Volba prezidenta u moderátora Reye Korantenga: Dcery vyklízejí prostor, protože s tátou není řeč

Moderátor Rey Koranteng ve studiu během rozhovoru pro Lifee.cz.Kontinuální vysílání, ve kterém se budou sčítat výsledky z prvního kola prezidentských voleb, absolvuje s Reyem kolegyně Michaela Indráková.Michaela Indráková teď tráví, podobně jako Rey, většinu dní poctivou přípravou.Rey Koranteng během zkoušky pořadu Cesta na hrad.+ 6 fotek+ 7 fotek

Moderátor Rey Koranteng (48) nás bude s kolegyní Michaelou Indrákovou provázet již tuto sobotu sčítáním hlasů prvního kola prezidentských voleb. Magazín Lifee.cz zavítal na zkoušku pořadu Cesta na hrad, kde jsme se Reye zeptali, jak volby prožívají jeho tři dcery, zda bude nejstarší Vanessa v zahraničí hlasovat a kolik toho v posledních hektických dnech populární moderátor vlastně naspí.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 13. 01. 2023 07:30

Moderátor Televizních novin Rey Koranteng (48) má s manželkou Monikou tři dcery, nejstarší a dnes již dospělou Vanessu (26), která studuje mezinárodní obchod na severu Evropy, prostřední Sofii (16) a nejmladší Leontýnku (7).

Rey, který nás v sobotu 14. ledna od 13 hodin provede na TV Nova sčítáním hlasů prezidentských voleb, má pochopitelně plné ruce práce, a rodině se proto nevěnuje tak, jak by si přál. „Když si doma dělám poznámky do notebooku, tak se nejmladší dcera Leontýna zeptá: ,Ty pracuješ? A je to důležitý? Tak já tě nebudu rušit,'" popisuje moderátor aktuální situaci. „Prostřední dcera Sofie, ta je pochopitelně v úplně jiném emocionálním období. Spíše zpovzdálí sleduje, co se chystá," dodává Rey.

Jak se připravujete na sobotní 13. hodinu, kdy na TV Nova odstartuje přímý přenos ze sčítání hlasů v prezidentských volbách?

Příprava je dlouhá. Teď jste měli možnost vidět, že jsme zkoušeli, a takto zkoušíme už druhý týden. Bereme to jako intenzivní přípravu. Do toho máte klasickou redakční práci. Člověk se pořád zajímá, čte a shromažďuje informace. Dělám si poznámky v telefonu, počítači, kdykoli něco zaslechnu nebo mě napadne, abych se k tomu za čas znovu vrátil.

Kolik hodin tak v posledních týdnech naspíte?

Je pravda, že teď moc ne. Zrovna dnes ráno jsem vstával brzy, protože moje sedmiletá dcera se rozhodla, že se mnou bude spát v ložnici. To je hrozně fajn, je to kouzelné, ale ona brzy ráno vstává do školy, kam ji vozí manželka, a tak vstávám s ní, přičemž chodím pozdě spát. Takže nevím, můžu naspat asi tak 5 hodin denně.

To mě přivádí k myšlence, jak volby vysvětlujete svým dcerám.

Ony to s námi intenzivně prožívají. Já se jim snažím hodně věnovat, ale v těch posledních čtrnácti dnech na ně tolik času nemám. Ale zrovna v tomhle má moje rodina pochopení. Ony mi lehce vyklidí prostor, protože s tátou stejně není řeč - pořád o něčem přemýšlím a pořád si něco píšu.

Jak to probíhá?

Když si doma dělám poznámky do notebooku, tak se nejmladší dcera Leontýna zeptá: „Ty pracuješ? A je to důležitý? Tak já tě nebudu rušit." Prostřední dcera Sofie, ta je pochopitelně v úplně jiném emocionálním období. Je v pubertě a spíše zpovzdálí sleduje, co se chystá. Ale zajímavé je, že se žádná z nich - ani moje žena - neptají na nějaké zákulisní detaily.

Vaše nejstarší dcera Vanessa žije v zahraničí. Zajímají ji také prezidentské volby?

Ano, zajímají, ale volit nebude, protože se tak rozhodla. Nevyřídila si voličský pas. Ale neustále se zajímá. Čte české weby a kdykoli je nějaká situace, která něco zásadního mění, tak napíše nebo si zavoláme.

Jak je to tady u vás ve studiu s pánskou módou?

Tu určují dámy kostymérky. Vždycky je to o vzájemné dohodě. Něco mi přinesou, třeba dnes jsem zkoušel tři obleky. Všechny se mi líbily, ale dva odnesly pryč, že jsou špatné. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Bude to něco speciálnějšího, než jsme u vás běžně zvyklí?

Teď, jak mě vidíte, bych měl zhruba vypadat. Mám na klopě připnutý symbol voleb, což divák na první pohled asi pozná - je to silueta Pražského hradu. Přijde mi to milé. Jinak je to spíše o těch oblecích. Ona je pánská móda v tomto ohledu jednodušší než dámská. Myslím, že s mými kolegyněmi mají kostymérky mnohem více starostí.

Co když nastane během vysílání nějaká nepředvídatelná událost? Na to se připravujete také? Případně jak?

Ta přijde vždycky, to k živému vysílání prostě patří, navíc v kontinuálním vysílání a k volbám. Ale na to se nedá připravit, to se řeší za pochodu na základě nějakých zkušeností. Přijde vždycky, to je jasné! Všechno se zde nazkouší a potom je to celé jinak.

Znervózňuje vás to, nebo už jste zvyklý?

Neznervózňuje, ono to k tomu patří. Já vždycky říkám, že se divák alespoň pobaví, když vidí, že něco neladí. To k tomu patří. Myslím, že i diváci to vnímají tak, že nelze mít všechno nalajnované, protože to je bezprostřední.

Související články

Další články