Josef Mádle a Soňa Porupková o pořadu Nový den: Vstáváme ve 3.30 a jsme jako vrcholoví sportovci

Josef Mádle a Soňa Porupková o pořadu Nový den: Vstáváme ve 3.30 a jsme jako vrcholoví sportovci
Zdroj: Se souhlasem TV Prima
S moderátorskou dvojicí se naše redaktorka Veronika Nováková setkala - jak jinak - v budově televize bezprostředně po jejich ranním vysílání. Tedy krátce po deváté hodině.Josef Mádle a Soňa Porupková jsou zkušení zpravodajci, kteří ranní vysílání denně sami připravují. Nejsou tedy jen "mluvícími hlavami", jak si většina lidí myslí. Josef Mádle nám v rozhovoru prozradil, že usne kdykoli a kdekoli. Problémy má spíše s pamětí a koncentrací. Josef Mádle pracuje také jako politický reportér. I ten musí být občas v práci velmi brzy ráno...+ 5 fotek+ 6 fotek

Moderátorská dvojice z ranního vysílání CNN Prima NEWS Josef Mádle (29) a Soňa Porupková (32) vstává každý druhý týden do práce ve 3.30, přičemž nezřídka z ní odchází až ve večerních hodinách. To s sebou samozřejmě nese četné komplikace v osobním životě. Jak moderátoři prozradili v rozhovoru pro Lifee.cz, začali sahat po potravinových doplňcích a někdy si vinou extrémní zátěže přijdou jako vrcholoví sportovci.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 01. 04. 2022 15:00

Josef Mádle a Soňa Porupková se v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS střídají v týdenních cyklech s Lenkou Špillarovou a Jaroslavem Brousilem. Pro moderátorské dvojice začíná pracovní kolotoč už v 5.55, vstávat proto musejí už v půl čtvrté ráno, což se pochopitelně neobejde bez komplikací.

Kolega Lenky Špillarové Jarda Brousil už jednou zaspal a vy jste za něj narychlo zaskakoval, Josefe.

Josef: Ano, protože ještě funguji jako politický reportér a vstávání ve 3.30 znám nejen kvůli Novému dni. Řada politických situací se děje od brzkého rána, proto jsem ten den zrovna vstával a přijel do práce brzy. Shodou okolností Jarda Brousil zaspal, tak jsem místo do Sněmovny zamířil za vysílací pult s Lenkou Špillarovou.

Soňa: Prostě Pepa je často ve správnou chvíli na správném místě…

Josef: Za to já nemůžu!

Soňa: …a proto ho lidé mohou vidět v různých pořadech.

Josef: Ještě jsem nedělal Počasí a Showtime.

Jak oba fungujete s tím vstáváním v brzkých ranních hodinách? Ovlivňuje to také váš osobní život?

Soňa: Už to budou dva roky, co takhle vstávám. Cítím se za tu dobu vyčerpaná, nebudu říkat, že ne. Člověku se úplně obrátí život. Mám tolerantního partnera, který také pracuje v médiích. Myslím, že to je naprosto zásadní. Spousta jiných mužů by to nedala. Skončíme vysílání, chvilku si odpočineme, dáme si poobědového šlofíčka, ale potom připravujeme vysílání na další den. Je to celodenní práce. Nemáte možnost jít večer do kina nebo do divadla.

Josef: Hodně mých známých se diví, když jim řeknu, že ty tři hodiny vysílání musím předtím připravovat.

Soňa: Opravdu nejsme jen moderátoři. Všechno, co diváci slyší, osobně připravujeme. Kolikrát nejdeme spát vůbec nebo spíme jen dvě hodiny. Nebo se nám sejdou směny na jiných pozicích. Stane se, že skončím o půlnoci a ráno vstávám na Nový den. Občas je to na naší artikulaci znát, ne vždy se vše povede. Mozek bez spánku nemá jak fungovat. Myslím, že v tomto ohledu jsme takoví vrcholoví sportovci.

Josef: Snažil jsem se v tom týdnu nastavit tak, že nepůjdu spát během dne. Dařilo se mi to, ale poslední dobou jdu kolem gauče v obýváku a najedou mě to vcucne. Když potom vstanete odpoledne, jste rozespalý a podrážděný. Stejně potom dokončuji scénáře někdy v jedenáct hodin večer.

Soňa: Na žádné večírky to není. 

Používáte nějaké doplňky stravy?

Soňa: Od začátku mám problém s usínáním. Jsem vystresovaná, že vstávám ve 3.30 a budu spát jen pár hodin. Čím víc myslíte na to, že potřebujete spát, tím víc se to nedaří. Často usnu třeba až ve dvě ráno. Nechtěla jsem skončit na prášcích na spaní. Řešila jsem to přírodními produkty na podporu spánku, meduňkou například. To nepomáhalo. Teď jsem na melatoninu, ale také to není dobře. Když se vám melatonin tvoří přirozenou cestou v těle, není třeba mu ho dodávat uměle. Jeho přirozená tvorba se může zastavit a už se neobnoví. Beru ho jen ve dnech, kdy není zbytí. A samozřejmě se snažím zůstat zdravá, imunitu podporuji třeba vitamínem C.

Josef: Já se spánkem nemám problém. Usnu kdykoli a kdekoli. Kolegyně Lenka Špillarová mě nalákala na doplňky stravy, které podporují přemýšlení. Když jsem unavený, tak koukám do bílého papíru a nemůžu nic vymyslet. Takže jsem šel do lékárny a chtěl jsem si koupit to, co mi doporučila. Bohužel jsem si popletl písmenka a chtěl po paní magistře extázi.

Soňa: Ale od té doby mi přijde veselejší. Jestli můžu doporučit, tak jsem před spaním začala používat červené brýle, které blokují modré světlo, kvůli kterému často nemůžeme spát. Stačí, když před spaním koukáme do telefonu nebo na televizi. Jedinou nevýhodou je, že ty brýle vypadají jako svářečské a přítel už myslím ztratil veškeré ambice pracovat na našem partnerském soužití. Ale musím říct, že po pár týdnech zkušebního nošení spím daleko lépe.

Josef: Jestli to nebude tím, že už tě neotravuje přítel. Mně před spaním pomáhá třeba prosecco.

Soňa: Ano, dvě deci červeného vína před spaním už jsou také tradice.

V druhé části rozhovoru, který vám brzy přineseme, se dozvíte, jak Josef a Soňa zvládli nečekané události, jako tornádo na jižní Moravě nebo začátek války na Ukrajině.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články