Osudové ženy Miloše Formana: Jaké to s ním měly Jana Brejchová, Věra Křesadlová a Martina Zbořilová?

Osudové ženy Miloše Formana: Jaké to s ním měly Jana Brejchová, Věra Křesadlová a Martina Zbořilová?
Zdroj: Profimedia
První manželkou Miloše Formana byla herečka Jana Brejchová. Manželství Jany Brejchové s Milošem Formanem trvalo čtyři roky (1958-62).Herečka a malířka Věra Křesadlová byla druhou manželkou Miloše Formana. Vzali se v roce 1964 a ještě v srpnu téhož roku přišla na svět dvojčata Matěj a Petr.Miloš Forman právě dostal Oscara za snímek Přelet nad kukaččím hnízdem. Synové Matěj a Petr byli u toho. Prý část ceremoniálu prospali, neboť na něj šli přímo z letiště.+ 12 fotek+ 13 fotek

Miloš Forman, režisér světového formátu, by 18. února oslavil 90. narozeniny. Přestože prožil podstatnou část svého života v USA, všechny tři jeho manželky byly Češky. Jak mu do života vstoupily Jana Brejchová, Věra Křesadlová a Martina Zbořilová?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 16. 02. 2022 15:10

Miloš Forman se narodil  18. 2. 1932 v Čáslavi a ve věku 10 let ztratil oba rodiče v koncentračním táboře. Vyrůstal domově mládeže a internátní škole pro oběti 2. světové války, a přestože chtěl jít studovat divadlo, nakonec skončil na filmové scenáristice. Když pak v srpnu 1968 začala okupace, odešel do USA, přestože tady už měl rodinu.

Jana Brejchová, první manželka Miloše Formana

První setkání Jany Brejchové a Miloše Formana proběhlo podle deníku Blesk poněkud nestandardně. Teprve šestnáctiletá herečka šla na konkurz k filmu Štěňata (1957), pro který napsal scénář právě začínající Forman. Ona ho vůbec neznala, ale dokázal ji velmi rychle vytočit otázkami, které s filmem vůbec nesouvisely. Zajímalo ho třeba, zda právě s někým nechodí.

Já mu řekla, co je mu, proboha, do toho! Co si to dovoluje a jakým právem mi tyká,“ vzpomínala později Brejchová. Hned ji pozval na rande, ale ona se nedostavila. Uspěl až na druhý pokus. Podle Blesku pak Janu Brejchovou rodiče vyhodili z domu kvůli Formanovi, a když si našla podnájem, tam měl vstup zakázaný. Nějakou dobu k ní lezl v noci oknem, pak se ale v roce 1958 vzali, aby mohli bydlet společně. Jenže o něco později Forman potkal v Laterně magice krásnou baletku.

Řekl mi, že mám být ale klidná. Baletka je prý jen zamilovanost, kdežto já láska na celý život. Že ho ta baletka brzy přejde, protože je to jako choroba, ze které se vyléčí,“ řekla Brejchová. Nevyléčil se a v roce 1962 následoval rozvod.

Věra Křesadlová, druhá manželka Miloše Formana

Herečka a výtvarnice Věra Křesadlová se s Milošem Formanem seznámila, když jí bylo 18 let. Zpívala s bigbítovou kapelou Crystal a po jednom vystoupení ji mladý režisér pozval na natáčení filmu Konkurz (1963), který je vlastně jakýmsi záznamem náboru do divadla Semafor, kde pak Křesadlová skutečně hrála řadu let.

Vzali se v roce 1964 a formálně byli svoji až do roku 1999. Ve skutečnosti však žili nejen v jiných zemích, ale také režimech. Režisér totiž po srpnu 1968 emigroval do USA a Věra zůstala i s malými dvojčaty Matějem a Petrem v Praze. Přestože jim původně zařídil převoz do Francie, do zámoří už s ním nešla. On tam začínal od nuly, ona dostala nabídku ze Semaforu, a tak se vrátila zpátky do Československa.

Věra pak žila s Janem Kratochvílem, hercem, režisérem a producentem. Když se jim narodil syn Radim, nejdřív dostal příjmení Forman, neboť Křesadlová nebyla rozvedena. Podle deníku Aha! si z toho Miloš Forman dělal legraci a říkal, že se mu v Praze narodil syn bez práce.

Martina Zbořilová, třetí manželka Miloše Formana

Byl mezi nim věkový rozdíl přes 30 let a dohromady je vlastně svedla náhoda. Podle deníku Blesk chtěla osmnáctiletá Martina Zbořilová udělat dojem na Karla Gotta, a tak šla studovat na FAMU. Jenže vztah se slavným zpěvákem neměl dlouhého trvání. A když pak Zbořilová žila nějakou dobu v USA a blížil se termín odevzdání diplomové práce, rozhodla se vyhledat Formana, jestli by jí nepomohl.

Nejdřív byla jeho asistentkou a měli spolu románek. Ale pak se jim v roce 1998 narodila dvojčata Andrew a James. Režisér se konečně rozhoupal k oficiálnímu rozvodu s Věrou Křesadlovou a vzal si Martinu, která s ním byla až do jeho smrti. Miloš Forman zemřel 13. dubna 2018 ve věku 86 let.

Zdroje informací:

ČSFD.cz: Miloš Forman

Wikipedia.org: Miloš Forman

Dvojka.rozhlas.cz: Věra Křesadlová: Nevěděla jsem, že na konkurzu do Semaforu točí Forman film

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články