Frontmanka skupiny Vesna o kritice písně z Eurovize: Umění má vyvolávat emoce, tvrdí Patricie Fuxová

Skupina Vesna se charakterizuje jako slovanská multiperformance a chce pozvednout ženskou individualitu.Skupině Vesna pokřtil album Vojtěch Dyk.Frontmankou kapely je zpěvačka Patricie Fuxová.Takhle to Patricii Fuxové slušelo na letošním Česko-Slovenské plese.+ 5 fotek+ 6 fotek

Českou republiku bude letos na evropské soutěži Eurovize reprezentovat uskupení Vesna, jejíž frontmankou je zpěvačka Patricie Fuxová. V rozhovoru pro Lifee.cz odhaluje, jak přijala kritiku, které se píseň My Sister’s Crown dočkala od Ukrajinců i Čechů. Těm vadí, že se píseň tváří jako podpora válkou zasažené země, ale ve skutečnosti může sloužit coby ruská propaganda.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 16. 02. 2023 09:00

Skupina Vesna promlouvá v písni My Sister’s Crown především ukrajinsky, čeština zde zaznívá jen okrajově. Kopíruje tak de facto zadání letošní Eurovize, která má být věnovaná podpoře válkou zasažené Ukrajiny.

Vesna je trnem v oku i kvůli člence z Ruska

Přesto spoustě Čechů i Ukrajinců vadí styl, jakým jsou píseň i videoklip pojaté, a v mnohém může být podle nich zavádějící. Třeba tím, že se ve skladbě hovoří o sesterství mezi slovanskými národy, které si lze vyložit i tak, že by Ukrajina vlastně měla Rusku ustoupit. Češi zase nechápou, proč nás na Eurovizi reprezentuje cizojazyčná píseň opěvující cizí zemi. Lidem vadí i ruský původ klávesistky Olesyi Ochepovské.

Kapela se přitom skládá z dívek různých národností. Patricie, Bára a Markéta jsou Češky, Tereza je Slovenka, Tanita Bulharka, Olesya Ruska a na písni se podílela také ukrajinská hudebnice Kateryna.

Rozhodly jsme se pro tento krok, abychom vzdaly hold naší blízké sestře, Ukrajině. Proto je refrén písně zpíván v ukrajinštině. Vzhledem k tomu, že Ukrajina v současné době prochází velmi náročným obdobím, chtěly jsme jí vyjádřit naši výslovnou podporu," vysvětluje kapela na svém Instagramu.

Patricie Fuxová už kritiku neřeší

Jak nám v rozhovoru prozradila frontmanka kapely Patricie Fuxová, kontroverze vyvolaná jejich postupem do finále Eurovize se jí dotýkala jen během prvních dvou dnů. A to jen proto, že ji překvapila. „Ani mě nenapadlo, jakými způsoby by si lidé naši tvorbu mohli vykládat. Člověk se najednou dívá do scénářů a hlav jiných lidí, a je překvapen, co tam najde," zamýšlí se.

„Nakonec jsem se smířila s tím, že umění je právě o tom, že vyvolává emoce a otevírá společenské otázky. Respektuji, když v některých lidech vyvolává pozitivní emoce, ale respektuji i to, když se to někoho dotýká a vyvolává to v něm smutek nebo pocity frustrace. Umění tyhle emoce prostě musí vyvolávat. Takže si vlastně myslím, že je všechno v naprostém pořádku," dodává dnes umělkyně smířlivě a těší se na finále Eurovize, které proběhne 13. února 2023.

Podle Vesny jsou ženy bohyně

Podle Patricie je v posledních dnech celý její život vzhůru nohama a jen stěží si na to zvyká. „Už jen to, že jsme se s kapelou dostali do národního kola Eurovize - s tím člověk nepočítá. Ze 170 písniček jsme postoupili do první pětky. A už vůbec nepočítáte s tím, že vyhrajete národní kolo. Já se tomu momentálně ještě divím, ale jsem samozřejmě nadšená," vyznává se Fuxová. Kapela Vesna svou tvorbou dlouhodobě podporuje image ženy jako bohyně a nejinak je tomu i v jejím finálovém songu.

Odměnou bude věhlas a nová deska

Trému už Patricie pociťuje, ale je za ni ráda. „Člověk by byl blázen, kdyby to měl na párku. To prostě nejde. Je to reprezentace České republiky. Ale já jsem takový poctivák, že když je přede mnou něco velkého, tak se poctivě připravuji. Tohle nedoženete za pár dní. Je potřeba na tom pracovat konstantně," míní frontmanka. Od případného vítězství v soutěži si slibuje vydání desky a také celosvětový zájem o tvorbu její kapely. „Myslím, že tohle si přeje snad každý umělec a tvůrce," uzavírá Fuxová.

Související články

Další články