Tenistka Andrea Sestini Hlaváčková o drsném drilu v dětství: Trénovalo se i třikrát denně, kariéra vyjde na miliony

S Bárou Strýcovou si Andrea Sestini Hlaváčková zahrála čtyřhru a pojí je mnohaleté přátelství.
Zdroj: Showpix
Andrea Hlaváčková se tenisu věnuje od dětství. Teď svoji kariéru oficiálně ukončila.Andrea Sestini Hlaváčková na archivním snímku z kurtu.Tenistku Andreu Sestini Hlaváčkovou zpovídala moderátorka Miluše Bittnerová.Tenistka Andrea Sestini Hlaváčková přijala pozvání do talkshow Na kafeečko.+ 6 fotek+ 7 fotek

V neděli skončil turnaj Prague Open 2022, na němž se tenistka Andrea Sestini Hlaváčková (35) dojemně rozloučila s hráčskou kariérou. V talkshow Miluše Bittnerové Na kafeečko nedávno zavzpomínala na své začátky. Jaké bylo dětství profesionální tenistky? A jak časově a finančně nákladný je start úspěšné kariéry?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 01. 08. 2022 12:00

Andrea Sestini Hlaváčková získala během své kariéry dva grandslamové tituly ve čtyřhře. Dnes pracuje jako rozhlasová komentátorka, ale na plný úvazek je především maminkou zanedlouho tříleté Isabelle. Žije s bývalým italským tenistou Fabriziem Sestinim (40), za kterého se provdala v roce 2017.

Andrea Sestini Hlaváčková se rozloučila s kariérou

A právě rodina nesměla chybět na Prague Open, kde se Andrea v neděli v slzách loučila s kariérou„Za každým, kdo hraje tenis, je řada lidí. Pro mě to byli vždy rodiče, moje sestra,“ dojala se, „k rodině se přidal před třinácti lety můj manžel a ještě mě pošťouchnul k výsledkově nejlepšímu tenisu. Kéž by všichni měli takové rodiče, jako jsou ti moji. Teď, když mám tři roky na starosti tohohle sviště, si uvědomuju, jaká oběť to od nich je.

V talkshow Na kafeečko poodhalila Hlaváčková moderátorce Milušce Bittnerové, jak těžké jsou začátky profesionálních tenistů. Měla jsem hodně kamarádek, které se mnou při sportu vyrostly, ale to síto je velmi malé. Většina z nich proto zažila stejné sportovní dětství, a tenistkami se nestaly," poukazuje Andrea.

Denně trénovala a pod pojmem dětství se jí vybavuje období do přibližně deseti let věku. Asi od dvanácti let už se chodilo trénovat dvakrát denně. Od třinácti jsem začala jezdit na dva nebo tři dny v týdnu do Prahy. Buď se mnou jela máma, nebo jsem u někoho zůstávala. Trénovalo se třikrát denně. Protože když už jsem byla v Praze, tak to jelo," popisuje tvrdý dril, díky kterému se vypracovala tak vysoko. Ve čtrnácti nebo v patnácti letech jsem začala jezdit po celém světě. Většinu roku jsem trávila v cizině," vzpomíná.

Andrea Sestini Hlaváčková o Petru Čechovi

Střední školu už studovala dálkově. „Ale já jsem velká šprtka a měla jsem ročníky rozdělené třeba na dva roky," vypráví Sestini Hlaváčková, která prý měla samé jedničky a učila se ráda. „V Plzni jsme měli na stejném gymplu Petra Čecha (fotbalový gólman - pozn. red.) a ten na maturitu čekal snad pět nebo šest let. Bylo to v době, kdy byl nejlepší brankář světa, získával všechna ta ocenění a hrál za Chelsea. A styděl se přijít k maturitě nepřipravený, takže tam přišel, až když byl stoprocentně naučený," prozrazuje na svého slavného kolegu. „Tenkrát jsem si uvědomila, že nejsem jediná, kdo je takový magor," dodává.

Tenis je pro rodiče hráčů finančně náročný

Sestra Sestini Hlaváčkové Jana byla rovněž tenistkou, takže celá rodina trávila víkendy po turnajích. „Asi od čtrnácti let jsem měla trenéry – díky tátovi, který tvrdě pracoval," vzpomíná Andrea.

Podle slavné tenistky je v tomto oboru velký rozdíl mezi finančními podmínkami, které mají muži a ženy„Pokud mluvíme o Grand Slamech, těch největších turnajích, tam jsou prize money stejné. Ale na ostatních turnajích jsou ženy a muži hodnoceni rozdílně. Ženy mají méně peněz. Řekla bych, že mužský tenis je zajímavější marketingově, pro sponzory i pro diváky, takže asi mají více právem," přemítá v naší talkshow. Podle ní se tenisem dobře uživí prvních 200 hráčů světa, u žen asi prvních 100. Zbytek si z výher maximálně pokryje životní náklady.

Za mladého tenistu dáte i milion ročně

Tenisté si totiž veškeré výdaje spojené se sportem hradí ze své kapsy. „Nebudeme si nic nalhávat, největší finanční zátěž nesou rodiče," poukazuje na důležitost rodinného zázemí. „Když dítě začíná jezdit po turnajích a přechází z juniorů do dospělých, tak to vyjde třeba na milion ročně," šokuje známá tenistka.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články