Nastartujte po zimě své tělo s jarním detoxem. Stačit vám na to bude jediný víkend

Nastartujte po zimě své tělo s jarním detoxem. Stačit vám na to bude jediný víkend
Zdroj: Freepik
S jarním detoxem začínejte postupně, vyhněte se během něho všemu, co vašemu tělu nesvědčí, a naopak vsaďte na dostatek ovoce, zeleniny a vlákniny.Během jarního detoxu rozhodně nezapomínejte na pitný režim. Ideálně byste měli vypít až 3 litry vody či čaje denně. V průběhu očisty odpočívejte a dopřejte si dostatek spánku. Nezapomínejte ani na sport, ale zbytečně to s ním nepřehánějte. + 1 fotka+ 2 fotky

Probuďte po zimě své tělo s jarním detoxem organismu, a nastartuje tak metabolismus před blížícím se létem. Jak s jarní očistou ideálně začít, čemu se během ní vyhnout, a na které potraviny naopak nezapomínat? Web Lifee.cz vám přináší jednoduchý návod.

Dana Klementová
Dana Klementová 22. 04. 2022 08:00

Jaro je ideální na to, abyste zbavili své tělo toxinů a škodlivých látek, a naopak ho dobili energií. Stačit vám k tomu navíc bude jediný víkend. 

Jarní detox organismu

Než s detoxem začnete, je třeba si uvědomit, že každé tělo funguje trochu jinak, a proto mu vyhovuje jiný princip detoxu. Každý by tak k jarní očistě měl přistupovat po svém, a pokud trpíte nějakým závažnějším onemocněním, vždy se nejprve poraďte s lékařem. 

Pokud se pro jarní detox rozhodnete, s očistou to nepřehánějte. Určitě není dobré ze dne na den vyloučit z jídelníčku všechny základní potraviny. Pouze se snažte na určitý čas některá smažená, tučná či vysoce slazená jídla omezit. Jestliže si nebudete s čímkoliv jisti, raději se poraďte s odborníkem, který vám vše vysvětlí. 

Začátek jarního detoxu

Na jarní detox je zapotřebí mít dostatek klidu a času. Ideální je například víkend. Dva až tři dny jsou navíc naprosto dostačující. Důležitě je nicméně tělo na detox postupně připravit. Není vhodné se ještě ve čtvrtek přejídat tučným, smaženým jídlem a od pátku téměř nic nejíst.

Stop alkoholu, masu, bílé mouce a sladkému

Tím prvním, co byste měli během detoxu z jídelníčku vyškrtnout, je alkohol a sladké. A sladkým nejsou myšleny jen sladké pokrmy, ale především veškeré cukrovinky a slazené limonády. Na ty během detoxu zapomeňte. 

Rovněž se snažte vyhýbat bílému pečivu. Je to totiž právě bílá mouka, která způsobuje, že se můžete cítit nafoukle a těžce.

Pokud nejste vegetariáni či vegani, zkuste ze svého jídelníčku na čas vyřadit i maso a mléčné výrobky. I to vašemu tělu rozhodně prospěje. 

Během jarní očisty byste se pak měli vyvarovat kofeinu a cigaret. Ani ty totiž do očistného programu nezapadají. 

Vsaďte na ovoce, zeleninu a vlákninu

Ve správném detoxikačním jídelníčku by neměly chybět ovoce, zelenina, rýže, obiloviny a jarní bylinky

Co se týče ovoce, vsaďte na borůvky, jablka či maliny. Naopak ze zeleniny byste neměli vynechat červenou řepu, kapustu, zelí, špenát, česnek či chřest, které podporují detoxikaci organismu. 

Nezapomínejte ani na vlákninu, která pomáhá tělu odstraňovat toxiny a udržuje trávicí systém zdravý. Ideální je například čočka, fazole, grapefruit, brokolice a květák.

Nezapomínejte na dostatečný pitný režim

Dostatečný pitný režim je naprostý základ. A jinak tomu není ani během jarního detoxu. Při očistě těla byste tak měli vypít 2 až 3 litry vody nebo bylinkového čaje denněVhodný je například ten z kopřiv, pampelišek či měsíčku. 

Cvičení, odpočinek a zelená superpotravina

Během jarního detoxu se snažte dostatečně odpočívat, relaxovat a být v celkové psychické pohodě. Zároveň přiměřeně cvičte a travte volné chvíle na čerstvém vzduchu.

A jelikož je hlavním cílem jarní detoxikace očistit organismus, pomoci vám s tím mohou i zelené potraviny. Konkrétně zelený ječmen, chlorella či mladá pšenice, které nejenže pročistí organismus, ale také napomůžou ke správnému trávení.

Zdroj informací:

Vogue.com

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články