Módní historie ženského tenisu – od korzetů k šortkám

Módní historie ženského tenisu – od korzetů k šortkám
Zdroj: Unsplash

Jak vypadala ženská tenisová móda ve svých začátcích a jak se vyvíjela později? Podívejme se na historii ženských tenisových outfitů od úplného začátku v 70. letech 19. století do současnosti. Vydejme se na cestu trvající neuvěřitelných 150 let a ochutnejme atmosféru viktoriánské Anglie i divokých 20. let 20. století.

Speciální projekt
Speciální projekt 28. 07. 2022 12:30

V dnešní době nejsou módní výstřelky na tenisových kurtech něčím, co by někoho mohlo šokovat. Sportovní fanoušci se soustředí především na výkony tenistek a znalci se dohadují, která ze současných největších hvězd vyhraje příští Grand Slam nebo se stane světovou jedničkou v žebříčku WTA. Češky a Čechy může v současnosti těšit, že máme hned několik špičkových hráček, které tu a tam sbírají tituly a skvělá umístění ve dvouhrách a naprosto excelují ve čtyřhře. Nejbližší (a poslední v této sezóně) Grand Slam je US Open, které začne v srpnu a přestože kurzy k datu 01.07.2022 pro sportovní sázky českým hráčkám příliš nevěří, protože nejvyšší šance na celkové vítězství přisuzují Ize Swiatekové s kurzem 4:1, za níž následuje Naomi Ósaková s kurzem 6.5:1 a Aryna Sabalenková (9:1), možná se stane, že se některá z Češek probojuje až do finále, nejlepší kurz na celkové vítězství má Karolína Plíšková, a to 18:1 . Na to, jakým outfitem překvapí navrátivší se veteránka Serena Williamsová kurzy bohužel vypsané nejsou.

Dublin předběhl Wimbledon

Vraťme se ale do tenisového pravěku. Když se tenis v 70. letech 19. století začal hrát, neexistovalo pro tento sport žádné specifické oblečení. Muži i ženy hráli v tom, co běžně nosili. Mimochodem, ženy sice hrály už tehdy, ale pouze pro zábavu, protože první turnaj pro ženy se odehrál v roce 1879 v Dublinu. Konzervativnější pořadatelé Wimbledonu ženám umožnili účast až o pět let později.

Zatímco pánské oblečení nebylo ani tehdy příliš omezující v pohybu, dámy to měly o poznání obtížnější. Tehdejší módní kodex diktoval korzety, rozměrné klobouky, dlouhé rukávy a punčochy, úzké sukně a spodničky. To značně ztěžovalo pohyb a dámské výměny míčku přes síť tak postrádaly jeden základní tenisový element dneška – rychlost.

Zajímavostí je, že nejmladší hráčky, směly hrát v kratší sukni a nemusely mít na hlavě klobouk, což těmto děvčatům poskytovalo značnou nefér výhodu.

Proč se tenisu říkalo “bílý sport”?

Ženská tenisová móda se postupně vyvíjela, a například Blanche Bingley-Hillyardová tak zavedla kravatu. Rukávy s vycpanými rameny byla postupně nahrazeny košilemi, které se podobaly pánským, nicméně jedno módní pravidlo v tenise na dlouhou dobu přetrvalo – oblečení pro tento sport muselo být výhradně v bílé barvě.

Na počátku dvacátého století se na antukových dvorcích změnila. Rukávy se zkrátily, výrazné pasy šatů sice nezmizely, ale za to korzety ano, a celková silueta tenistek díky lehčím materiálům ztratila na objemu a stala se mnohem kompaktnější.

Na přelomu dvacátých a třicátých let 20. století dochází k dalším změnám. Přicházejí plisované sukně a košile se sice nosí i nadále, ale občas je nahrazují ležérnější (a pro tenis mnohem vhodnější) topy. V tomto desetiletí se objevuje také módní návrhářská ikona Coco Chanel, která osvobodila ženskou postavu a dala jí šaty, které již neměly výrazný pas. Sukně se ještě více zúžily.

Legenda Suzanne Lenglenová

Tím pádem mohl svůj věhlas získat dnes již legendární outfit Suzanne Lenglenové, která se proslavila svým elegantním, někdy až baletním pohybem. Nový styl oblečení jí umožňoval mnohem volnější pohyb během tenisových soubojů. Zmizely také nepraktické klobouky, které byly nahrazeny čelenkami. Ty měly za úkol spoutat rozdivočelé prameny vlasů, Doplňkem elegantního a ležérního stylu dámského tenisu se stává svetřík se zapínáním na knoflíky.

30. léta 20. století znamenala na dlouhou dobu poslední překotnou změnu v oblékání tenistek. Sukně i tenisové šaty se výrazně zkrátily, což přineslo větší pohodlí i volnost pohybu. Stále se nosí košile a po bok svetrů se zapínáním se zařadily také pletené svetry bez zapínání. Tím se vývoj v podstatě zastavil a do pohybu ho uvede až příchod nových materiálů, inteligentních textilií a hlavně systému sponzorství ze strany výrobců oblečení.

Křiklavé devadesátky

V devadesátých letech a na začátku 21. století se na kurty vrátily barvy, které byly po léta odsunuty do pozadí, a čím byly křiklavější, tím lépe. Na denním pořádku byly extravagantní outfity , které měly zajistit náležitou pozornost pro výrobce daného kousku a zároveň sponzorskou firmu. Místo čelenek a klobouků se objevují kšilty, sukně i šaty mají zabudované šortky a jsou kratší, než kdy bývaly, aby hráčky nic neomezovalo v pohybu. Na výrobu tenisového oblečení se používají chytré materiály, které umějí odvádět pot a dovedou hráčky ochlazovat díky mikropórům a membránám.

PXhere

Estetika ovšem není upozaděna. V oblečení hráček stále hraje důležitou roli i vzhled a všichni výrobci oblečení přední módních značek se předhání, jaké modely pro své hráčky představí. V posledních sezónách vévodí outfity, které vypadají velmi rafinovaně, ale zároveň ukrývají prvky retra.

Tenisová móda se zároveň prosazuje i v každodenním oblékání a mnoho značek dnes nabízí ležérně elegantní sportovní oblečení, které se hodí jak na kurt, tak do města. Turnaje uzavírají partnerství se světovými módními značkami. Partnery na začátku zmiňovaného US Open jsou například Polo Ralph Lauren nebo známý výrobce sportovních potřeb, obuvi a oděvů Wilson.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články