Měla panický strach z opeřenců, babička jí zakazovala zrcadlo. Výročí smrti legendární herečky Lucille Ballové

Lucille Désirée Ballová byla americká komediální herečka a televizní producentka, která se proslavila zejména v sérii sitcomů I Love Lucy.
Zdroj: Reprofoto Youtube.com
Lucille Désirée Ballová byla americká komediální herečka a televizní producentka, která se proslavila zejména v sérii sitcomů I Love Lucy.Její kariéra kulminovala v 50. letech 20. století, patřila k prvním americkým televizním hvězdám a naopak k posledním rozhlasovým hvězdám.Roku 1962 založila jako první žena (spolu s manželem Desi Arnazem) televizní produkční společnost Desilu, která produkovala například seriály Star Trek nebo Mission Impossible.Třikrát získala prestižní cenu Emmy v kategorii komediální herečka v hlavní roli (1955, 1967, 1968). V počátcích své kariéry užívala pseudonym Diane Belmont.+ 3 fotky+ 4 fotky

Americká herečka a producentka je známá především díky legendárnímu sitcomu I Love Lucy. Na vrcholu stála zejména v padesátých letech, kdy patřila k prvním televizním hvězdám, které dosáhly věhlasného úspěchu.

Petra Járková
Petra Járková 26. 04. 2020 08:00

Lucille Ballová nebyla jen skvělou komediální herečkou, ale byla také první ženou, která roku 1962 založila spolu s manželem produkční společnost,  což bylo do té doby něco nevídaného. Její produkční společnost Desilu pak měla pod palcem seriály jako Star Trek nebo Mission Impossible. Několikrát také získala v kategorii nejlepší komediální herečka cenu Emmy.

Strach z opeřenců

Luciile rozhodně neměla na růžích ustláno, narodila se v New Yorku do rodiny pokladače telefonních kabelů, tudíž se kvůli otcově práci často stěhovala. Bohužel se však její otec nakazil tyfem a zemřel. Malé Lucille byly tenkrát pouhé čtyři roky, ale i přesto si osudný den celý život pamatovala. Do pokoje jim totiž vlétl pták a ona se ho strašně bála. Pozorovat, jak ho nemohli vyhnat jí způsobovalo muka a ovlivnilo to její vztah k opeřencům do budoucna. Měla z nich až do smrti šílený panický strach.

Život u prarodičů

Po smrti otce se s těhotnou matkou ocitly zcela bez finančních prostředků, tak se přestěhovaly k prarodičům, kde s narodil bratr Frederick. Lucille byla u babičky a dědečka šťastná, jenže když jí bylo osm let, musela se s matkou přestěhovat k jejímu novému manželovi. Opět se ocitla v Jamestownu a navíc sama. Matka nechala malého Edwarda u svých rodičů.

Zákaz zrcadel

Rodina se uchýlila k rodičům Lucillina nového otčíma Edwarda Petersona. Ti byli velmi přísní, šel z nich strach a vyžadovali naprostý řád. Babička třeba sundala v domě všechna zrcadla, aby se na sebe mladá dívka nemohla dívat a nestala se z ní marnivá žena.

Láska nebo herectví

Lucille velmi ráda tančila a když hledal místní spolek dívky do nového tanečního představení, šla to zkusit. Bylo jí dvanáct let a hned našla v jevišti zalíbení. Tím začal i její sen o herectví, který ortodoxní puritánská rodina nemohla skousnout. Bohužel to Lucille neodradilo, ve čtrnácti začala randit s o deset let starším násilníkem a rodina pak vzala za vděk raději herectvím, než nechtěným ženichem. I když neměli moc peněz, rozhodli se Lucille poslat do New Yorku na hereckou školu.

Vzhůru do Hollywoodu

Když otčímovi díky jeho prohřešku, za který platil, peníze došly, Lucille musela školu opustit. Hereckého snu se však nevzdala. Začala se živit jako modelka, to ji však nebavilo. Šla tančit do divadla, což kvůli její nedisciplinovanosti rovněž nevyšlo, takže se rozhodla zkusit štěstí rovnou v Hollywoodu. A světe div se, opravdu se jí to po relativně krátkém čase podařilo a začala hrát v béčkových filmech.

Svatba s Kubáncem

V roce 1940 si vzala kubánského hudebníka Desiho. Ten ale musel narukovat do armády a domů se dostal po zranění kolene. To už byl vztah ale v troskách a čtyři roky od svatby Lucille žádala o rozvod. Pak se ale stalo něco nečekaného a pár se dal znovu dohromady.

Cesta na vrchol

Následně dostala nabídku na roli v rozhlasovém seriálu Můj oblíbený manžel, ze kterého se stal hit a Lucille dostala nabídku natočit jeho televizní verzi. Souhlasila pouze pod podmínkou, že manžela jí bude hrát její opravdový manžel, aby znovu nedošlo k odloučení a zkoušce vztahu. Sitcom byl neskutečně úspěšný. Nejen, že se poprvé vše točilo kolem ženy a jednu z hlavních rolí hrál Hispánec, ale navíc Lucille otěhotněla a své bříško nehodlala schovávat. Byla první ženou, která na televizní obrazovce v puritánské Americe ukázala těhotenský pupík.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články