Zpěvačka Björk: Šílený fanoušek jí poslal dopisní bombu plnou kyseliny

Zpěvačka Björk: Šílený fanoušek jí poslal dopisní bombu plnou kyseliny
Zdroj: Wikimedia Commons, Zach Klein, CC BY 2.5 a Public Domain
Je velkou ochránkyní životního prostředí. Chtěla by dosáhnout zákazu aut a uhlí.
V devadesátých letech jí usiloval o život šílený stalker Ricardo Lopez.
Její jméno v překladu znamená „bříza“.
V roce 1992 napsala song pro zpěvačku Madonnu.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Zpěvačka Björk slaví 55 let. Stejně jako mnoho dalších celebrit i ona se musela vyrovnat s nechtěnou pozorností jednoho šíleného fanouška. Zašlo to až tak daleko, že se ji pokusil zabít. Poté natočil šílené video, v němž ukončil i svůj vlastní život. Co se tehdy stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 11. 2020 08:00

Björk se narodila 21. listopadu 1965 v Reykjavíku. Je to islandská zpěvačka a herečka. V její hudbě se mísí pop, rock, jazz, folk i klasika. Je podruhé vdaná. Má syna Sindriho a dceru Ísadóru. Získala několik hudebních i filmových ocenění.

Začátek posedlosti

Nezdravá náklonnost k Björk začala u Ricarda Lopeze na počátku devadesátých let, kdy se Björk snažila dát o sobě vědět širšímu publiku hraním v klubech. Zprvu se začal o zpěvačku zajímat jen kvůli tomu, že mu její hudba pomáhala přežít neúprosné dospívání. Byl častým terčem posměšků a šikany, neboť trpěl gynekomastií, jež se projevuje nezhoubným zduřením mužských prsou.

Přestože se jedná o nemoc, kterou lze řešit vhodnou hormonální léčbou či plastickou operací, má nedozírné následky na psychiku člověka, a to zvláště v pubertálním věku. Po zhlédnutí zpěvaččina videa usoudil, že jenom ona mu dokáže pomoct překonat nelehké období v jeho ještě stále mladém životě.

Nechtěl se o ni dělit

Lopez začal pracovat na sbírce deníků, ve kterých se vyznával z lásky k islandské umělkyni. To mu ale brzy přestalo stačit. Přešel na natáčení videodeníku, ve kterém dal průchod své rostoucí obsesi, depresivním stavům a sebenenávistným výlevům. Zásadní změna v jeho chování však přišla poté, co se dozvěděl, že Björk začala chodit s muzikantem Goldiem. Žárlivost a touha zpěvačku vlastnit v něm probudily násilné sklony.

Takové chování není u fanoušků hudebníků bohužel nijak výjimečné. Za všechny jmenujme třeba vraha Johna Lennona či kytaristy americké rockové kapely Pantera. „Prostě ji zabiju. Pošlu jí balíček. Pošlu ji za to, co udělala, do pekla,“ oznámil ve svém videu nenávistí a žárlivostí sžíraný Ricardo Lopez. A svá slova dodržel.

Dopisní bomba

Vzhledem ke vzdálenosti (byl v té době v USA, Björk zase v Londýně) se Lopez rozhodl, že jí pošle dopisní bombu. Když ji nemohl mít on, tak ani nikdo jiný. Nejprve uvažoval, že výbušninu naplní injekčními stříkačkami, jež by byly kontaminovány virem HIV. Pak od toho upustil a zvolil kyselinu. Past byla nastražená v prázdné knize. Kdyby ji zpěvačka otevřela, vychrstla by jí kyselina přímo do obličeje.

Po odeslání smrtícího baličku natočil Lopez poslední videozáznam. Svlékl se, pomaloval si hlavu červenou a zelenou barvou, pustil si její song „I Remember You“ a se slovy „tohle je pro tebe“ si strčil do úst pistoli a vystřelil. Věřil, že se po čase setkají v nebi. Sousedé zavolali policii poté, co jim ze stropu začala kapat krev. Vyšetřovatelé tak díky objeveným nahrávkám dokázali nebezpečný balíček zastavit.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Björk

Faroutmagazine.co.uk: Björk stalker

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články