Moderátorka zpráv Klára Doležalová má drahou vášeň: V Chorvatsku pěstuje olivy a stáčí vlastní olej

Moderátorka zpráv Klára Doležalová má drahou vášeň: V Chorvatsku pěstuje olivy a stáčí vlastní olej
Zdroj: Herminapress
Moderátorka Klára Doležalová pěstuje v Chorvatsku olivovníky.S manželem koupila Klára Doležalová několik hájů, které generují velkou úrodu oliv.Olivový olej, který následně Klára Doležalová vyrábí, se v Česku prodává.Jak tvrdí Klára Doležalová, jde spíše o srdcovou záležitost, než o výnosné podnikání.+ 7 fotek+ 8 fotek

Moderátorka hlavní zpravodajské relace CNN Prima News Klára Doležalová (49) magazínu Lifee.cz prozradila, do jakého hobby se pustila společně s manželem. Pravidelně cestují do Chorvatska, kde koupili několik olivových hájů a z vypěstovaných oliv stáčejí svůj vlastní olej. Chystá se snad opustit moderátorský post?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 11. 11. 2022 17:00

Za moderátorčiným nevšedním podnikáním prý nestojí honba za penězi, ale pohnutky čistě srdeční. S manželem, srbským podnikatelem Miodragem Maksimovićem (64), si slunné Chorvatsko zkrátka zamilovali.

„Máme sice webové stránky a náš olej se dá koupit i tak, ale nejlepší je to na doporučení. Sama mám ráda, když můžu slyšet tu větu: ,To je dobré, to jsem vyzkoušela, to si také kup!‘" tvrdí Klára Doležalová.

Co vy a italské víno?

Italská vína miluji. Miluji víno obecně, ale pokud je z jihu Evropy, tak je to pro mě svátek. Mám ráda především oblast Barolo nebo Villa Antinori. To jsou má oblíbená. Ale je pravda, že víno většinou vybírá můj muž a já se jen podívám na odrůdu a vím, že to bude dobré.

Pijete vína také v závislosti na ročním období?

Přesně tak. Přes zimu ráda piji těžká červená vína. Těch si dám jednu nebo dvě skleničky a víc opravdu nemusím. Přes léto, kdy se často sedí večer venku, se zase pije lehčí bílé víno, a toho člověk může vypít víc.

Vím, že k jižanským státům máte vřelý vztah.

Určitě, máme s mým mužem v Chorvatsku druhý domov. Pěstujeme vlastní olivovníky a děláme vlastní olivový olej, takže jsme tam velmi často a máme to tam rádi. Také moje rodina je trochu namixovaná s lidmi z bývalé Jugoslávie.

Olivový olej distribuujete také do Česka?

Ano. Nejprve jsme ho udělali jen pro nás, pro rodinu a pro přátele, ale postupem času jsme tomu propadli, začali jsme se rozrůstat do šířky a kupovat víc a víc olivových hájů. Před pár lety jsme založili náš rodinný brand. Takže teď jsme farmáři a děláme bio olivový olej.

Ohrozila vaše podnikání aktuální krize?

Copak krize! Špatné bylo v poslední době počasí, takže mělo hodně pěstitelů olivovníků problémy, a to napříč jižní Evropou – zdaleka nejen v Chorvatsku. My jsme úrodu naštěstí měli. Krize se nás dotýká jen tak, že všechny ty vstupní faktory jsou mnohem dražší.

Co to konkrétně pro vás znamená?

Budeme nuceni také trochu zdražit.

Své zákazníky si olej určitě našel. Jaké jsou na něj od Čechů recenze?

Určitě ano, našel, ale my nejsme žádní velkovýrobci. Berou si jej ode mě lidé z práce, naši známí a kamarádi našich kamarádů. Máme sice webové stránky a dá se to koupit i tak, ale nejlepší je to na doporučení. Sama mám ráda, když můžu slyšet tu větu: "To je dobré, to jsem vyzkoušela, to si také kup!"

Jaké vám plynou z této činnosti zisky?

Je to čistě srdeční záležitost, opravdu do toho dáváme srdce a děláme to poctivě – a budeme to tak dělat vždycky, i když nás to stojí hodně peněz. Vydělávat na tom opravdu nejde. Je to prostě drahá vášeň. Je to naše velké hobby a velká láska.

Nenapadlo vás podobným způsobem pěstovat také vinnou révu?

To by nás také bavilo, to je pravda! Ale na to už opravdu nemáme kapacitu, to už bychom s naším zaměstnáním nestíhali.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články