Kristýna (29): Řekla jsem mámě, kolik si vydělám podnikáním. Od té doby se mnou nemluví

Kristýna (29): Řekla jsem mámě, kolik si vydělám podnikáním. Od té doby se mnou nemluví
Zdroj: Pexels

Kristýna toužila po spokojeném a naplněném životě, ve kterém bude mít svobodu. Dala se na podnikání a mimořádně se jí daří. Když to zjistila její matka, reagovala naprosto nepochopitelně.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 28. 10. 2022 17:30

Každé dítě si přeje, aby bylo svými rodiči bezpodmínečně přijímáno. Stejně tak se rodiče obvykle snaží, aby svému potomkovi připravili co nejlepší půdu pro šťastný a naplněný život. Investují do jeho vzdělání, věnují mu svůj čas. U nás tomu bylo přesně tak. Své dětství si pamatuji jako radostný čas plný zážitků a dobrodružství.

Táta vždy rád mluvil o penězích

Můj otec byl velmi vzdělaný muž a vždy uměl peníze vydělat. Řídil místní tiskárnu, což sice nebyla bůhví jaká pozice, výplatu měl ale slušnou. Bavily ho rozhovory o penězích, byl na sebe pyšný. Je to vlastně jeden ze vzorců chování, který jsem si přenesla do své dospělosti. Nedělá mi problém na rovinu říct, kolik vydělávám. Baví mě zjišťovat, kolik berou druzí na podobných pozicích a podle toho si nastavuji svou cenu.

Už několik let podnikám jako živnostník v oblasti reklamy. Měla jsem štěstí, že jsem začala s profilem na Instagramu poměrně brzy. A tak jsem nasbírala mnoho fanoušků, později se z některých stali moji klienti. Máma je pomocná kuchařka ve školní jídelně. Milovala jsem laskominy, které nosila domů, zároveň jsem si ale byla vědoma toho, že v práci nikdy příliš spokojená nebyla.

Od podnikání jsem se nenechala odradit

To byl pro mě impuls, abych to ve svém životě nedopustila. Když jsem začala podnikat, velmi mě odrazovala. „Týnko, kdyby to bylo tak jednoduchý, dělá to každý. Radši si najdi práci, kde budeš mít svoje jistý," radila mi. Tahle cesta ale nebyla nic pro mě. Viděla jsem v podnikání mnohem víc peněz a zároveň svobodu.

Jednou, když se u mé babičky konala velká rodinná oslava, došlo na téma financí. Táta tehdy řekl, že se mu v práci daří, navíc si dobře přivydělává pěstováním ovoce, zeleniny a prodejem vajíček. Dům, ve kterém naši žili, měl zkrátka všechno, co si na vesnici představíte. Neváhala jsem a přispěchala jsem se svou troškou do mlýna. „Já akorát řeším DPH, asi se stanu plátcem," povzdychla jsem si.

Jsem prý milionářka, co využila rodiče

„Počkej, takže jsi za poslední rok vydělala milion? Kolik máš měsíčně, proboha?" vytřeštila na mě máma oči. „No, jo," pokrčila jsem rameny. Pamatuju si, jak se zvedla a odešla. Spěchala jsem za ní. „Měla by sis uvědomit, že život je taky o něčem jiném, než o penězích. Stává se z tebe akorát namyšlenej člověk," chrlila na mě. Zůstala jsem stát jako opařená. „Co to říkáš, proboha? Jen se mi daří," začala jsem se obhajovat.

Moje máma to ale nevzala a od té chvíle po celé vesnici vypráví, že jsem milionářka a přesto jsem si od nich nechala zaplatit školu. Jak skutečně funguje moje účetnictví, a že ne každá vydělaná koruna mi jde od kapsy, jsem si jí ani netroufla vysvětlovat. Od té doby mi nezvedá telefony. A když chci přijet na návštěvu, nechá se zapírat. Táta za mnou jezdí tajně. Když se ho ptám, co se děje, řekne jen: „A vždyť ji znáš, ženská bláznivá..." Nikdo mi nikdy nevysvětlil, čím přesně jsem mámu urazila. Myslela jsem, že každý rodič chce, aby se jeho dítě mělo dobře. Nebo ne?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články