Žena naletěla falešnému Pavlu Vítkovi: Sliboval jí rozchod s Janisem a dostal z ní skoro 100 tisíc korun

Žena naletěla falešnému Pavlu Vítkovi: Sliboval jí rozchod s Janisem a dostal z ní skoro 100 tisíc korun
Zdroj: Herminapress
Na podvodný facebookový profil upozorňuje samotný zpěvák Pavel Vítek.Zpěvák Pavel Vítek se stal oběti podvodníka, který se za něj vydává na sociálních sítích.Zpěvák Pavel Vítek se aktuálně nachází v Americe, z čehož také podvodník těží, když z žen láká peníze. Zpěvák Pavel Vítek je v Americe s hudebním uskupením 4 Tenoři. + 6 fotek+ 7 fotek

Zpěvák Pavel Vítek (61) se stal oběti podvodníka, který založil na Facebooku falešný profil na kterém se prezentuje jeho jménem a okrádá o peníze důvěřivé ženy. Redakce magazínu Lifee.cz měla možnost hovořit s příbuzné jedné ženy, která podvodníkovi poslala téměř sto tisíc korun a dokonce si kvůli tomu 35 tisíc korun půjčila. Co radí odborník na kybernetickou bezpečnost a digitální technologie, Pavel Matějíček? 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 27. 05. 2024 05:00

Zpěvák Pavel Vítek (61) už začátkem května varoval své fanoušky na Facebooku, aby se vyvarovali komunikace s profilem, který se jej snaží napodobit. "Dejte si pozor na falešný profil, nejsem to opravdu já, sledujte prosím jen můj oficiální," varoval zpěvák. "Neposílám nikomu žádné zprávy, je to podvod! Doporučuji profil níže uvedený nahlásit, hlavně mu neodepisujte a nepřidávejte do přátel, ani ho nesledujte," apeloval zpěvák, přičemž pod příspěvkem se sešlo hned několik lidí, kteří už s dotyčným měli zkušenost.

"Už se mně to stalo... Ale po pár slovech vím, že je to falešný profil," vzkázala Vítkovi jedna z fanynek. "Dobrý den, teď mi přišla žádost o přátelství, právě a bylo mi to divné, tak to hned blokuji. Je to hrozné denně plno žádostí samý podvodníci," přidává se další. Bohužel, ke všem se toto důrazné varování nedostalo včas, jak zjistil magazín Lifee.cz.

Doporučené video: O rizikách internetu s odborníkem na kybernetickou bezpečnost

Falešný Pavel Vítek vylákal z ženy desetitisíce

Magazín Lifee.cz měl možnost exkluzivně hovořit s příbuznými jedné z postižených žen. Její případ je ukázkový a zároveň slouží jako velké varování, jak nebezpečné jsou online konverzace s neznámými lidmi. "Moje padesátiletá teta je osamělá, manžel jí zemřel před mnoha lety na vážnou nemoc. Zároveň není schopná vyhodnotit některé situace tak, jako běžný zbytek populace, uvažuje trochu jinak," naznačuje příbuzná, která si z pochopitelných důvodů přeje zůstat v anonymitě. "Na rodinné oslavě se nám pochlubila, že si píše s Pavlem Vítkem, takže jsme zbystřili. „My se máme rádi, rozchází se s Janisem a chce být se mnou. Hned jako se vrátí z Ameriky, tak spolu začneme žít.“ popisuje, jak její teta propadla falešnému profilu známého zpěváka.

"Napadlo nás, že je to průšvih a že pokud mu ještě neposlala žádné peníze, tak určitě začne. A taky že se to potvrdilo," říká příbuzná oběti tohoto kybernetického zloděje. Tetu pochopitelně celá rodina varovala, ale marně. "Už čtyři měsíce mu posílala polovinu své výplaty a také si půjčila 35 tisíc – a to jsou jen peníze, o kterých víme. K dnešnímu dni to bude dělat skoro sto tisíc korun," odhaduje naše svědkyně.

Falešný profil jsme nahlásili, ale nic se nestalo

Padesátiletá žena si od příbuzných dlouho nenechala vymluvit, že peníze posílá podvodníkovi. Pochopitelně to stálo rozbroje v celé rodině. "Někdo jí píše hezké věci a ona je normálně zamilovaná. Nevěřila tomu, ale pomalu snad začíná. Trvalo nám to dva týdny a byly kolem toho velká rodinná dramata," odhaluje situaci v rodině. Tetě také ukázali oficiální facebookový profil zpěváka Pavla Vítka, kde on sám varuje před tímto podvodníkem. "Hromadně jsme ten falešný profil nahlásili – a vůbec nic se nestalo, ten profil existuje pořád. Ona určitě nebude jediná," apeluje příbuzná této padesátileté ženy. "Jsou tam vyznání lásky, sliby, příslib společné budoucnosti, odkládání osobního setkání. Funguje to přesně podle šablony."

Podvodníci cílí na finančně zajištěné ženy

Odborník na kybernetickou bezpečnost a digitální technologie, Pavel Matějíček, už v minulosti varoval prostřednictvím magazínu Lifee.cz na nebezpečí, které číhá na sociálních sítích. "Ženy ve středním věku mají problém, že bývají dobře finančně zajištěné, mají rozjetou kariéru a můžou na ně cílit podvodníci. Ti třeba cílí na rozvedené ženy, v čemž jim pomáhají sociální sítě, kam vy si dáte status, že jste rozvedená, a určití podvodníci se zaměřují přesně na tenhle typ žen, protože ty se chtějí často znovu seznámit," vysvětluje Matějíček, jak podvodníci uvažují.

Padesátiletá oběť falešného Pavla Vítka tak byla podle této definice snadnou kořistí. "Na starší ženy pak útočí, jak říkáme, sňatkoví podvodníci, kteří si s nimi dlouho dopisují," pokračuje náš odborník na kybernetickou bezpečnost. "Nejde tam vyloženě o seznámení, ale on-line se navazuje vztah důvěry a ten člověk, typicky známý jako lékař z Afghánistánu, doktor z Iráku, válečný veterán, nigerijský princ a podobně, se po nějaké době, kdy s vámi naváže platonický vztah, s vámi dohodne, že by za vámi přiletěl, ale potřebuje půjčit na letenku nebo něco podobného. A ty dámy jim pak posílají peníze."

Na fotografii falešného facebookového profilu zpěváka Pavla Vítka se můžete podívat v naší fotogalerii.

Související články

Další články