Boží poselství, nebo zvířecí instinkt? Podivuhodný masový déšť v Kentucky nechal vědce dlouho na pochybách

Masový déšť v Kentucky: Šlo o zvířecí instinkt, nebo Boží poselství?
Zdroj: Unsplash

Byl to jen další jasný den v Olympia Springs v Kentucky, když tu náhle začaly z nebe padat kousky masa. Mnozí si pokládali otázku, jak je něco takového možné? Šlo o nějaký hloupý žert, nebo poselství od samotného Boha? A proč maso padalo jen na farmu paní Crouch?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 08. 2023 16:00

Toho rána seděla paní Crouch na verandě a vyráběla domácí mýdlo. Nejprve slyšela tupé rány, a když vzhlédla, uviděla, že na její plot dopadají kusy hovězího jako nějaké sněhové vločky. Jakmile se vzpamatovala z prvotního šoku, ihned o této záhadě informovala tisk.

Podvod kvůli 15 minutám slávy?

Spousta lidí si myslela, že si paní Crouch vše vymyslela, aby také ve svém životě zažila 15 minut slávy. Vždyť tvrdila, že maso bylo velké 10 krát 10 cm, což by byly docela velké kusy. Jak by něco takového mohlo spadnout z nebe? Prostě to nedávalo smysl. Byl jasný den a zničehonic začalo na její farmu pršet maso? Těžko uvěřitelné.

Další dny se u ní dveře netrhly. Lidé se chtěli přesvědčit na vlastní oči, že jí před domem leží kusy masa. Bylo však těžké poznat, o co skutečně jde, neboť maso začalo velmi rychle měnit barvu a zapáchat. Našli se však dva odvážlivci, jenž ho ochutnali. Nejdříve jim připomínalo hovězí, pak se ale shodli na tom, že to bude jehněčí anebo jelení.

Vzorky byly taktéž zaslány různým vědcům. Jedním z adresátů byl zkušený histolog Dr. A. Mead Edwards, který po důkladné analýze vzorku určil, že jde spíše o lidskou plicní tkáň (konkrétně kojence), nebo koňskou. Z dalších vzorků se pak zjistilo, že jde také o svalovou tkáň a chrupavku.

Jak k tomu mohlo dojít?

Postupem času se objevilo několik teorií, které měly vysvětlit, co se tehdy na ranči událo. Paní Crouch byla přesvědčená, že šlo o boží poselství. Tomu věřilo i několik dalších lidí. Otázkou zůstává, co tím ale chtěl Bůh sdělit? Vědec Leopold Brandeis tvrdil, že to nebylo maso, ale jednořadka. Jde o bakterii z rodu sinic, která po dešti nabobtná a připomíná želatinu. Jenomže ten den vlastně vůbec nepršelo.

William Livingston Alden zase tvrdil, že šlo meteorický roj. Veškerá vysvětlení se však zdála až moc přitažená za vlasy a nepravděpodobná. Jediná smysluplná teorie vzešla od Dr. Kastenbina.

Vylekaní supi

Příčinou padajícího masa měli být vylekaní supi. Jde o automatický reflex, během něhož vyzvrátí obsah svých žaludků, aby se stali lehčími a mohli rychleji odletět. I ona rozmanitost popadaného masa by tomu nasvědčovala. Maso navíc bylo roztrháno, nikoli nakrájeno.

Přes veškerou snahu ale zůstává tento případ z roku 1876 nevyřešený. Některé kusy masa jsou dodnes naloženy v glicerinu, ale jsou již příliš staré a shnilé na to, aby se dalo, pomocí moderní vědy, zjistit, o co skutečně šlo, či o jaký druh masa jde a odkud pochází.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kentucky meat shower

Thevintagenews.com: The Mysterious Meat Shower That Rained Down on Kentucky in 1876

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články