Tunguská katastrofa: Výbuch 1000krát silnější než atomová bomba v Hirošimě způsobil černý déšť

Tunguská záhada: Za obří katastrofou prý byla havárie kosmické lodi, černá díra nebo vulkán
Zdroj: Wikimedia Commons/Leonid Kulik, the expedition to the Tunguska event, Public domain

Tunguská událost je označení katastrofy, ke které došlo 30. června 1908 v oblasti centrální Sibiře. Dala by se označit za menší apokalypsu, protože něco způsobilo výbuch tisíckrát silnější než atomová bomba v Hirošimě...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 06. 2023 16:00

Nedaleko řeky Podkamenná Tunguska mělo zřejmě explodovat vesmírné těleso o velikosti 50 až 190 metrů. K výbuchu pravděpodobně došlo 5 až 10 kilometrů nad zemským povrchem. V jeho důsledku bylo vyvráceno a zlámáno více než 80 milionů stromu. Pohroma dostala řadu jmen - Tunguská událost, tunguský meteorit, tunguská katastrofa či tunguská záhada.

Tunguská katastrofa

K mohutné explozi došlo 30. června 1908 okolo 7:15 ráno. Stalo se tak nad téměř neobydlenou částí tajgy v Tunguské oblasti. Průlet atmosférou, který bylo možné vidět z dálky, sledovala spousta lidí. Ti vypověděli, že viděli jasnou žlutou kouli. Dle některých zdrojů měl být tento úkaz pozorován i na našem území, a to okolo půlnoci.

Samotný výbuch se měl, údajně, skládat ze tří po sobě jdoucích explozí. Jak již bylo uvedeno výše, došlo k vyvrácení několika desítek milionů stromů. Na ploše větší něž 2000 kilometrů čtverečních se roztříštila okna domů, lidé byli tlakovou vlnou sráženi na zem. Otřesy zaznamenaly všechny seismologické stanice. Následný lesní požár byl vidět na kilometry daleko.

Kvůli popelu v atmosféře začal padat černý déšť. A aby toho nebylo málo, na noční obloze se začaly objevovat úkazy podobné polární záři. Zmizela také většina sobích stád i s hlídacími psy.

Co způsobil tunguský meteorit?

Vědecká obec o tuto událost neprojevila moc velký zájem, což ale mohlo být způsobeno těžko dostupným terénem. Nejvíce se v tomto případě angažoval ruský mineralog Leonid Kunik. Ten místo katastrofy prozkoumal nejen z mineralogického hlediska, ale také studoval změny lesního porostu a chování hmyzu.

Po jeho expedici následovaly další výpravy, jejíchž účastníci zkoumali hlavně míru radioaktivního záření, žádné neobvyklé hodnoty ale nenaměřili. Jevgenij J. Dimitrijev však našel v mraveništích sklovitá vlákna z roztavené hmoty, což by napovídalo, že v této oblasti explodovala kometa.

Bizarní teorie o tunguské záhadě

Během let se objevily teorie, které měly vysvětlit, co se stalo doopravdy. Jedna z těch uvěřitelnějších hovoří o explozi asi deseti milionů tun uniklého plynu. Pak je tady ale ještě havárie kosmické lodi, střet Země s antihmotou či černou dírou.

Pokud nešlo o vesmírné těleso, mohl to být výbuch vulkánu, jehož láva by byla schopná zničit vše v okolí několika desítek kilometrů. Popílek a zplodiny by mohly způsobit na nočním nebi pozoruhodné jevy. Možností je, jak vidno, spousta. Dozvíme se někdy tu správnou?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Tunguská událost

Stoplusjednička.cz: Co způsobilo obří výbuch nad Sibiří?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články