Okoralý chléb do koše nepatří! 18 geniálních tipů na jeho využití, které vám ušetří stovky korun ročně

Ze starého chleba vyčarujete hotové delikatesy!
Zdroj: Profimedia.cz

Chléb opečený na másle, pokapaný medem a posypaný skořicí. Masové kuličky máčené v husté omáčce... Sbíhají se vám sliny? Pak vás možná překvapí, že hlavní ingrediencí nejen těchto pokrmů je něco, co pro většinu představuje odpad – tvrdý chléb. V koši tak končí dobré jídlo i peníze. Škoda? Tak pojďme dát okoralému pečivu ještě jednu šanci!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 27. 06. 2017 14:01

1. Zkuste ho vzkřísit

Profimedia.cz

Je okoralý a sotva žvýkatelný člověkem se všemi zuby, natožpak s umělou protézou. Pořád ho ale můžete přivést k životu. Pokapejte ho vodou a na chvíli vložte do vyhřáté trouby.

2. Nakrmte ptáky

Profimedia.cz

Ale dávkujte jenom tolik, co snědí za den. Drobečky by mohly nalákat krysy. Chléb navíc neobsahuje důležité živiny, které ptáci potřebují, takže přijímají prázdné kalorie. Máte-li na výběr, preferujte chléb tmavý. A pokud svou tvrdostí může soupeřit s betonem, trochu ho namokřete. V období líhnutí ptáčat chleba rozdrobte, aby se mláďata nezadávila příliš velkým kusem. 

3. Udělejte z nich (vánoční) ozdoby

Profimedia.cz

Nejsme z těch, kteří podporují posouvání vánoční mánie směrem k létu. Děti je ale potřeba zabavovat neustále, že? Se starým chlebem zabijete dvě mouchy jednou ranou – spotřebujete ho, takže zminimalizujete plýtvání, a ještě si odfrknete při kreativní činnosti.

S opečených chlebem se pracuje lépe. Pokud je ovšem tvrdý hodně, tento krok budete moct vynechat. Připravte si vánoční formičky na linecké a z krajíců vykrojte, co se vám zrovna zamane. Jednotlivé tvary můžete omotat stužkou nebo je vyšperkovat s pomocí lepicí pistole korálky, třpytkami či látkovými dekoracemi.

4. Dejte ho králíkům

Profimedia.cz

My si o něj skoro vylámeme zuby, králíci si je o něj (ale i na něj) brousí. Na rozdíl od lidí ho ušáci umí zpracovat – měkký chleba jim naopak škodí, protože je nepříjemně nadýmá. Tomu říkáme win-win situace. 

5. Anebo slepicím, holubům, labutím či kachnám

Profimedia.cz

Věřte, že pro ně je to mňamka. Pokud máte slepičky a zmíníte se o nich v práci, o starý chleba už nikdy nebudete mít nouzi – kolegové a kolegyně vám ho začnou sami od sebe nosit.

6. Proměňte okoralý chleba v jedlou superstar

Profimedia.cz

Zní to jako oxymóron? Ano, zní. Ale jenom zní. Protože ho můžete proměnit v nepostradatelnou ingredienci:

Francouzský toast

Profimedia.cz

Pro dvě porce rozkvedláme dvě vejce spolu s trochou mléka, vanilkového cukru a skořicí. Necháme ve směsi nasáknout tvrdší krajíce a přemístíme je na rozehřátou pánvičku s rozpuštěným máslem nebo olejem. Pečeme dozlatova. Dochutíme ovocem, medem, tvarohem nebo ořechy.

Masové koule

Profimedia.cz

Pro čtyři porce ponoříme ½ hrnku zvětralého chleba do mléka, dokud ho plně neabsorbuje (asi 15 minut). Smícháme ho rukama s nasekanou čerstvou bazalkou a pažitkou, půl kilem mletého kuřecího masa, rozmačkaným česnekem, špetkou soli a muškátového oříšku. Vytvoříme kuličky a pečeme při 190 °C. Maso musí být před konzumací propečené.

Italský salát Panzanella

Profimedia.cz

Roztrháme okoralý chléb (250 g) na kousky a přelijeme ho směsí octa (60 ml), olivového oleje (60 ml) a rozmačkaného stroužku česneku. Přidáme 500 g osolených a rozpůlených cherry rajčátek. Dochutíme nasekanou bazalkou, řapíkatým celerem, malou červenou cibulí, olivami, oreganem a pořádnou sprškou olivového oleje.

Italské „dvouhubky“ zvané Crostini

Profimedia.cz

Tento předkrm vyčarujete ze ztvrdlé bagety nebo ciabatty. To proto, že základem je křupavé pečivo, ve vašem případě jen plátky pokapané olivovým olejem a opečené v troubě. Co nasázíte navrch, záleží jen na vás. Zkuste kozí sýr s prosciuttem, parmazán nebo hráškovou pomazánku.

Skořicový pudink

Profimedia.cz

Na 16 porcí budeme potřebovat 3 hrnky nalámaného chleba. Přemístíme je do máslem vymazané zapékací mísy. Přelijeme vyšlehanou směsí dvou vajíček, jednoho žloutku, vrchovatou lžičkou vanilky, půl hrnkem bílého a čtvrt hrnkem hnědého cukru a lžičkou skořice. Dbáme na to, aby chleba nasákl celou směs, a podle potřeby ho stěrkou trochu přitlačíme ke dnu. Necháme 10 minut odpočívat.

V mixéru zatím smícháme 30 g nesoleného másla a čtvrt hrnku hnědého cukru. Směsí vytvoříme čepičku hmoty v zapékací míse a pečeme při 180 °C asi 40 minut.

Krutony

Profimedia.cz

Opečené kostičky chleba se hodí skoro do každé krémové polévky, do salátů (jako třeba Caesar), k míchaným vajíčkům, do omelet, k rybě i do quesadilly. A nebudou vás stát ani čas, ani peníze investované do kurzů vaření.

Nádivka

Profimedia.cz

Velikonoce už jsou za námi. Ale kdo říká, že se typická nádivka s kopřivami a uzeným musí jíst jen o jarních svátcích (když je tááák dobrá)? Z okoralých kostiček chleba nebo jiného pečiva připravíte nádivku i do nejrůznějších masových pokrmů.

Strouhanka

Profimedia.cz

A konečně strouhanka. Existuje něco jednoduššího než rozemlít ztvrdlý chleba (bez kůrky) nebo housku v kuchyňském robotu? Asi ne. Strouhanku ale uplatníte i na jiných místech než jen při vysypávání plechu či formy na bábovku.

Opraženou strouhankou můžete posypat uvařenou a máslem přelitou brokolici. Mňam! Nebo ji smíchejte se skořicí, kokosovými vločkami, hnědým cukrem a kakaem. Že neuhodnete, kde tato kombinace vyvolává gastronomický orgasmus? Na zmrzlině!

Několik rad na závěr:

>> Pokud víte, že chleba nestíháte spotřebovat, nakrájejte ho na krajíce a zamrazte. Před konzumací ho v předstihu vytáhněte z mrazáku a nechte ho samovolně rozmrazit. Nebo ho rovnou opečte.

>> Upečte si svůj vlastní chleba. Proč? Nejenže budete mít kontrolu nad použitými ingrediencemi a báječně se u pečení zrelaxujete, ale toto vlastnoručně zhotovené dílo vám bude větší škoda vyhodit.

>> Zbylo vám dost krajíců a máte hodně dětí? V tom případě se těšíte velké ploše pro kreativní vyžití. Do krajíců totiž můžete vyšívat. Že ne? Slovenská umělkyně Tereza Krnáčová vás svými nádhernými díly přesvědčí o opaku.

>> Nelíbí se vám ani jedno využití? Pak už nás napadá jediné. Totiž použít ztvrdlou patku namísto kladiva...

Giphy.com

>> ... nebo si z krajíců vytvořit originální bačkory. Příroda vám jistě poděkuje.

Pinterest.com

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články