Lucie, postrach ulice: Jak dnes žije dětská hvězda Žaneta Fuchsová?

Lucie, postrach ulice: Jak dnes žije dětská hvězda Žaneta Fuchsová?
Zdroj: Česká televize/Profimedia.cz/koláž
Žaneta Fuchsová (31. 3. 1972) je dětská hvězda osmdesátých let. Za 10 let své herecké kariéry stihla 33 filmů. Zejména ji proslavila postava rošťácké Lucie nebo naopak jemné Věrky (Vlak dětství a naděje). Dnes ji najdeme v produkčních týmech televizních seriálů.Přidrzlá, ale rozkošná Lucie dodnes oslovovala malé diváky odmalička. Zde ve filmu Kočičí princ z roku 1978. Zahrála si i po boku Vlastimila Brodského, a to ve filmu Počítání oveček (1981).Bez Žanety si seriály jako Létající Čestmír (na snímku s Lukášem Bechem), Lucie postrach ulice či Chobotnice z II. patra neumíme představit.+ 7 fotek+ 8 fotek

Lucie, postrach ulice, Chobotničky z II. patra či Vlak dětství a naděje si bez Žanety Fuchsové neumíme představit. Paradoxně tak působí, že pro údajný nedostatek talentu ji nevzali na konzervatoř. Po hořké životní cestě ale nakonec zvítězila a nyní stojí na placu na druhé straně.

Ivona Bergmann
Ivona Bergmann 08. 01. 2020 07:32

Žanetu Fuchsovou (narozena 31. března 1972) přihlásil už v pěti letech na konkurs do dětského filmu Kočičí princ její tatínek. Objevil ji pomocný režisér Oty Kovala Tomáš Titěra. Porotu okouzlila drzým kukučem a hned získala jednu z hlavních rolí – Terezku.

Malé Žanety si okamžitě všimla produkce dětských filmů. Za dva roky natočila celý šestnáctidílný seriál Lucie, postrach ulice, který se v tehdejším Československu vysílal formou dvou filmů – Lucie, postrach ulice a …A zase ta Lucie. Malá rebelka se moc líbila a šla z role do role. Vyhlášený byl hlavně její šibalský úsměv.

Velký „podvod“ s Lucií

Seriál Lucie, postrach ulice se natáčel v koprodukci s Německou spolkovou republikou, kde pak rovněž úspěšně běžel v televizi. Aby seriál na západě uspěl, musel se i tvářit „západně“. Exteriéry se tak hodně natáčely v Kolíně nad Rýnem.

socialistickém Československu pak předstírali život v bohatství. Např. v obchodním domě Kotva fingovali dostatek zboží nebo se natáčelo v okolí Tuzexu, který jediný vypadal slušně. Oblečení se pro herce kupovalo v západním Německu a prázdné obaly od koly či pracích prášků ze západu se skládaly do regálů v Kotvě, aby to vypadalo jako na západě.

Slibně rozjetý vlak

Kariéra se Žanetě rozjížděla a všichni si mysleli, že bude úspěšnou herečkou. Vedle Lucie si po boku Heleny Růžičkové a Stanislava Zindulky zahrála ve dvou dílech úspěšného televizního seriálu Karla Kachyni Vlak dětství a naděje malou Věrku. Nezapomenutelné dobrodružství s malými chobotničkami zažívala po boku svého dětského kolegy Milana Šimáčka.

Smířila se i se stinnými stránkami filmování. Žanetini rodiče na sebe vzali obří zodpovědnost, aby se jí nic nestalo. Nemohla tak řádit jako obyčejné děti – žádné tábory, školy v přírodě, lyže či kolo, dokonce ani nesměla za ostatními dětmi na dvůr.

Prý nedostatek talentu

Žaneta získala značnou zkušenost. Než šla na přijímací zkoušky na DAMU, natočila neuvěřitelných 33 rolí. Přesto před porotou z nějakého neznámého důvodu neuspěla. Údajně se nedostala pro nedostatek talentu.

Nikdo to nečekal a Žanetě se zhroutil svět. Bylo jí to nesmírně líto. Dodnes pociťuje křivdu: „Hraní pro mě není o potřebě se zviditelnit, ale spíše ventilovat. Kdyby mě tehdy vzali na konzervatoř, bylo by to zřejmě všechno jinak,“ svěřila se v pořadu ČT 13. komnata. V porotě ji tehdy všichni znali a věděli, kdo je, co už natočila.

Revoluce ukončila slibnou kariéru

Žaneta se naposledy objevila před kamerou při natáčení filmu Pan Tau v roce 1989. Ani ne tak polistopadové změny, jako nedostatek pochopení a dozavedená pravidla na střední ekonomce jí znemožnily znovu stát před kamerou. Po dobu celého středoškolského studia měla totiž hraní zakázáno. Pak už se přestali ozývat producenti a na Žanetu se zapomnělo.

Znovu na place

Žaneta za svůj život vystřídala řadu profesí od sekretářky, přes účetní a práci v castingové agentuře, až se nakonec přece jen dostala k natáčení. Praha se stala exteriérem ve francouzském seriálu o komisaři Maigretovi, kde Žaneta pracovala jako asistentka režie.

Když o ní produkční tým zjistil, kolik toho už Žaneta sama natočila, nabídli ji maličkou roli. To přineslo obrat v jejím životě. Z castingové agentury coby manažerka se krok po kroku propracovala do produkce seriálu Rodinná pouta a postupně se dostala až na pozici asistentky režie. Žaneta je ráda zpátky alespoň za kamerou: „Ten adrenalin a radost z natáčení se totiž nedá zapomenout ani po letech.“

Dnes je Žaneta pomocnou režisérkou nekonečného seriálu Ulice a v seriálech dostala už i dvě menší herecké příležitosti.

JAK ŠEL ČAS S ŽANETOU FUCHSOVOU UVIDÍTE V GALERII:

Zdroje:

Česká televize – pořad 13. komnata Michaely Kudláčkové

Česká televize – profil seriálu Chobotničky z II. patra

Kniha Dětství před kamerou, Simona Oktábcová

Wikipedia.cz

Filmové databáze FDB.cz, CSFD.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články