Chystáte se vyrazit na dovolenou s vaším čtyřnohým miláčkem? Přečtěte si, na co se musíte připravit

Nejlépe uděláte, když se před cestou do zahraničí dojdete poradit k veterináři, který vám doporučí všechna nezbytná očkování.
Zdroj: Pixabay.com

Pejsek není jen zábava, ale hlavně také velká zodpovědnost. A pokud se navíc rozhodnete se svým věrným přítelem cestovat, číhá na vás řada komplikací. Víte, co všechno musíte vědět a udělat před dlouhou cestou do zahraničí?

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 03. 07. 2018 09:25

Co svému mazlíčkovi zabalit

Pokud nesnášíte balení, tak vás jistě nenadchne, že od teď musíte balit všechny propriety i pro dalšího člena rodiny. Ať už se rozhodnete cestovat vlastním autem, nebo jiným dopravním prostředkem, musíte mít po ruce vždy dostatek vody, pamlsků, popř. krmiva, pokud bude vaše cesta trvat déle. Nezapomeňte na oblíbenou misku, vodítko a náhubek.

Jelikož nikdy nevíte, co se během pobytu mimo domov může stát, sbalte pejskovi očkovací průkaz, kdybyste byli nuceni vyhledat pomoc veterináře. Pokud se chystáte do zahraničí, budete potřebovat pas. A jestli míříte do exotických zemí, poraďte se se svým veterinářem o možnosti pojištění vašeho pejska.

V neposlední řadě byste měli dbát na hygienu. Psí zavazadlo by mělo obsahovat ručník, hadřík na packy, kartáč či hřeben a šampon pro psy. Počítejte s tím, že váš pejsek bude na novém místě nesvůj. Vezměte mu proto s sebou věci, které mu budou připomínat jeho domov jako pelíšek a různé hračky.

Spousta psů má cestovatelského ducha a podniká výlety velmi rádo. Je ovšem nezbytné zvykat čtyřnohého mazlíčka na cestování už od raného věku. Bude během jízdy klidnější a postupně přestane kňučet a štěkat. A také snížíte riziko nevolnosti při cestování, kterou může způsobit stres či úzkost. V takovém případě budete muset dělat častější zastávky nebo v krajním případě pořídit speciální léky proti cestovní nevolnosti.

 

Obecné podmínky pro cestování do zahraničí

Jestliže se chystáte cestovat se psem v rámci Evropské unie, musíte se řídit platnými předpisy. To znamená, že váš pejsek musí být očipován, dále s sebou musíte mít jeho platný pas a v neposlední řadě musí být také očkován proti vzteklině.

Nejlépe uděláte, když se před cestou do zahraničí dojdete poradit k veterináři, který vám doporučí všechna nezbytná očkování, zkontroluje jejich platnost a případně nabídne přípravky proti parazitům. Pokud vaše kroky míří na jih Evropy do oblasti Středomoří, měli byste své pejsky navíc chránit proti srdeční červivosti. Ideální je podniknout návštěvu veterináře i po návratu ze zahraničí.

Chorvatsko

Pro cestování se psem do Chorvatska platí obecné podmínky Evropské unie. Jistou komplikací však je, že na spoustu krásných chorvatských pláží mají psi vstup zakázán. Budete nuceni podnikat výlety za účelem nalezení „psích pláží“, které se většinou nacházejí hned vedle těch nudistických.

Slovensko

Cestování na Slovensko má krom základních pravidel v rámci EU speciální podmínky pro majitele tzv. psů se zpřísněným držením. To se týká psů, kteří mohou vzhledem ke svým vlastnostem ohrozit zdraví či život člověka nebo zvířete. Jedná se o plemena, jako je americký pitbulteriér, americký stafordšírský teriér, bandog, tosa inu, kavkazský pastevecký pes a další. Majitelé těchto psů musí mít osvědčení o odborné způsobilosti k držení daného plemene a své psy musí vždy vodit na vodítku a s náhubkem.

Německo

V Německu platí obdobné podmínky jako na Slovensku. Pokud tedy máte psa, který by mohl spadat do kategorie bojových plemen, opatřete si před cestou tzv. potvrzení o bezúhonnosti psa. To vám může vystavit například veterinář. Doporučuje se napsat potvrzení v češtině i v němčině.

 

7 obecných zásad při cestování s pejskem

A na závěr vám přinášíme 7 zásad, kterými byste se měli řídit, aby vaše cesty nebyly utrpením, ale krásným zážitkem s vaším čtyřnohým miláčkem.

1. Pejska před cestou vyvenčete.

2. Mějte po ruce vždy dostatek vody.

3. Nekrmte těsně před jízdou.

4. Dbejte na bezpečnost cestování – ideální je přepravka pro psy.

5. V průběhu jízdy dělejte přestávky (zhruba po 2-3 hodinách).

6. Při jízdě nechte v autě proudit čerstvý vzduch, klimatizace jim nesvědčí.

7. Nikdy nenechávejte za horkého letního dne psa zavřeného v autě!

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články