Cibulové a česnekové slupky nevyhazovat: Jsou vitaminovou bombou a geniálním pohoštěním k televizi

Cibulové a česnekové slupky nevyhazovat: Jsou vitaminovou bombou a geniálním pohoštěním k televizi
Zdroj: Freepik

Cibule a česnek patří k vitaminovým bombám. Ovšem nejen jejich masitá část, ale i slupky mají cenu zlata. Patří totiž k vynikajícím posilovačům imunity. Vykouzlete z nich koření, uklidňující čaj nebo křupavé lupínky a postavte obranyschopnost organismu do latě.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 10. 12. 2023 10:30

Oloupat a vyhodit? To ani náhodou! Vnější „kůže“ cibule a česneku je zdrojem vitaminů A, C, E, antioxidantů a bioaktivních složek. Konkrétně cibulová slupka obsahuje kvercetin, který má podle vědců protizánětlivé, antioxidační, antimikrobiální a antiartritické účinky. Také pomáhá odrazit zánět a volné radikály a udržuje pokožku hladkou, pružnou a bez vrásek. Studie navíc ukázaly, že tento silný flavonoid je klíčem ke snížení krevního tlaku.

Ovšem ani česnekové slupky se nenechají zahanbit. Mají antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnosti a působí protizánětlivě. Už ani kousek nesmí skončit v koši. Vše, co půjde, během celého roku schovávejte a zužitkujte. Na výběr je hned několik možností.

Koření

Cibuli či česnek nejprve omyjte a osušte, po oloupání slupky nechte proschnout a uskladněte je ve sklenici či papírovém sáčku. Poté je můžete rozdrtit na prášek a používat jako koření do polévek, salátů, chlebových těst a všude tam, kde potřebujete dodat jemnou a pikantní chuť.

Obklad na pokožku

Vzhledem k tomu, že česnek i cibule patří k antimykotickým a protizánětlivým zázrakům, lze slupky namočit do teplé vody a louhovat (postupujte stejně jako při přípravě čaje), ale místo toho, abyste nápoj vypili, ponořte do něj vatový tampon a ten přiložte na drobné popáleniny a ranky. Obklad uleví od bolesti a svědění.

Nízkokalorický čaj

Hrst proschlých slupek vložte do čajového sítka, zalijte vroucí vodou a 15 až 20 minut nechte stát. Čaj, který skvěle chutná s medem, citronem nebo zázvorem, popíjejte vždy čerstvý. Posiluje obranyschopnost organismu, krotí kašel a bolest v krku – a ten cibulový navíc navozuje spánek, a to díky L-tryptofanu, aminokyselině, která působí jako přírodní sedativum. A co když slupek ještě pořád máte na rozdávání? Pojměte je jako zdravou chuťovku k televizi nebo k posezení s přáteli!

Křupavé lupínky

Cibulové či česnekové slupky naložte do rostlinného oleje (nejlépe olivového). Uzavřenou lahev za občasného protřepání nechte sedm až 10 dní odpočívat, slupky vyndejte, posypte je trochou soli a pečte po dobu 10 minut při 200 °C, dokud se nezmění v křupavé „hranolky“. V syslení slupek ale dál pokračujte.

Přísada do kompostu

Většina lidí podléhá omylu, že přes zimu není třeba kompostovat. Chyba lávky. Kompostovat je možné v každém ročním období a česnekové a cibulové slupky, bohaté na dusík, draslík, fosfor, síru, spoustu antioxidantů a vitaminů, jsou pro to jako stvořené.

Zdroje informací:
ncbi.nlm.nih.gov
jptcp.com

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články