Sýrový salát s jablky: Neotřelý recept s chilli, které je plné antioxidantů a pomáhá s hubnutím

Saláty nemusí tvořit jen "nudný" mix zelených listů a olivového oleje. Připravit si můžete také vydatný sýrový salát s jablky a tečkou v podobě chilli omáčky.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 30. 09. 2022 18:00

Když se řekne sýrový salát s jablky, zní to docela neobvykle. On i tak vypadá. Ale nenechte se zmást, jde o chutný recept, v němž se šťavnatá jablka báječně doplňují se sýry a vše zakončuje tečka v podobě špetky chilli omáčky.

Chilli papričky pomáhají s hubnutím a rakovinou

Mají neobyčejně dlouhou historii, v Jižní Americe se pěstovali již od 6. tisíciletí před naším letopočtem. Díky evropským mořeplavcům se kolem 16. století dostaly i do zbytku světa. Tehdy byly neobyčejně drahé a sloužily i jako náhrada pepře.

Dnes jsou součástí mnoha národních kuchyní a najdeme je třeba v indických a maďarských receptech. A proč je tomu tak? Základem je jejich pálivá chuť, na kterou mnozí gurmáni nedají dopustit. Za ní stojí látka zvaná kapsaicin. Ta má antibakteriální účinky, ale podle některých studií působí proti rakovině, upravuje cholesterol a pomáhá s hubnutím. Teplo, které cítíte po pozření chilli papričky, potřebuje energii a tím dochází ke spalování kalorií.

Camembert a jeho mladší bratr hermelín

V sýrovém salátu s jablky najdeme hned tři druhy sýra. Jedním z nich je camembert, který u nás nahrazuje hermelín. Nejde však o stejný sýr. Zatímco camembert dostal jméno podle francouzské vesnici Camembert a jeho historie sahá až do 16. století, hermelín vznikl v Čechách a po 1. světové válce.

V obou případech jde o měkký sýr krémové konzistence, který má na povrchu bílou ušlechtilou plíseň. Ta vlastně dala i jméno jeho české verzi. Protože název camembert je patentově chráněný, vycházelo se z toho, že jemný plísňový povrch připomíná královský hermelínový plášť z bílých hranostajů

Lahodné spojení sýrů a jablek

Jablka jsou chutná prakticky na jakýkoliv způsob. Ať už čerstvá na svačinu, jako náplň do koláčů nebo také, což je trochu neobvyklé, jako součást sýrového salátu. Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 camembert (90 g)
  • 100 g goudy
  • 50 g nivy
  • 2 střední kyselejší jablka
  • 2 lžíce majonézy a 1-2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • špetka soli a špetka bílého pepře

Camembert a goudu nakrájíme na kostičky a neoloupané jablko taky. Majonézu smícháme se smetanou a chilli omáčkou a malinko dochutíme solí a bílým pepřem. Tuto směs promícháme s camembertem a goudou a necháme chvíli uležet.

A vlastně máme hotovo. Už stačí jen při servírování posypat nadrobenou nivou. Podáváme s pečivem, čerstvou bagetou, ale sýrový salát s jablky je chutný i samotný.

Zdroje informací:

Toprecepty.cz: Sýrový salát s jablky

Wikipedia.cz: Chilli paprička, Camembert, Hermelín 

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články