Zázvorky jako od babičky: Pikantní vánoční cukroví musí před pečením řádně oschnout, s měknutím pomůže jablíčko

Zázvorky jsou vánočním cukrovím našich prababiček, které má jemně pikantní chuť. Peče se jako první zhruba měsíc před Štědrým dnem, takže pokud na něj máte letos spadeno, rozehřejte troubu, provoňte byt, nasajte sváteční atmosféru a měknutí cukroví urychlete starým trikem.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 25. 11. 2023 14:00

Zázvorky mají dlouholetou tradici, i když mnozí je znají pouze z vyprávění. Péct se začaly už ve druhé polovině 19. století a dodnes okouzlují svojí chutí. Kombinace zázvoru, který tomuto cukroví dodává pověstnou pikantnost a zároveň podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, cukru a citronové šťávy je kulinářským evergreenem. Kdy na zázvorky zadělat? Právě teď!

Pro pečení zázvorek je klíčové načasování

Jelikož toto staročeské cukroví neobsahuje tuk, potřebuje dostatek času na změknutí, a tak se peče už na konci listopadu. Načasování ale není jediným klíčovým faktorem. Aby byly zázvorky nadýchané, experimentujte s moukou, nezapomínejte na sušení a měknutí urychlete po vzoru našich předků.

Jak připravit zázvorky

Na tři plechy zázvorek budete potřebovat:

  • 280 g hladké mouky (ale můžete použít i hrubou, díky které budou zázvorky vláčnější a měkčí)
  • 280 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • trochu citronové šťávy
  • na špičku nože cukrářské droždí amonium (nemáte-li amonium, použijte jedlou sodu, vinný kámen či prášek do pečiva)
  • tuk na vymazání plechu

Jak na to? V míse utřete cukr, žloutky, vejce a citronovou šťávu. Nikam nespěchejte, počkejte, až směs zesvětlá. Ke konci míchání přidejte amonium či jiné kypřidlo a nakonec téměř všechnu mouku. Zbytek mouky dejte na vál, těsto vyklopte z mísy, dobře jej propracujte, vyválejte trochu silnější plát (asi 3-4 mm) a formičkou vykrájejte požadovaný tvar – ideálně takový, který svým vzhledem připomíná ohlodanou kost.

Aby dolní strana zázvorek měla podobnou nožku jako třeba makronka, ale ta horní se náležitě nafoukla, vykrájené cukroví nejprve nechte ležet na mírně pomaštěném plechu - neupečené a tak dlouho, až na povrchu oschne (obvykle to trvá asi 3 hodiny, ale klidně mu někde na chodbě dopřejte až 24 hodin).

Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 10 minut (po upečení musí mít barvu jako piškot). Ke změknutí si můžete dopomoci rozkrojeným jablíčkem. To vložte k zázvorkám do krabice, jak to dělávaly naše moudré prababičky, a máte hotovo.

Související články

Další články