Dýňová polévka se zázvorem: Prohřeje organismus, zažene rýmu a nevolnosti

Dýně je typická podzimní zelenina a dá se zpracovat mnoha způsoby. Tím nejoblíbenějším je polévka, která není moc komplikovaná, je rychlá a chutná. Polévku z dýně hokaido lze dozdobit smetanou nebo praženými dýňovými semínky.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 26. října 2022

Podzim si doslova žádá různé vývary a polévky, které nás pořádně zahřejí a ještě díky nim dopřejeme dětem spoustu zeleniny a živin. Pokud si připravíte dýňovou polévku a sáhnete po odrůdě hokaido, určitě si pochutnáte.

Z vydlabané dýně, kterou budete mít jak dekoraci, využijte dužinu v kuchyni.
Mohlo by Vás zajímat:

Dýně nejen jako dekorace na Halloween: Pochutnejte si na různých odrůdách této královny podzimu

Báječná dýně hokaido

Zajímavostí této dýně je, že i když má jméno podle japonského ostrova Hokkaido, ve skutečnosti sem byla dovezena z Nové Anglie. Dýně hokkaido, často též pouze hokaido, je podle webu Bio domov menší než dýně, které se u nás obvykle pěstují.

Hokaido obsahuje betakaroten, hořčík, draslík, nenasycené mastné kyseliny, vitamin B a kyselinu nukleovou. Podle Českého rozhlasu je to učiněný elixír mládí, neboť zpomaluje stárnutí. Pročišťuje organizmus a šťáva z dýně hokaido pomáhá hojit akné, lupénku a ekzémy. Výtečná je také v kuchyni, její chuť je zhmotněním podzimu. Výhodou je, že se nemusí loupat, neboť slupka hezky změkne v průběhu tepelné úpravy.

Dýně na rozmarýnu a česneku: Suroviny: 1 větší dýně Hokkaido slunečnicový olej ½ palice česneku rozmarýn sůl a pepř. Postup: Neoloupanou dýni Hokkaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté. Dýni Hokkaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme (nadrobno nakrájené kousky rozmarýnu můžeme v pokrmu nechat).
Mohlo by Vás zajímat:

Sezónní hrdinové: Jak zpracovat dýni, jablka, baklažán i cuketu

Výjimečně zdravý zázvor

Do polévky z dýně hokaido se používá čerstvá šťáva ze závoru. Jde vlastně o odenky rostliny jménem zázvor lékařský. Nejenže je zázvor součástí asijské kuchyně, kterou oživí svou výraznou chutí, ale najdeme jej třeba v limonádách nebo pivu. A, samozřejmě, podzim a zimu si už dnes nedovedeme představit ani bez zázvorového čaje.

Zázvor má totiž protizánětlivé a antibakteriální účinky, pomáhá s rýmou a chřipkou. Samotný zázvor nepůsobí proti virům, ale funguje hlavně jako podpůrný prostředek. Silice v něm obsažené stimulují organismus a jeho prohřívání. Navíc jej lze použít u různých druhů nevolností, ať už jde o žaludeční, cestovní nebo těhotenské. Jen by jej těhotné ženy měly užívat pouze v omezené míře.

Baculka dýně: Skvěle chutná pečená, vařená i na sladkém koláči
Mohlo by Vás zajímat:

Baculka dýně: Skvěle chutná pečená, vařená i na sladkém koláči

Polévka z dýně hokaido

Jedním ze způsobů, jak lze v kuchyni použít dýni hokaido, je připravit si báječnou polévku. Na tento recept budeme potřebovat:

  • 750 g dužiny dýně hokaido
  • 1 litr vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z cca 2 cm čerstvého zázvoru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 zakysaná smetana

Z dýně nejdřív vybereme semínka a pak si ji nakrájíme na kousky. Do hrnce nejdřív vlijeme vývar a přivedeme ho k varu. Pak vložíme nakrájenou dýni a vaříme do změknutí. Chvíli před koncem přidáme prolisovaný česnek.

Dýňovou polévku rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a šťávou ze zázvoru. Tu lze získat třeba tak, že jej vymačkáme lisem na česnek. Polévku na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, ale můžeme sáhnout také po opražených dýňových semínkách.

Horké dýňové latté s vůní vanilky, skořice a hřebíčku pro dny, jako je tento
Mohlo by Vás zajímat:

Horké dýňové latté s vůní vanilky, skořice a hřebíčku pro dny, jako je tento

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Zázvor
Toprecepty.cz: Dýňová polévka
Hradec.rozhlas.cz: Štiplavý lék. Zázvor patří do asijské kuchyně i domácí lékárny

Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty

Škola líčení: Jak si správně upravit obočí? Vizážistka Diana vám ukáže, jak ho vytvarovat během pár minut

Další články