Bizarní pověry spojené s menstruací: Nevykvasí prý kvůli ní pivo, dokáže však přivolat lásku

Bizarní pověry spojené s menstruací: Nevykvasí prý kvůli ní pivo, dokáže však přivolat lásku
Zdroj: Wikimedia Commons, William-Adolphe Bouguereau, Public domain

Menstruace je nedílnou součástí života žen, ale v minulosti se na ni pohlíželo všelijak. Kupříkladu do devatenáctého století lékaři nevěděli, že má přímou spojitost s ovulací. Údajně si mysleli, že ženy potřebují krvácet, aby ochladily svou hysterickou povahu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 08. 2022 11:00

To ale nebylo zdaleka vše. K menstruaci se pojily, a někde ještě pojí, mnohem bizarnější pověry. Třeba v Indii si lidé myslí, že jsou kvůli tomu krávy neplodné. Ve východní Africe zase viní menstruaci z toho, že ničí úrodu.

Menstruující čarodějnice

Staří Římané si mysleli, že menstruující ženy jsou prakticky nebezpečné čarodějnice. Dle Plinia staršího mohly tyto ženy zastavit krupobití i vichřici. O zakletí úrody nemluvě. Pouhým pohledem měly rovněž ztmavit zrcadla a ztupit zbraně. To nejlepší ale nakonec. Menstruační krev prý přivádí psy k šílenství.

Žádný sex při menstruaci ve Francii

Francouzi jsou sice vyhlášenými milovníky, ale co se týče menstruace, byli v tomto ohledu velmi konzervativní. Během periody byl zakázaný sexuální styk, jinak hrozilo, že žena porodí páchnoucí a dezorientované dítě, což by asi nikdo nechtěl.

Menstruace jako lék na lepru

Ve středověku byli na menstruaci vysazeni o něco méně. Kupříkladu Hildegarda von Bingen byla toho názoru, že krev léčí lepru. Jiní si však mysleli, že krev rozleptá penis a že její pití před leprou nechrání, nýbrž naopak.

Menstruační krev má magickou moc lásky

Vyznavači africké lidové magie zvané Hoodoo radí, že pokud chcete, aby se do vás nějaký muž zamiloval, přidejte mu do kávy menstruační krev. V jiných kulturách se předpokládá, že má magickou moc. V Hongkongu například jedna indonéská pokojská přidala krev do jídla svého šéfa, chtěla tím zlepšit pracovní vztahy.

Pozor na jídlo a úrodu

Britové by v devatenáctém století dali ruku do ohně za to, že prý menstruující ženy kazí jídlo. Nestlouklo by se jim máslo a šunka by do sebe nepřijala sůl. Ve dvacátých letech si jeden vídeňský vědec zase myslel, že v tomto období ženám nekyne těsto a nekvasí pivo. Pediatr Béla Schick zase urputně tvrdil, že ženy během periody uvolňují skrze kůži toxiny ničící rostliny. Nazval je menotoxiny.

Zdroj informací: 

Metro.co.uk: Period detail: A history of menstruation in 15 fascinating facts 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články