Menstruační pomůcky by měly být pro všechny zdarma. Ani u mýdla neříkáme bohatším, aby si přinesli vlastní, říká Klára Kocmanová

Menstruační pomůcky by měly být pro všechny zdarma. Ani u mýdla neříkáme bohatším, aby si přinesli vlastní, říká Klára Kocmanová
Zdroj: Se souhlasem Kláry Kocmanové

Poslankyně Klára Kocmanová (Piráti) se rozhodla vytáhnout do boje s menstruační chudobou v České republice a po vzoru Skotska by u nás ráda uzákonila menstruační pomůcky zdarma a pro všechny. K dispozici by v první vlně byly ve školách, na úřadech a v podobných státních institucích, kde by je na WC mohly ženy bezplatně použít podobně jako toaletní papír, mýdlo či papírové ručníky. V rozhovoru pro Lifee.cz osvětluje, kolik by to stálo náš rozpočet a jak by mohl fungovat systém distribuce těchto hygienických potřeb.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 23. 08. 2022 12:00

Na sociálních sítích se díky příspěvku poslankyně Kocmanové rozproudila debata o případném poskytnutí menstruačních pomůcek všem ženám zdarma. Ve Skotsku, kde vešel v platnost nový zákon, který tuto pomoc poskytuje, se uvádí, že průměrná žena utratí měsíčně za vložky či tampony v přepočtu 232 Kč, což je pro některé domácnosti, obzvláště svobodné matky, velká finanční zátěž. S tím je také spojené označení menstruační chudoba.

„Menstruační chudobu lze velice jednoduše popsat. Jdete do supermarketu a rozhodujete se, jestli si můžete dovolit koupit těstoviny, nebo balení tamponů. Od mnoha žen slýcháme, že procházejí menstruací bez jakýchkoliv pomůcek, aby mohly nakrmit své děti. Vycpávají si ponožku novinami, nebo používají chleba, protože je to levnější než menstruační produkty,“ uvedla v BBC Radio Good Morning Scotland Georgie Nicholson z Hey Girls, iniciativy za dostupnost menstruačních pomůcek ve Skotsku.

Menstruační produkty zdarma poskytují od ledna 2020 také první a druhé stupně škol v Anglii. Dokonce i některé školy v USA dávají svým studentkám tampony a vložky k dispozici zdarma. Některé země Evropské unie a jižní Ameriky alespoň snížily daňovou zátěž na hygienické produkty pro všechny ženy.

Snížení DPH na menstruační potřeby není dostačující

Na sociálních sítích jste otevřela diskuzi o menstruačních pomůckách pro všechny ženy zdarma po vzoru zákona ve Skotsku. Jak by váš návrh vypadal v praxi?

Myslím, že ta diskuze je ve skutečnosti otevřená již delší dobu. Několikrát už se mluvilo o možnosti snížení DPH na menstruační potřeby, které jsou dnes v té nejvyšší možné sazbě 21 %, oproti například plenám pro kojence, kterým byla sazba DPH v minulosti snížena. Menstruační chudoba, totiž situace, kdy si žena či dívka nemůže dovolit nakoupit každý měsíc menstruační potřeby, je tu s námi dlouho, nejedná se o žádnou novinku. Teď jsem pomohla tu debatu znovu otevřít, když jsem v souvislosti se skotským návrhem zákona na sociálních sítích mluvila o tom, že není důvod, aby podobný mechanismus jako ve Skotsku nemohl fungoval i u nás. Nejspíš se k němu budeme ale muset dostat krůček po krůčku.

Proč?

Ve Skotsku totiž nově mohou menstruující ženy a dívky pomocí aplikace najít nejbližší zařízení (školu, úřad nebo jinou instituci), ve které jsou k dispozici menstruační potřeby. U nás v boji s menstruační chudobou zatím stát bojuje tak, že ze skladu Státní správy hmotných rezerv distribuuje menstruační potřeby skrze potravinové banky ženám z nízkopříjmových domácností. To velmi podporuji, protože se tak pomůcky mohou dostat k těm nejpotřebnějším, ale jedná se vždy pouze o jednorázovou akci.

Každá desátá školačka v Británii raději zůstane během periody doma

Kolika lidí se menstruační chudoba týká?

V tuto chvíli nemáme potřebná data, abychom s určitostí mohli říct, kolika lidí se menstruační chudoba týká, ale z průzkumů provedených ve Velké Británii víme, že každá desátá školačka raději zůstane během periody doma, protože si menstruační potřeby nemůže dovolit. Není důvod předpokládat, že tato statistika u nás bude výrazně odlišná. Proto za nejdůležitější považuji dostatek menstruačních potřeb především ve školách. Ostatně dostupné menstruační potřeby na školách mají i v jiných zemích, například na Novém Zélandu či ve Francii.

Pomůcky by byly tedy dostupné pro každou ženu, nebo pouze pro ty, které jsou prokazatelně ve finanční nouzi?

Bavíme se v první řadě o školách, ale pokud si představím dostupné menstruační potřeby i například na úřadech či jiných státních institucích, rozhodně by měly být určené pro všechny. Neřešíme přeci sociální situaci lidí, kteří používají současnou nabídku hygienických potřeb na toaletách. Přece nebudeme těm bohatším říkat Přines si vlastní mýdlo, nebo kontrolovat, kolik si kdo odmotal toaletního papíru.

O jaké pomůcky by se podle vás jednalo? Které by měl stát poskytovat – vložky, tampony, nebo alternativy jako kalíšky, kalhotky, houby?

Stát by měl poskytnout nejuniverzálnější potřeby, které vyhovují nejširšímu spektru žen. Ale jsem velice ráda, že se debata otevřela také kolem udržitelnějších alternativ. Rozhodně považuji za důležitou osvětu a informace o tom, jaké existují druhy menstruačních pomůcek. Ať už kvůli komfortu, nebo šetrnosti k přírodě a snižování množství odpadu. Sami máme dlouhodobou fundraisingovou kampaň Až na krev, kde máme otevřenou sbírku na udržitelné menstruační potřeby, které distribuujeme ženám v nouzi spolu s osvětou, jak takové potřeby používat.

Máte zpracované srovnání cen menstruačních pomůcek v zahraničí a u nás? Kolik by se ze státního rozpočtu na pomůcky pro všechny ženy muselo uvolnit?

Zatím mohu poskytnout následující srovnání. Vloni vyhrála soutěž Správy státních hmotných rezerv (SSHR) na dodávku 6 milionů menstruačních vložek firma TZMO Czech Republic s cenou 94 haléřů bez DPH za kus. Správa státních hmotných rezerv za celou dodávku zaplatila 5,64 milionu korun bez DPH. Z hlediska státního rozpočtu to není velká částka, ovšem to se jednalo pouze o jednorázový nákup. Můžeme to srovnat se situací, kdy se za vlády Andreje Babiše vyhodilo do vzduchu 100 milionů korun za polní nemocnici, která stála v Letňanech zhruba 3 měsíce a přitom neobsloužila jediného pacienta.

Kde by měly být menstruační pomůcky zdarma dostupné?

Jak by takový systém vydávání pomůcek fungoval? Jak byste si ho představovala?

Jak jsem uvedla na začátku, myslím si, že je třeba v první řadě pomoci zásobit školská zařízení. Ta by stejně, jako se na toalety dodávají jiné hygienické potřeby, začala s dodávkami i těch menstruačních potřeb.

Když se inspirujete ve Skotsku, víte dopodrobna, jak tam pomůcky zdarma fungují a zda si pro ně ženy na výdejní místa chodí?

Ve Skotsku to zavedli nově, teprve minulý týden, takže data ještě nemáme. Jakým způsobem by měl výdej fungovat, jsem uvedla výše - skrze školní a státní instituce. Vývoj budu nadále sledovat, protože to považuji za opatření, které může v každodenním životě mnoha lidem výrazně pomoci a ulevit.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články