Mýty opředená mandragora: Její nářek má lidi dovádět k šílenství, pomůže jedině pes

Mýty opředená mandragora: Její nářek má lidi dovádět k šílenství, pomůže jedině pes
Zdroj: Unsplash
Mandragora byla v historii opředena mnoha mýty. Jedním z nich byl ten, že při vykopání velmi nepříjemně křičí.Díky svým vlastnostem se mandragora využívala v lékařství i magii.Kořeny mandragory se dle tvaru rozdělovaly na mužské......a ženské, které byly žádanější.+ 3 fotky+ 4 fotky

Jedovatá mandragora lékařská je již po staletí zdrojem mnoha pověstí a mýtů. A není se čemu divit, její kořen totiž připomíná lidské tělo. Traduje se, že nepochází z tohoto světa, tudíž je díky magické moci schopná chránit před zlými duchy, léčit a zjevit to, co mělo zůstat skryto.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 10. 2021 13:00

Mandragora lékařská neboli pokřín obecný je jedovatá středomořská rostlina z čeledi lilkovitých. Její název je odvozen z řeckého slova mandra, což v překladu znamená chlév či dobytek. Pro hospodářská zvířata není poživatelná. V Bibli je zase rostlina nazývána jako jablíčko lásky.

Nebezpečný sběr mandragory

Šibeničník, ďáblova panenka či satanův kořen. I těmito slovy se ve středověku častovala mandragora. Věřilo se, že vyroste pouze na půdě pod šibenicí, a to na místě, kde dopadla moč anebo sperma odsouzeného. Tato pověra vychází z reálného základu. Rostlina si totiž libuje v těžko dostupných a neobdělávaných půdách. Dá se tedy říct, že prospívá na neobvyklých místech.

Neobyčejný je i způsob sběru. V různých kronikách i čarodějných spisech se můžeme dočíst, že tento úkon se provádí o půlnoci. Avšak pozor, mandragora je tuze nerudná, může začít ječet a vřískat, jakmile ji začneme vykopávat. Co s tím? Hlas má tak nepříjemný a pronikavý, že hrozí buď šílenství, nebo rovnou smrt. 

Lidová vynalézavost nezná mezí. Dychtivý sběrač mandragor si zacpe uši a vytrhnutím rostliny ze země pověří psa. Ten si může klidně zešílet. A jak ho k tomu donutit? Stačí jej k tomuto mýtickému stvoření přivázat, poodejít pár kroků a vytáhnout kus masa. Jakmile s ním začneme mávat před psem, vydá se k nám a mandragoru vytrhne.

Madragora prý léčí téměř všechno

Ve starověké Palestině a Egyptě byla mandragora považována za rostlinu lásky. I Řekové ji považovali za afrodiziakum. Ale nejen to. Díky narkotickým účinkům byla kupříkladu podávaná odsouzeným, které čekalo ukřižování. Mělo to zmírnit jejich utrpení. Ježíš prý ale dostal jen ocet, takže vnímal úplně vše. Ze zahuštěné šťávy z rostliny se vyráběla i mast na popáleniny a pohmožděniny.

Ve středověku se mandragora přidávala do vína jako anestetikum. Léčila se s ní neplodnost. Tehdy se její kořen začal rozlišovat na ženský a mužský, přičemž ten první byl mnohem žádanější, neboť svým tvarem více připomínal lidské tělo. Využívala se i v mnoha magických rituálech. A v neposlední řadě se z kořene mandragory vyráběly figurky pro ochranu a štěstí.

Mandragora v současnosti

Nyní se mandragora nejvíce využívá v léčbě cukrovky a vysokého krevního tlaku. Některé její alkaloidy se osvědčily v boji proti rakovinnému bujení, především proti leukémii. Na tuto neobvyklou rostlinu však můžeme narazit i v kultuře. Objevila se například ve filmech Harry Potter, Zaklínač, Faunův labyrint a v československé klasice Císařův pekař.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Mandrake 

Bestiary.ca: Mandrake 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články