Benito Mussolini v kuchyni: Proč chtěl italský diktátor vyměnit těstoviny za rýži?

Fašisté versus těstoviny: Benito Mussolini je chtěl zakázat, prý způsobují degeneraci
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Benito Mussolini přišel s mnoha podivnými nápady. Jeden se týkal italského národního pokrmu. Když se diktátor dozvěděl, že těstoviny prý způsobují degeneraci, rozhodl se je zakázat. Horší už by snad bylo jen vzít Italům fotbal a vyhrnutý límec.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 06. 2022 11:00

Abychom pochopili, proč se fašistům nepozdávaly těstoviny, budeme se muset nejprve seznámit s názory představitele futurismu Filippa Tommasa Marinettiho. Dospěl k překvapivému závěru - těstoviny prý vyvolávají u jeho spoluobčanů degeneraci.

Zvláštní hnutí jménem futurismus

Filippo Tommaso Marinetti založil hnutí zabývající se technologiemi a mocí v roce 1909. Byl to zvláštní mix poezie, výtvarného umění, myšlenek a různých konceptů, který primárně oslavoval stroje a pokrok. Rozvíjející se technologie, především automobily, byly alfou i omegou všech členů tohoto spolku. A právě technologická revoluce a touha po moci spojovala futurismus s fašismem.

Futurismus byl vlastně prototyp politického hnutí, které potlačováním lidských práv a svobod nastolí v zemi diktaturu. Šlo také o to, aby se z lidí vytěžilo úplné maximum. Není divu, že přišla na přetřes i otázka stravy a oblíbených těstovin.

Benito Mussolini a těstoviny

Jednou z nejpodivnějších věcí, kterou kdy Marinetti napsal, byla Futuristická kuchařka. V té uvedl, že jídlo budoucnosti má být lehké. Těstoviny, naopak, vyvolávají v lidech falešné domněnky, že jsou výživné a zdravé. Jejich konzumenti jsou těžkopádní, pomalí a propadají pesimismu. A Mussolini s ním souhlasil. Snažil se tak omezit dovoz pšenice, jež byla pro výrobu těstovin nezbytně nutná.

Raději se pokusil propagovat rýži. Moc s tím ale neuspěl. Italy to totiž naštvalo natolik, že začali ihned psát protestní dopisy. Kdyby si Benito Mussolini prosadil svou, zřejmě by skončil pověšený na benzínce mnohem dříve.

Těstoviny přežily i fašismus

Jakmile se Benito Mussolini začal paktovat s Adolfem Hitlerem, Marinetti se od fašismu distancoval. Vadilo mu totiž, že Hitler považuje futurismus za zdegenerovaný směr. Ano, použil přesně totéž slovo, co Marinetti na konzumenty těstovin. S koncem druhé světové války padl fašismus, nacismus i futurismus (jeho zakladatel zemřel v roce 1944). Těstoviny jsou tady s námi nadále, z tohoto sporu vyšly jako jednoznačný vítěz.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: FuturismusFilippo Tommaso Marinetti

Grunge.com: Why Fascists Once Tried To Ban Pasta In Italy

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články