Děsivé obléhání Leningradu: Epidemii kanibalismu přijel vyřešit Stalinův kat Berija

Děsivé obléhání Leningradu: Epidemii kanibalismu přijel vyřešit Stalinův kat Berija
Zdroj: Wikimedia Commons/Boris Kudoyarov, CC BY-SA 3.0

Když se v roce 1941 nepodařilo nacistickým vojskům dobýt Leningrad, rozhodlo se velení wehrmachtu, že nechá jeho obyvatele a vojáky vyhladovět. Jenomže ani to nepomohlo. Rusové se ukázali být velmi houževnatými bojovníky. Avšak za jakou cenu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 02. 2022 14:00

Antropofagie neboli kanibalismus patří mezi největší tabu moderní společnosti. Konzumování lidského masa navíc obnáší i řadu zdravotních rizik. Lidojedy se stávají zejména lidé trpící velkým hladem a bez možnosti obstarat si normální jídlo.

Kanibalismus v Leningradu

Když Němci obklíčili Leningrad (dnes Petrohrad, neboli Sankt-Petěrburg), zbývalo obyvatelům města jídlo na pouhých 17 dní. Příděly byly okamžitě sníženy až o osmdesát procent. S každým dalším dnem se situace zhoršovala. Došlo to až do takového bodu, že se museli spokojit s pouhými 125 gramy chleba na osobu.

A právě tehdy NKVD (Lidový komisariát vnitřních záležitostí) zatkla prvního kanibala. A že nešlo o ojedinělý případ, dokazují odtajněné dokumenty, ve kterých se uvádí, že si na lidském mase pochutnávalo více než dva tisíce jedlíků. Dle historiků spadal tehdy kanibalismus do kategorie společensky nebezpečných zločinů, třeba jako loupežné přepadení.

Berija vyráží po stopách kanibalů

Lidé ze zoufalství vykrádali pekárny, vraždili a konzumovali jeden druhého. Stalin o tom věděl. Jeho podřízení jej o počtu zadržených pravidelně informovali. Pověřil šéfa tajné služby Lavrentije Beriju, aby vytvořil speciální brigádu, složenou z policistů a psychiatrů, která měla problém ihned začít řešit.

Moc se jí ale v plnění zadaného úkolu nedařilo. Statistiky hovořily jasně. Zatímco v prosinci 1941 bylo zatčeno “jen” 43 kanibalů, o dva měsíce později, v únoru 1942, čítal seznam 612 osob.  Je však potřeba zdůraznit, že tato čísla nejsou konečná. Spousta dalších lidojedů nebyla nikdy dopadena. Jejich počet mohl být i několikanásobně vyšší.

Kanibalizmus v rodině

Dvě třetiny zatčených tvořily ženy. A to z prostého důvodu - chtěly zachránit své hladovějící děti. Častěji se také konzumovali příbuzní. Vyskytly se však i takové případy, kdy rodiče jedli vlastní děti, nebo krmili své potomky jejich sourozenci. „Aleksandra Mironova, jenž zachraňovala opuštěné děti, jednou uvedla, že rodina Kaganových taktéž krmila své děti lidským masem. Ty pak nechtěly s Aleksandrou ani odejít do sirotčince, neboť by jim prý chybělo syrové maso,” řekla americká historička Alexis Peri.

Z tohoto příběhu je jasné, že konzumace lidského masa vyvolala v lidech určitou závislost, možná i jakýsi druh šílenství. Proto byla v lednu 1942 svolána konference, které se zúčastnili i odborníci na kanibalismus. Ti dospěli k opačnému názoru, a to sice, že tito lidé si byli dobře vědomi toho, co dělají. Zároveň však dodali, že svých činů litují a většina z nich předtím byla trestně bezúhonná. Představitelé vojenských tribunálů a státní zástupci se na ně začali dívat o něco přívětivěji. Ke kanibalismu se uchýlili proto, aby ochránili své blízké. Nicméně i tak až 59 % případů skončilo popravou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Obležení Leningradu, NKVD

Wielkahistoria.pl: Plaga ludożerstwa w oblężonym Leningradzie. W każdym miesiącu aresztowano setki kanibali 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články