Sérioví vrazi 20. století: Pedofilní kanibal Albert Fish uvařil guláš z 10leté dívky

Sérioví vrazi 20. století: Pedofilní kanibal Albert Fish uvařil guláš z 10leté dívky
Zdroj: Wikimedia Commons/New York Daily News, New York Daily News, 1903, Public domain

Albert Fish, vrah malých dětí a kanibal, měl několik přezdívek. Říkalo se mu Vlkodlak z Wysterie, Brooklynský upír a Měsíční maniak. Chlubil se tím, že zabil jedno dítě v každém státě USA. Zemřel na elektrickém křesle 16. ledna 1936.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 16. 01. 2022 15:00

Albert Fish byl popraven ve slavné newyorské věznici věznici Sing Sing. Patřil mezi nejznámější a nejhorší americké sériové vrahy první poloviny 20. století. Přestože se chlubil mnohem větším počtem obětí, podle úřadů zabil 10 dětí a jejich ostatky snědl.

Zrození vraha

Hamilton Howard Fish se narodil 19. května 1870 ve Washingtonu, jeho matka Ellen byla o 43 let mladší než otec Randall, kterému tehdy bylo 75. Hamilton byl nejmladší dítě v rodině a později si nechal říkat Albert po mrtvém bratrovi.

Většinu svého dětství strávil v sirotčinci, kde se stal terčem zneužívání a častého bití. Podle svých slov tady přišel na chuť bolesti. V jeho rodině byly časté duševní potíže. Strýc trpěl mánií, jeden z Albertových bratrů byl ve státní psychiatrické léčebně a matka měla různé sluchové a zrakové halucinace. U dalších příbuzných byly také diagnostikovány duševní choroby.

Když si jeho matka našla práci a mohla jej vytáhnout ze sirotčince, dvanáctiletý Albert si "na svobodě" začal s jiným chlapcem. Ten jej pak seznámil s neobvyklými praktikami, jako je pití moči nebo pojídání výkalů. Sám Albert chodil do lázní, kde rád pozoroval ostatní chlapce při převlékání. Když mu bylo 20 let, přestěhoval se do New Yorku, kde se živil jako prostitut a rovněž začal pronásledovat a znásilňovat malé chlapce.

Pedofil a kanibal Albert Fish

Přestože Albertovi matka zařídila sňatek s Annou Mary Hoffmanovou a z tohoto vztahu vzešlo šest dětí, na prahu třiceti let se v něm něco zlomilo. Našel si milence a mučil a zohavoval sám sebe. Byl se lopatkou posetou hřebíky, pálil rozžhaveným řetězem a do třísel si strkal jehly. V roce 1910 jednoho ze svých milenců dva týdny mučil na opuštěném statku, pak mu uřízl polovinu penisu, políbil ho a odjel. „Jel jsem domů nejbližším vlakem. Nikdy jsem neslyšel, co se s ním stalo, ani jsem se to nepokoušel zjistit," řekl později Fish.

Tehdy u něj rostla posedlost kanibalismem, často si připravoval večeři ze syrového masa a někdy ho podával i svým dětem. Poté začal vraždit. Podle svých slov si vybíral lidi, kteří byli mentálně postižení, nebo Afroameričané, neboť předpokládal, že je nikdo nebude postrádat. Své oběti mučil, mrzačil a vraždil sekáčkem na maso, řeznickým nožem a malou ruční pilkou.

Přestože se Albert Fish chlubil tím, že zabil děti v každém ze států USA a měl prý na svědomí přes 100 obětí, na křeslo jej dostala vražda 10leté Grace Budd. V roce 1928 ji v New Yorku uškrtil a tělo pak rozřezal pilou. O šest let později poslal dívčině matce dopis, ve kterém podrobně popsal, jak dívku zabil a pak z jejího masa připravil guláš. Policii se povedlo vystopovat autora dopisu, a tak konečně došlo k Fishově dopadení. Když 16. ledna 1936 vykročil k elektrickému křeslu, řekl dozorcům: „Bude to největší vzrušení, jediné, co jsem nezkusil..."

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Albert Fish

History.com: “Moon Maniac” killer is executed

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články