Masoví vrazi 20. století: Yorkshirský rozparovač zabil 13 žen, používal kladivo a nůž

Masoví vrazi 20. století: Yorkshirský rozparovač zabil 13 žen, používal kladivo a nůž
Zdroj: Profimedia

Peter Sutcliffe, známý také jako Yorkshirský rozparovač, zavraždil v 70. letech 13 žen. Tím předčil také nechvalně známého Jacka Rozparovače. Hon na Petera Sutcliffa, který se také zaměřoval na prostitutky, trval dlouhých pět let. Yorkshirský rozparovač byl dopaden 2. ledna 1981.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 02. 01. 2022 11:00

Vyšetřovatelé pátrali po Yorkshirském rozparovači dlouhých pět let. Sériový vrah zatím terorizoval severní Anglii a zneklidňoval veřejnost. Jeho konec přišel čistě náhodou. Peter Sutcliffe byl spatřen v ukradeném autě s prostitutkou, což mu vyneslo zatčení. Požádal policisty, jestli by se nemohl ještě vymočit, než jej odvezou do vazby. Muži zákona pak v křoví našli kladivo a nůž, tedy zbraně, které používal Yorkshirský rozparovač.

Hon na Yorkshirského rozparovače

První obětí Petera Sutcliffa byla Wilma McCann, kterou 30. října 1975 bil do hlavy kladivem a několikrát pobodal. Yorkshirský rozparovač zpočátku své útoky zaměřoval na prostitutky a mezi únorem 1977 a květnem 1978 zabil v severní Anglii sedm mladých žen. Některé z obětí po zavraždění ještě zohavil.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @next_lvl_killer

V rámci pátrání úřady vyslechly více než 250 000 lidí a prohledaly tisíce domů. Dokonce měly devětkrát "v rukou" i samotného Sutcliffa, ale vždy měl nějaké alibi, takže jej pustily a hledaly dál. Když Yorkshirský rozparovač 1. září 1979 zavraždil vysokoškolačku Barbaru Leachovou, vyvolalo to v britské veřejnosti velkou vlnu znepokojení.

Zatímco jeho předchozí oběti byly prostitutky, teď šlo poprvé o oběť, se kterou se veřejnost dokázala ztotožnit. Ženy se přestávaly cítit bezpečně a po celé zemi organizovaly kurzy sebeobrany. Do konce řádění Yorkshirského rozparovače ale bylo ještě daleko.

Konec Yorkshirského rozparovače

V dubnu 1980 byl Peter Sutcliffe zatčen za řízení v opilosti. Zatímco čekal na soud, zavraždil další dvě ženy a tři napadl. Jeho finální dopadení provázela náhoda. Robert Hydes byl strážník ve zkušební době, když 2. ledna 1981 zastavil Sutcliffa s 24letou prostitutkou Olivií Reiversovou. Hydes zjistil, že auto mělo falešné poznávací značky, a tak jej zatkl.

Sutcliffe policistům zapadal do charakteristik, které posbírali o Yorkshirském rozparovači, proto se na druhý den vrátili na místo zatčení. V křoví, do něhož se podezřelý po zatčení šel vyčůrat, objevili nůž, kladivo a lano. Druhý nůž ukryl v nádržce záchodu na policejní stanici. Když Sutcliffa na policejní stanici svlékli, pod kalhotami měl svetr s výstřihem do V. Rukávy měl přetažené přes nohy a výstřih do V odhaloval jeho intimní partie. Přední části loktů byly vycpané, aby si chránil kolena, pravděpodobně když klečel nad mrtvolami svých obětí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Giorgio Moltisanti (@yesiamdrowning)

Yorskhirský rozparovač ve vězení

Po dvou dnech intenzivního výslechu Sutcliffe náhle prohlásil, že je Yorskhirský rozparovač. Poté s klidným hlasem popsal své skutky. Později řekl, že ho Bůh navedl, aby vraždil ženy a prostitutky, které byly "poházené po ulicích jako špína. Jen jsem trochu uklízel." Za 13 vražd byl odsouzen na doživotí. Později mu diagnostikovali paranoidní schizofrenii. Kvůli zdravotnímu stavu byl dlouhá léta přesouván mezi různými léčebnami a věznicemi.

Za mřížemi neměl klid. Často se stal terčem útoků spoluvězňů, kteří přišli pomstít zavražděné ženy. Po několika ranách rozbitým šálkem od kávy mu na hlavě zůstaly desítky stehů. Jindy se jej pokusili uškrtit kabelem od sluchátek a když na něj v březnu 1997 zaútočil spoluvězeň perem, oslepl na levé oko. Yorskhirský rozparovač přežil za mřížemi všechny útoky. Zemřel až 13. listopadu 2020 na komplikace související s virem COVID-19. Bylo mu 74 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Peter Sutcliffe

History.com: The Yorkshire Ripper is apprehended

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články