Cukroví na poslední chvíli: Kuličky ze zbytků se dají zvládnout i při balení dárků

rumové kuličky
Zdroj: Pixabay

Když o Vánocích nějaké suroviny zbydou, je to vždycky velká výzva. Přece je nenecháte ležet ladem! Zkuste jednoduché pusinky z nevyužité polevy. Ovšem i linecké či rumové kuličky chutnají naprosto báječně, navíc jsou hotové raz dva.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 24. 12. 2023 07:30

Na stromečku se blýskají ozdoby, v oknech svítí světýlka, parapety zdobí vánoční truhlíky a cukroví odpočívá v krabicích. I když máte vesměs hotovo, možná si říkáte, že je škoda nevyužít to, co vám z pečení zbylo.

Jednou jde o bílky, podruhé o žloutky. Anebo polevu, které jste udělali až moc. A co teprve načatý moučkový cukr, kokos nebo poslední hrstka mletých ořechů. Ne, jen žádné plýtvání. I ze zbytků se přece dají vykouzlit vánoční cukrovinky. Dokonce i na úplně poslední chvíli.

Jednoduché pusinky

Perníčky jsou klasikou, která má na svátečním stole své nezastupitelné místo. Ovšem když jde o polevu, její množství se odhaduje jen velmi těžko. I vám poněkud přebývá a nevíte, co s ní? Přendejte tento sladký krém do zdobícího sáčku a nastříkejte ho na plech v jakémkoli tvaru. Po krátkém upečení na zhruba 150 °C už se můžete radovat z chutných pusinek, jež lze potravinářským barvivem dozdobit dle libosti. Pokud do polevy navíc přidáte i kokos, sbírka cukroví se rozroste o lahodné kokosky.

Linecké kuličky

Na linecké kuličky budete potřebovat 200 g hladké mouky, 120 g másla pokojové teploty, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 50 g mletých ořechů nebo mandlí, skořici podle chuti, citronovou kůru (volitelné) a případně džem na plnění. Po smíchání všech ingrediencí vytvarujte těsto a nechte ho alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. Následně vytvarujte kuličky, prstem vmáčkněte náplň a pečte je v předehřáté troubě při teplotě 180 °C nějakých 12 minut, dokud nejsou okraje lehce zlatavé.

Rumové kuličky

Také nepečenými rumovými kuličkami se dá vánoční atmosféra krásně podtrhnout. Třeba v bílých papírových košíčcích vypadají doslova skvostně, a ještě vás může hřát pocit, že i tímhle způsobem efektivně zužitkujete zbytky. Připravte si 40 g změklého másla, 120 g moučkového cukru, 30 g kakaa holandského typu, 1 bílek, 50 g strouhaného kokosu a samozřejmě rum – množství záleží čistě na vás a vaší náladě. Postup je podobný jako v případě výše zmíněného lineckého pečiva. Ze všech surovin udělejte těsto a „uplácejte“ stejně velké kuličky. Poté je obalte v kokosu a nechte ztuhnout. Veselé a chutné Vánoce!

Tip redakce: Jak přesně postupovat při přípravě rumových kuliček, můžete nastudovat ve videoreceptu.



Související články

Další články