Dejte ji do ústavu a udělejte si další: Smutný příběh postižené dcery herečky Dorothy Dandridge, která přesto svou matku milovala

Dorothy Dandridge
Zdroj: Wikimedia Commons, MGM Television, Public domain

Dorothy Dandridge byla sofistikovaná a krásná černošská herečka, která se navíc mohla těšit z nominace na Oscara. Na první pohled se tak zdálo, že jí nic nechybí. Po pracovní stránce tomu zřejmě tak bylo. V soukromí se však musela starat o mentálně postiženou dceru – Harolyn Suzanne Nicholas.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 10. 2023 16:00

Harolyn se s poškozeným mozkem již narodila. Dorothy si však negativních změn všimla až v jejích dvou letech. Jak jejich vzájemné, a hlavně velmi náročné, soužití vypadalo?

Náročný porod Dorothy Dandridge

Dorothy Dandridge, mladá a nadějná tanečnice a herečka, porodila své první dítě v září roku 1943 v domě své švagrové. Otcem byl tanečník Harold Nicholas. Dorothy chtěla původně rodit v nemocnici, ale její muž odjel na golf. Porod se tak snažila co nejvíce oddálit. Chtěla ho mít po svém boku. Tím ale své dceři pravděpodobně odřízla přísun kyslíku do mozku, což vedlo k jeho trvalému poškození.

Zpočátku se miminko jevilo jako zcela zdravé. To se ale změnilo po druhých narozeninách.

Mentální postižení Harolyn

Mezi nejvíce alarmující skutečnost patřil fakt, že Harolyn neuměla ve dvou letech říct ani jedno slovo. Kamarádky ji sice chlácholily, že o nic nejde, neboť Einstein začal hovořit až v šesti letech. Dorothy ale byla na pochybách. Rozhodně si nemyslela, že jde o věc, nad níž by šlo mávnout rukou.

A tak se rozhodla se svou dcerou navštívit psychologa. Ten nejdříve tvrdil, že jde pouze o reakci na to, že spolu s otcem hodně cestují. Dítě je tak opožděno ve svém vývoji. Další specialista ale raději nechal udělat snímek mozku a měl jasno. To, co jí následně doporučil, šlo přirovnat k nečekané a ledové sprše: "Vaše dcera má poškozený mozek. Vzdejte to s ní a udělejte si nové." Poslechla ho, i když si to do smrti vyčítala. Odevzdala ji do ústavu, kde se o ni starali ošetřovatelé.

Smutný Harolynin osud 

Poté, co se Dorothy "osvobodila" od své dcery, která ani nevnímala, že je její matka, začalo se jí zase po profesionální stránce dařit. Když ale v roce 1963 vyhlásila bankrot, "někdy násilná" Harolyn se k ní vrátila. Klinika totiž nedostala další platbu za její pobyt. Herečce tak nezbylo nic jiného, než svou dceru poslat do státní péče.

Bohužel se ale nemohla ujistit, zda s ní bude zacházeno správně. Den po Harolyniných dvaadvacátých narozeninách byla Dorothy nalezena mrtvá. Pravděpodobně se předávkovala léky. Na bankovním účtu jí zbyly jen dva dolary. Harolyn tak zbytek svého života prožila o samotě. Zemřela v roce 2003. I když vlastně nechápala, kdo Dorothy je, vždy ji prý silně objala. To, že ji má ráda, jí nikdo vysvětlovat nemusel.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Dorothy Dandridge
Allthatsinteresting.com: The Tragic Story Of Harolyn Suzanne Nicholas, Dorothy Dandridge's Mentally Disabled Daughters

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články