Emotivní návrat Brendana Frasera: Kdysi mu kvůli hladu selhával mozek, nyní sbírá ceny za roli morbidně obézního muže

Smutný příběh Brendana Frasera: Herec z Mumie zažil sexuální obtěžování, deprese i rozvod
Zdroj: Profimedia/Wikimedia Commons/Montclair Film, CC BY 2.0/koláž Lifee
Mezi nejslavnější filmy Brendana Frasera patří trilogie Mumie.A nesmíme zapomenout na komedii Král džungle. Brendan Fraser kvůli hlavní roli držel dietu, která ho ohrožovala na životě.Manželství s Afton Smith mu vydrželo jenom devět let. Přesto Afton Smith doprovází Brendana Frasera dodnes.+ 8 fotek+ 9 fotek

Brendan Fraser byl kdysi ten zábavný chlápek, který na plátnech kin střílel mumie. Dnes je z něj v dramatu Velryba 270 kilogramů vážící muž, který hledá cestu ke své 17leté dceři. Změnou neprošla jenom jeho kariéra, ale také život. Poslední dekády nebyly pro Frasera jednoduché, stal se terčem sexuálního obtěžování, prošel si depresemi i rozvodem, a maminka mu umřela na rakovinu.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 28. 01. 2023 09:00

Rodák z Indianapolis letos oslaví 55. narozeniny. Přestože byl dlouho vnímán jako komediální herec, kromě série filmů Mumie natočil i parodii na Tarzana s názvem Král džungle (1997), jeho záběr je o poznání širší. Vagon nominací a cen, které sbírá za hlavní roli v dramatu Velryba (2022), nemohl být lepším důkazem.

Smutná léta Brendana Frasera

I když vlastně hrát nepřestal, ruku na srdce, kdy jste ho naposledy viděli v kině nebo televizi? Zhruba posledních 15 let se Brendan Fraser pohybuje pod radarem. A to, že hraje v úspěšném komiksovém seriálu Doom Patrol od HBO, vlastně "nic" neznamená, neboť slyšíme jenom hlas, který propůjčil robotovi.

Naštěstí připlula Velryba. Lze ji považovat za návrat pro Brendana Frasera, který bojoval s depresemi a nakonec i Hollywoodem poté, co v roce 2003 vznesl obvinění ze sexuálního napadení. Má za sebou také pobyt v nemocnici kvůli zdravotním problémům.

Možná to všechno začalo již o něco dřív. Kvůli figuře pro Krále džungle, kde pobíhal jenom v bederní roušce, se pustil do přehnaného hladovění, což jeho tělo nezvládlo. „Po práci jsem jel domů a zastavil se pro něco k jídlu. Potřeboval jsem nějaké peníze, ale u bankomatu jsem si nemohl vzpomenout na svůj PIN, protože mi selhal mozek. Bouchal jsem na tu věc. Té noci jsem nejedl...“ vzpomínal po letech Fraser.

Deprese Brendana Frasera

Přesto dál hrál ve filmech a byl miláčkem pořád se zmenšujícího publika, které netušilo, co se děje za oponou. V roce 2018 řekl, že se na začátku milénia dostal na černou listinu Hollywoodu, když prozradil, že ho sexuálně napadl Philip Berk, bývalý prezident Hollywoodské asociace zahraničních novinářů, která uděluje Zlaté glóby. Měl mu sahat do rozkroku. „Cítil jsem se špatně. Cítil jsem se jako malé dítě. Cítil jsem, jako bych měl v krku knedlík. Myslel jsem, že budu brečet,“ vzpomíná Fraser. Odstrčil Berkovu ruku a šel rovnou domů. O incidentu řekl své tehdejší manželce Afton Smith, ale patnáct let trvalo, než byl schopný promluvit o tom na veřejnosti. Berk všechno popřel.

Herec tvrdí, že kvůli tomuto incidentu se stáhl do ústraní a bojoval s depresemi. Začal mít pocit, že „není hoden“, což ho vedlo k rolím, na které byl méně hrdý. A kromě kariérního a zdravotního sešupu se mu také rozpadlo manželství s Afton Smith, matkou jeho tří synů - Griffina, Lelanda a Holdena. V roce 2007 došlo na rozvod.

Když Fraser v roce 2016 dával rozhovor kvůli v seriálu Aféra, jeho chování vyděsilo fanoušky, působil roztěkaně a někdy jen těžko hledal slova. Lidé se začali obávat, že se mu vrátily deprese. Fraser později vyšel s pravdou ven, čtyři dny před natáčením rozhovoru mu matka zemřela na rakovinu. A on pořád ještě truchlil.

Velryba s Brendanem Fraserem

Darren Aronofsky natočil třeba dramata Wrestler (2008) a Černá labuť (2010), v nichž exceloval Mickey Rourke, respektive Natalie Portman. A najednou před kameru pozval někoho, kdo před dvaceti lety šaškoval polonahý v džungli. Jak se vlastně herec s cejchem komedianta dostane k vážné roli morbidně obézního muže v projektu intelektuálního režiséra?

Stačila jenom jedna ukázka z méně známého filmu. Aronofsky říká, že není zrovna fanouškem většiny toho, co Fraser natočil, protože byl na tyto filmy prostě starý. Ale když viděl trailer na drama Svět drog (2006), zjistil, že našel toho správného herce. Přímočaře pojmenované drama Velryba je příběhem učitele angličtiny Charlieho, kterého vlastní traumata a minulost uvězní v bytě, kde se utápí v jídle. A jednoho dne váží 270 kilogramů. Charlie se snaží najít cestu ke své sedmnáctileté dceři, ale nebude to jednoduché. Rodinu kdysi opustil kvůli milenci, který později zemřel. A právě bolest ze všech těch ztrát v něm vyvolala závislost na jídle.

Brendan tuto roli popsal jako „nejtěžší věc“, kterou kdy udělal, ale díky lásce ke svým vlastním dětem dokázal pochopit, co bylo pro Charlieho důležité. Silný příběh stojí na Fraserovi, který sice v posledních letech přibral, ale přesto měl na sobě masku, která vážila polovinu Charlieho váhy. Herec říká, že takový člověk musí mít nejen velkou fyzickou sílu, ale také vnitřní, aby vůbec dokázal fungovat. V tom možná Charlie trochu připomíná samotného Frasera, který se po osobních tragédiích postavil na nohy. Za roli Charlieho získal nominace na Zlatý glóbus, Oscara nebo cenu Filmovou cenu Britské akademie, nemluvě už o doslova desítkách nominací a cen od kritiků a festivalů po celém světě.

Zdroje informací:

Dailymail.co.uk: Brendan Fraser's epic comeback

GQ.com: How Brendan Fraser Made It All the Way Back

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články