Děti a videohry: Podle vědců jsou hráči chytřejší, ale paření s tím nesouvisí

Děti a videohry: Podle vědců jsou hráči chytřejší, ale paření s tím nesouvisí
Zdroj: Freepik

Spousta rodičů se potýká s tím, že děti projevují větší zájem o videohry než třeba o venkovní aktivity. Pokud vaše rodičovská autorita nestačí a budete si chtít vzít na pomoc vědu, raději postupujte opatrně. Podle jednoho výzkumů jsou totiž hráči chytřejší. Má to ovšem háček.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 06. 04. 2023 14:00

V periodiku JAMA Network Open vyšla studie, která tak trochu jde proti proudu. Existuje spousta výzkumů, které spojují videohry s problémy v oblasti chování a duševního zdraví. Tato studie ale naznačuje, že je záběr videoher o poznání širší. Mohou s nimi být spojeny také výhody.

Doporučení pro čas strávený s videohrami

Vědci analyzovali data získaná od dětí ve věku 9 a 10 let, které rozdělili do dvou skupin. V první byly ty, které nehrají videohry, děti v té druhé naopak tráví s tímto druhem zábavy tři a víc hodin denně. Důvod, proč byla stanovena hranice tří hodin, je ten, že překračuje pokyny Americké akademie pediatrie pro čas strávený s jakoukoliv obrazovkou. Akademie doporučuje, aby doba hraní videoher byla u starších dětí omezena na jednu až dvě hodiny denně.

U každé skupiny výzkumníci hodnotili výkon dětí ve dvou úkolech, které odrážely jejich schopnost ovládat impulzivní chování a zapamatovat si informace. Ukázalo se, že děti, které propaří minimálně tři hodiny denně, byly rychlejší a přesnější v obou úkolech než děti, které videohrám neholdují. Obě skupiny se lišily také tím, že hráči vykazovali vyšší aktivitu v oblastech mozku spojených s pozorností a pamětí. To otevírá otázku, jestli jsou díky videohrám chytřejší...

Pomáhají videohry dětem?

Přestože spousta studií uvádí souvislosti mezi hraním videoher a nárůstem deprese, násilí a agresivního chování, tato studie to nijak nepotvrzuje. Pařící děti sice měly tendenci hlásit třeba problémy s chováním, podle výzkumníků to však nebylo statisticky významné. Jinými slovy, vědci nemohli vyloučit, zda to skutečně souvisí s videohrami, nebo jde o náhodu.

A pokud jde o ty lepší výsledky, respektive chytřejší hráče, autoři studie zdůrazňují, že jejich zjištění neznamenají, že by děti měly trávit neomezený čas hraním videoher. Jak ke studii dodává CNN, vědci nenašli důkazy o přímém vztahu mezi videohrami a kognitivním zlepšením. Je totiž docela možné, že hráči nejsou lepší a chytřejší než jiné děti díky videohrám, ale byli takoví ještě předtím, než je hraní pohltilo. Tedy, že děti, které jsou dobré v již zmiňovaných typech kognitivních úkolů, se prostě jen rozhodly hrát videohry.

Zdroje informací:

Scitechdaily.com: Brain Development: Does Video Gaming Actually Make Kids Smarter?

Jamanetwork.com: Association of Video Gaming With Cognitive Performance Among Children

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články