Klíč k úspěchu dětí: S větší slovní zásobou lépe pochopí svět a nebudou odkázané na „spasitele"

Klíč k úspěchu dětí: S větší slovní zásobou lépe pochopí svět a nebudou odkázané na „spasitele"
Zdroj: Freepik

Když berete výchovu dětí vážně, není důležité co a za kolik jim koupíte, ale jakým směrem se s nimi vydáte. Magazín Psychology Today upozornil na studii, podle které je mimořádně důležité mluvit s dětmi a číst si s nimi. Čím větší slovní zásobu budou mít, tím pravděpodobnější je, že budou v životě úspěšné.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 14. 02. 2023 16:30

Rebeca Rolland je specialistkou Bostonské dětské nemocnice a pro renomovaný magazín Psychology Today vysvětluje, jak je pro děti důležitá rozsáhlá slovní zásoba. Lze dokonce říct, že jim ovlivní celý život.

Studie o slovní zásobě dětí

Nedávná studie, která pracovala s 895 předškoláky z 223 tříd, přišla se zajímavým zjištěním. Pokud mají děti velkou slovní zásobu, rozumí lépe světu kolem sebe, lidem a tomu, co se probírá ve škole. Díky tomu se můžou soustředit na výuku a pochopí ji snáz, než děti, kterým uniká nit a pak nedávají pozor.

Má to zkrátka spoustu výhod, které se zúročí vlastně v průběhu celého života. Proto je důležité mluvit s dětmi co nejvíc, číst jim a vůbec se jim věnovat. Rebeca Rolland píše, že děti, které přicházejí na základní školu s vyšší úrovní slovní zásoby a umí se zapojovat, raději zvednou ruku, než aby jen tak zakřičely.

Výhody velké slovní zásoby

Podle jejích zkušeností pak děti, které znají víc slov a umí se lépe vyjadřovat, mají tendenci lépe uspokojovat své potřeby. Z pohledu dospělého je to jednoduchá věc, ale představte si malé dítě, kterému něco chybí, nebo by něco chtělo, ale neumí to vyjádřit. Bude se cítit komfortně? Bude takové dítě spokojené, užije si společnost dalších dětí a dokáže se plně zapojit do výuky?

My dospělí už jsme ve výhodě, protože se většinou umíme ozvat. Ale malý človíček takovou výhodu nemusí mít. Zejména pokud není vybaven dostatečnou slovní zásobou. A pak už se to nabaluje. Když nebude rozumět slovům, nepochopí ani svět a brzy se v něm ztratí. Bude se cítit odstrkovaný, zapomenutý a nepochopený. Jaký člověk z něj asi vyroste? Bude samostatný, nebo uvěří každému "spasiteli", který mu nabídne, že všechno udělá za něj?

Nálepky na celý život

Děti, které nejsou schopny dávat pozor, nebo nemají velkou slovní zásobu, mají tendenci víc bojovat, aby dostaly to, co chtějí a potřebují. Když jsou frustrované, mohou se chovat nevhodně. A to může způsobit, že je učitelé budou víc trestat a spolužáci se jim začnou vyhýbat. Kvůli tomu se tyto děti mohou octnout v izolaci a přijít o příležitost rozvíjet právě ty dovednosti, které jim chybí.

Brzy se vytvoří nálepky jako „pozorné dítě“ a „potížista“. Ty mohou mít překvapivě dlouhodobé následky. Mnoho teenagerů, kteří mají ve třídě problémy, mi řeklo, že si pamatují, že takové nálepky dostávali brzy. Pokud má dítě pocit, že je „potížista“, je pravděpodobnější, že se tak bude chovat. A pak s ním bude zacházeno jako s potížistou," píše Rebeca Rolland. A přirovnává to ke spirále, která ovšem funguje i opačně, pokud dítě dostane pozitivní nálepku. Za tou druhou ale patrně stojí to, že dítě vyrazilo do světa s větší slovní zásobou. A díky tomu se v něm lépe orientuje, dokáže fungovat ve společnosti a je pravděpodobnější, že bude vést úspěšný život.

Zdroje informací:

Psychologytoday.com: Why Knowing More Words Helps Kids Succeed

Sciencedirect.com: Bidirectional associations between vocabulary and self-regulation in preschool

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články