Oscarová Hattie McDaniel: Všichni jí tleskali, přesto byla celý život ženou druhé kategorie

První černošská herečka s Oscarem: Hattie McDaniel proslavil Jih proti Severu s Clarkem Gablem
Zdroj: Wikimedia Commons/Los Angeles Times, CC BY-SA 4.0
"Udělala jsem, co jsem mohla. O zbytek se postaral Bůh.""Celá rasa je obvykle posuzována dle činu jednoho muže nebo ženy.""Co se týče těch populárních diet... raději zvolím pečené kuře a knedlíky.""Nejde o to, kolik můžu ušetřit, ale o to, kolik mám."+ 2 fotky+ 3 fotky

Hattie McDaniel získala Oscara za legendární film Jih proti Severu. Byla první černošskou herečkou, která obdržela toto ocenění. Objevila se ve více než třech stovkách filmů, dokonce měla vlastní rozhlasový seriál. Ona sama se považovala za průkopnici, která prošlapává cestičku pro další barevné herečky. Její okolí si to ale nemyslelo...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 01. 2023 11:00

Většina lidí se na Hattie McDaniel dívala skrz prsty. Zejména aktivisté za občanská práva jí vytýkali, že přijímá stereotypní role, které Afroameričany zobrazují rasisticky karikaturním způsobem. Měli pravdu, nebo jí jen záviděli její úspěch?

Mládí oscarové herečky

Hattie McDaniel se narodila 10. června 1895 ve Wichitě v Kansasu. Byla v pořadí třináctým dítětem bývalé otrokyně Susan Holbert a veterána Občanské války Henryho McDaniela. Touha po herectví se u ní projevila již v šesti letech. V patnácti letech opustila školu a spolu se svým bratrem Otisem, který skončil u putovního karnevalu, se vydala vstříc své nové kariéře.

V roce 1914 se jí i se sestrou Ettou podařilo produkovat představení určené výhradně pro ženy. Jenomže to jí nevynášelo tolik financí, kolik potřebovala. Musela vzít zavděk i prací pradleny a pokojské. Většího štěstí se dočkala až v roce 1929, kdy se chopila mikrofonu v jazzovém orchestru. Turné ji zavedlo až do továrny na sny, kde získala svou první roli ve snímku The Impatient Maiden (1933).

Osudový Jih proti Severu

Možná si to ani neuvědomovala, ale kvůli barvě své kůže hrála služku až 74krát. A nejinak tomu bylo v osudovém Jihu proti Severu (1939) s Clarkem Gablem a Vivien Leigh. Ztvárnila Mammy - moudrou otrokyni z plantáže. Tato role byla výjimečná v tom, že ji ocenili i "bílí" kritici. Oscar v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli byl na spadnutí. A Hattie se splnil její sen. Ve čtyřiačtyřiceti si konečně mohla tuto zlatou sošku odnést a objevit se po boku svých slavných hereckých kolegů.

Oscarová herečka Hattie McDaniel

Když si šla Hattie převzít Oscara, přivítal ji bouřlivý potlesk. Celá místnost byla doslova zaplavena nejrůznějšími emocemi. „Bude to můj maják, který mi určí to, co budu moci v budoucnu dělat. Doufám, že budu vždy ctít svou rasu a filmový průmysl," řekla při přebírání zlaté sošky. Ale i po tomto slavném večeru, kdy se musela dmout hrdostí, byla považována za občana druhé kategorie. Producent filmu Jih proti Severu musel dokonce požádat vedení hotelu, kde se ceremoniál konal, o laskavost, zda by mohla být herečka, v případě výhry, vpuštěna mezi hosty a na pódium.

Než se tak stalo, usadili ji u malého stolku "mimo dohled", kde seděla se svým doprovodem a agentem. Bohužel se nezměnil ani přístup filmových studií. Stále dostávala tytéž ponižující role. A to jí aktivisté nedokázali zapomenout. Ona je všechny odpálkovala památnou větou: „Lépe hrát služku, než jí být." Kdyby nabídky nepřijala, jako barevná herečka by si v této branži ani neškrtla. Navzdory všem kritikám byla Hattie přesvědčená o tom, že udělala místo pro další černošské herce. Smutné ale je, že po její smrti v roce 1952 soška Oscara zmizela. Odhadci ji prý považovali za bezcennou. Nebylo splněno ani její poslední přání, chtěla být pohřbená na hollywoodském hřbitově. Měla "smůlu", že nebyla bílá...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hattie McDaniel

Allthatsinteresting.com: Meet Hattie McDaniel, The First Black Person To Win An Oscar In Jim Crow America

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články