Siamská dvojčata McCoy: Z dcer otrokyně se stala atrakce, za peníze je ukazovali už od narození

Slavná siamská dvojčata: Sestry McKoyovy vystupovaly jako Dvouhlavý slavík
Zdroj: Wikimedia Commons/ Wellcome Images, CC BY 4.0

Spojená dvojčata a bývalé otrokyně Millie a Christine McCoyovy čekala v 19. století velká sláva. Každý chtěl na vlastní oči vidět “dvouhlavou dívku”. Jenomže nic netrvá věčně. Pak přišla smrt v úplném zapomnění a věčný odpočinek v neoznačeném hrobě. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 12. 2022 16:00

Jejích příběh začíná ve Welches Creek v Severní Karolíně, kde se otrokům Jacobovi a Monemie narodila dvojčata spojená v oblasti páteře. Došlo k tomu 11. července roku 1851. Přestože každá dívka měla dvě nohy a dvě ruce, jsou označovány jako jedna osoba. A takto k nim přistupovala rodina i blízcí.

Únos a vykořisťování

Millie a Christine byly rodičům téměř ihned odebrány a prodány do světa zábavy. Poprvé dívky vystoupily na veřejnosti v desíti měsících. V té době si je přehazovali různí majitelé. Nakonec skončily u bohatého obchodníka Josepha Pearsona Smitha, který se zároveň stal jejích manažerem. Díky tomu se dívky dokázaly prosadit i na jihu.

Manažeři cirkusů a různí vykořisťovatelé si později uvědomili, že dvojčata jsou zlatým dolem. Neváhali dívky unést a nechat je pracovat ve svůj vlastní prospěch. Když jejich maminka a Joseph Smith zjistili, že dvojčata pracují až v daleké Anglii, obrátili se na soud, který rozhodl ve prospěch matky.

Dvouhlavý slavík

Dalších třicet let vystupovala dvojčata jako pěvecké duo s pseudonymem Dvouhlavý slavík. Jejich vystoupení chtěla vidět i anglická královna Viktorie a slavný impresário P. T. Barnum. Kromě toho také vyšla jejich autobiografie, v níž dívky odvyprávěly svůj životní příběh.

Všechno ale jednou skončí. Když dvojčata začala pociťovat potřebu odchodu do důchodu, vrátila se na rodnou plantáž, kde pracovali jejich rodiče. Nemovitost již patřila pouze jim. Nečekalo je žádné otroctví a předvádění se před publikem. Konečně se mohly rozhodovat samy za sebe.

Neoznačený hrob siamských dvojčat

Millie zasáhla v roce 1912 tuberkulóza, zemřela 17. října. Její sestra se k ní připojila přesně o 17 hodin později. Byly pohřbeny ve dvojité rakvi na neoznačeném pozemku. V roce 1969 byly jejich ostatky přemístěny na komunitní hřbitov Welches Creek, kde se nalézají dodnes.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Millie and Christie McKoy

Allthatsinteresting.com: How The Conjoined McCoy Twins Beat The Freak Show System That Had Exploited Them

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články