Chráněnkyně královny Viktorie: Sarah Forbes Bonetta zamířila z otroctví do té nejlepší společnosti

Královnu Viktorii okouzlila svou inteligencí: Neobyčejný osud bývalé otrokyně Sarah Forbes Bonetty
Zdroj: Wikimedia Commons/Camille Silvy, Public domain

Život Sarah Forbes Bonetty byl vskutku pozoruhodný. Narodila se v západní Africe, kde se rovněž stala sirotkem a otrokyní. Pak se ale na ni usmálo štěstí a putovala do Anglie, kde se jí ujala sama královna Viktorie. Stala se její chráněnkyní. Zbytek života prožila v luxusu a té nejvyšší společnosti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 10. 2022 16:00

Sarah Forbes Bonetta se nedožila moc vysokého věku. Stačila se však stát velmi dobrou přítelkyní královny Viktorie, která si na ní cenila bystré mysli a talentu pro umění.

Sirota Sarah Forbes Bonetta

Narodila se v roce 1843 ve vesnici Egbado Yoruba a původně se jmenovala Aina, nebo Ina. Kvůli válce přišla v roce 1848 o oba rodiče. Jako sirotek se stala po dobu dvou let otrokyní. Z nucených prací ji osvobodil britský kapitán Frederick E. Forbes, když byl na návštěvě u krále Dahomeye. Ten mu prý dal Ainu jako dar od černého krále pro bílou královnu.

Kapitán Frederick E. Forbes si původně myslel, že se dívky ujme sám. Pojmenoval ji po své lodi (Bonetta) a také jí věnoval své příjmení. Ona se záhy pro svou dobrosrdečnost stala oblíbenou u celé posádky. Ta jí začala říkat Sally.

Vzdělávala se v Africe i Anglii

Královna Viktorie byla Bonettou tak unešená, že jí ihned zajistila kvalitní školu. Na studium se však kvůli prudkému kašli z vlhkého britského podnebí nedokázala plně soustředit. Královna ji proto poslala zpět do Afriky, kde nastoupila na ženský institut ve Freetownu v Sierra Leone. Viktorie doufala, že se jí v mírnějším klimatu zlepší zdraví.

Bonetta se ve dvanácti letech vrátila zpět do Spojeného království, kde se začala učit u pana a paní Schonových v Chathamu. I na její mentory udělaly dojem velká inteligence a sklony k literatuře, výtvarnému umění a hudbě. A právě proto ji královna nechala vychovávat ve vyšší společnosti. Dostala také povolenku, která z ní učinila častou návštěvnici hradu Windsor.

Sarah Forbes Bonetta zemřela na tuberkulózu

V osmnácti letech se o ni začal ucházet kapitán James Pinson Labulo Davies, bohatý obchodník z Yoruby. Původně jeho návrh odmítla, poslechla, až když jí to přikázala královna Viktorie. Svatba byla velmi okázalá. Krátce poté Bonetta porodila dceru, kterou pojmenovala Victoria. Následovali ještě  Arthur a Stella. Victoria však, jako jediná z nich, měla dveře do královské domácnosti navždy otevřené. Navíc se mohla těšit ze slušné renty.

Bonettin celoživotní kašel nakonec vyústil v tuberkulózu. Zemřela ve věku 36-37 let. Manžel pak nechal na její věčnou památku postavit v západním Lagosu více než dvoumetrový žulový obelisk.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Sara Forbes Bonetta

Historyhit.com: Queen Victoria’s Goddaughter: 10 Facts About Sarah Forbes Bonetta

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články