Tragický příběh rebelského prince Williama: Randil s rozvedenou modelkou a našel smrt na palubě letadla

Zapomenutý princ William: Miloval všechno rychlé a ženy. Svou lásku si nesměl vzít, byla totiž rozvedená
Zdroj: Wikimedia Commons/Geoff Charles, CC BY-SA 0
Maminkou prince Williama byla Alice, vévodkyně z Gloucesteru, která se stala vůbec nejdéle žijícím členem britské královské rodiny. Zemřela v roce 2004 ve věku 102 let.Jeho tatínkem byl guvernér Austrálie a vévoda Henry z Gloucesteru, syn krále Jiřího V.Princ William se narodil 18. prosince 1941 v Hertfortshire ve Velké Británii.Princ William z Gloucesteru byl často označován za playboye a vysloužil si i přezdívku James Bond královské rodiny. + 3 fotky+ 4 fotky

Všichni známe jenom jednoho prince Williama, který po smrti své babičky, královny Alžběty II., získal titul prince z Walesu. Věděli jste, že v britské monarchii byl jen pár let před jeho narozením jiný princ William? Přezdívalo se mu i James Bond královské rodiny. Měl velmi blízký vztah s nynějším králem Karlem III., který po něm pojmenoval právě svého prvorozeného syna Williama.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 18. 09. 2022 16:00

Princ William z Gloucesteru se narodil 18. prosince 1941 v Barnet jako syn prince Henryho, vévody z Gloucesteru a jeho manželky Alice, vévodkyně z Gloucesteru. V linii následnictví britského trůnu byl čtvrtý a z otcovy strany byl bratrancem královny Alžběty II., které v roce 1947 na svatbě dokonce nesl vlečku. 

Dodnes také zůstává posledním členem královské rodiny, jemuž byla diagnostikována dědičná nemoc zvaná porfyrie (vzácná porucha metabolismu červených krvinek, pozn. red.). Jako poslední ji měl král Jiří III.

Raný život prince Williama

Vzdělával se soukromě v Etonu a mezi svými vrstevníky i učiteli si získal reputaci bystrého mladého muže. Miloval atletiku a sport obecně. Poté, co získal bakalářský titul z historie na Magdalene College, začal studovat na Stanfordské univerzitě v Kalifornii. Tam se věnoval obchodu, politologii a americké historii.

Po promoci se princ William vrátil do Spojeného království, kde nastoupil do londýnské banky Lazards. V roce 1965 začal pracovat pro Commonwealth, díky čemuž se podíval do celého světa. A byl za to rád. Cestování ho bavilo a zároveň si užíval svobody, neboť nebyl tolik na očích jako v Anglii.

Jeho životní vášní bylo letectví a stal se také nejmladším členem královské rodiny, který si udělal pilotní licenci. „Miloval létání, rychlá auta a celkově všechno, co bylo rychlé," uvedl dokumentarista v pořadu Real Royalty.

Pověst playboye a životní láska prince Williama

Podle britských médií byl princ William označován za playboye a rebela královského protokolu. Vysloužil si také přezdívku James Bond britské královské rodiny. Rád cestoval a v roce 1968 získal funkci tajemníka na britské ambasádě v Tokiu. Dokonce řídil letadlo sám, místo toho, aby využil královské první třídy. Do svého nového působiště letěl skrze bouře celých 16 dní. 

Krátce po příletu do Japonska potkal princ svou Popelku, modelku Zsuzsi Starkloff. Ta byla o něco málo starší než on, byla dvakrát rozvedená a měla dvě děti. „V té době jsem nehledala lásku a už vůbec ne manžela," uvádí v již zmíněném dokumentu Zsuzsi. „Hledala jsem přátelství a dobrého společníka, takže bylo velké překvapení v jakou lásku se to proměnilo. Nebylo to plánované a myslím, že to byl šok pro nás oba."

Královská rodina chtěla zabránit sňatku prince Williama

O lásce prince Williama a rozvedené modelky s maďarsko-židovskými kořeny se samozřejmě brzy dozvěděla královská rodina a nebyla z toho nadšená. Do Tokia byla vyslána princezna Margaret, aby se zúčastnila jedné z konferencí, ovšem podle dokumentaristů bylo jejím úkolem rozmluvit princi vztah se Zsuzsi. Údajně mu poté v dopise napsala, aby na sňatek nespěchal a vše si dobře rozmyslel.

V roce 1970 se princ rozhodl ukončit svůj bohémský život a Zsuzsi Starkloff si chtěl opravdu vzít. Jejich vztah ale čekala velká zkouška, protože William se musel vrátit do Anglie, aby převzal své královské povinnosti. Jeho otec totiž utrpěl sérii mrtvic. Společně s ním se do Velké Británie a pod drobnohled královské rodiny přesunula i Zsuzsi.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @papillon_mag

Princ William napsal dopis královně Albětě II. o plánu vzít si svou lásku, přičemž žádal její požehnání. „Napsal královně, aby znal její reakci na to, že bychom se vzali. Řekl mi, že byla velmi laskavá a sdělila mu, aby poslechl své srdce. Proti svatbě se ale velmi otevřeně postavil princ Philip. Připomněl nám abdikaci krále Eduarda VIII. jako děsivý příklad," uvedla Zsuzsi.

William najednou sváděl vnitřní boj, který na něm viděla i jeho láska a byla z toho nešťastná. „Vím, že chtěl být se mnou, ale zároveň jsem viděla, jaký tlak pociťoval ze všech povinností, které ve svém postavení měl," podotkla Starkloff v dokumentu.

Ještě ten rok William vztah ukončil a vyprovodil svou životní lásku na letadlo, které ji odvezlo pryč z jeho rodné země. „Naposledy jsem Williama viděla na letišti. Řekli jsme si, že zůstaneme v kontaktu. Pamatuji si, že jsem měla velké sluneční brýle, kterými jsem zakrývala obrovský smutek," vyprávěla bývalá modelka.

Tragická smrt prince Williama

V roce 1972 už se o Williamově svatbě nemluvilo, ale zrovna tehdy své životní lásce zavolal kvůli letecké soutěži. „Mluvila jsem s Williamem a řekl mi, že se chystá na leteckou soutěž. Ptal se, zda nechci letět s ním. Odmítla jsem ho s tím, že mám v té době povinnosti v New Yorku. Na to mi odpověděl, že požádá svého leteckého instruktora, aby s ním letěl," vzpomínala Zsuzsi v dokumentu Real Royalty, aniž by tehdy tušila, že jí mohlo jít o život.

Srpnový letecký závod ve Wolverhamptonu se totiž stal princi Williamovi osudným. Krátce po vzlétnutí narazil křídlem letadla do stromu, stroj se zřítil a vzplanul. Jeho tělo bylo popáleno tak těžce, že ho museli identifikovat podle zubních záznamů. Dožil se pouhých třiceti let. Pohřeb se konal na hradě Windsor, přítomna byla jak královna, tak i princ Charles, který ke vzdálenému bratranci vzhlížel jako ke svému idolu. Zsuzsi se nedostavila, čehož dodnes lituje. Nedokázala by prý udržet emoce na uzdě a to se na pohřeb v královské rodině nehodí.

Byla to tragédie pro celou královskou rodinu. Princ Charles, nyní král Karel III., mu vzdal v roce 1982 hold tím, že svého prvorozeného pojmenoval princ William. Pro něj už se královský protokol změnil a on si mohl vzít lásku svého života Kate Middleton, nyní již princeznu z Walesu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Prince William of Gloucester

Scmp.com: Who was the ‘other Prince William’?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články