Klid, koupel a večer bez telefonu: Expertka vysvětluje, proč je důležité spát jako děti

Jak spát lépe: Podle expertky se máme inspirovat dětmi
Zdroj: Unsplash

Spát jako mimino není jenom fráze, ale také důležitá věc. Vzpomeňte si, jakou péči večer věnujete svým malým dětem, aby na ně čekal klidný a ničím nerušený spánek. Tak proč nedělat to samé?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 09. 03. 2023 14:00

Podle spánkové expertky Andrey Grace sice dospělí tvrdě pracují na tom, aby se děti dobře vyspaly, ale sami zanedbávají své spánkové potřeby. Pro britský list Mirror připravila několik tipů, jak to napravit. Ve zkratce lze říct, že na to mají jít jako děti.

Jak dětem dopřát kvalitní spánek

Když skončí večerníček, obvykle následuje mytí zubů, tulení s maminkou a čtení pohádky. Je nějaká pauza mezi koukáním na obrazovku a ulehnutím do postele, respektive usínáním. Důvod je prostý, tělo a mysl mají čas se uklidnit. Proč bychom to neměli dělat stejně? Andrea Grace doporučuje odložit mobilní telefon alespoň půl hodiny předtím, než půjdeme na kutě.

Je to kvůli tomu, že čas, který před spaním strávíme s telefonem, může prodloužit dobu potřebnou k usnutí a snížit kvalitu spánku. Nemluvě už o tom, že ovlivňuje naši pozornost v průběhu následujícího dne. Jedním z důvodů je staré známé modré světlo, které vyzařují také monitory počítačů či televize.

Modré světlo potlačuje produkci melatoninu, kterému se ne nadarmo říká hormon spánku. Podle některých zdrojů se melatonin začíná vytvářet až hodinu poté, co konečně odložíme elektroniku. Takže i když si třeba v jedenáct hodin večer řekneme, že je čas odložit telefon, abychom si užili krásných osm hodin spánku, nebude tomu tak. Možná zaspíme, ale rozhodně nepůjde o kvalitní spánek.

Jak spát lépe

Děti si obvykle před spánkem dopřejí také koupel. Dospělým to doporučuje třeba organizace s všeříkajícím názvem Sleep Foundation. Důvod? Koupel před spaním stimuluje průtok krve do rukou a nohou. Díky tomu klesá tělesná teplota a lépe se nám usíná. Pokud se ale vrátíme do obýváku a začneme uklízet nebo se na něco dívat v televizi, načerpáme novou energii. A můžeme říct spánku sbohem. Opět jsme u toho, že děti míří do koupelny až po večerníčku...

Dětská ložnice by měla být co nejklidnější, nejtišší a nejtmavší, protože nadbytek světla naruší produkci již zmiňovaného melatoninu. Maximálně se tam na usínání nechává neškodné noční světlo, které rodiče později obvykle vypínají. Okna jsou zakrytá a závěsy zatažené. A stejně bychom to měli mít i v naší ložnici, pokud se chceme kvalitně vyspat. Tak jako naše děti...

Zdroje informací:

Sleepfoundation.org: Bedtime Routines for Adults

Mirror.co.uk: Sleep expert shares 5 tips to fall asleep fast – and it’s similar to the routine of a child

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články