Mezinárodní den leváků: Proč se nehodí do postele a opravdu pijí víc než praváci?

Mezinárodní den leváků: Proč se nehodí do postele a opravdu pijí víc než praváci?
Zdroj: Freepik

Mezinárodní den leváků byl poprvé vyhlášen v roce 1992 a připadá na 13. srpna. Leváci si tehdy dali za cíl upozornit na to, jak jim jejich orientace (ne)ulehčuje fungování ve společnosti.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 13. 08. 2021 09:00

Mezi slavné české leváky patří Petra Kvitová, Vladimír Menšík, Jiřina Bohdalová a Václav Havel. Ze zahraničních můžeme zmínit prince Williama, Angelinu Jolie, Paula McCartneyho nebo Baracka Obamu. A pokud půjdeme dál do minulosti, objevíme slavná jména jako Leonardo da Vinci, Napoleon Bonaparte a Mozart. Podle některých teorií byla levačkou dokonce i Jana z Arku.

5 největších zajímavostí o levácích

1. V populaci je přibližně 10 až 13 % leváků. Ovšem, záleží od země. Podle informací webu Statista.com je nejvíc leváků (13,23 %) v Nizozemsku, zatímco v Číně jich je jenom 3,5 %. Tam se je snaží už odmala předělávat na praváky, šikanují je a označují na nenormální. Podobně trpkou vzpomínku na dětství má patrně spousta starších leváků i v České republice.

2. Leváci trpí víc. Nemyslíme tím přístup okolí, ale spíše zdravotní potíže. Podle některých studií je u nich 11krát vyšší pravděpodobnost vzniku alergií než u praváků. Zhruba dvakrát častěji také trpí migrénou.

3. Leváci se nehodí do postele. Teď nemáme na mysli ložnicové hrátky, ale fakt, že sdílení lože s leváky může narušit kvalitu spánku. Jde o takzvanou periodickou poruchu pohybu končetin, cože je stav, kdy se vaše končetiny během spánku nedobrovolně pohybují. Podle studie z roku 2011 zaznamenalo 69 % praváků pohyby končetin ve srovnání s neuvěřitelnými 94 % leváků. Když tedy do vás v noci někdo kope a šťouchá, pravděpodobně to bude levák.

4. Holdují leváci víc alkoholu? Ano i ne. Psycholog Paula Bakana zveřejnil v roce 1973 studii s názvem Leváci a alkoholismus, v níž dospěl k závěru, že na protialkoholní léčebně bylo víc pacientů leváků. Tečka. Jenže o třicet let později mu doktor Kevin Denny kontroval výzkumem, do něhož bylo zapojeno 25 000 lidí z 12 různých zemí. A podle jeho údajů leváctví nevedlo k nadměrnému pití. Leváci prý pijí víc než praváci jenom na mírné úrovni.

5. Jsou leváci chytřejší? Tady se patrně opět nedobereme uspokojivé odpovědi. Existují totiž studie, které tvrdí, že leváci mají vyšší IQ, ale jiné studie to popírají. Vědci z Athénské univerzity v Řecku proto dali dohromady všechny výzkumy na toto téma a vyšlo jim, že praváci jsou sice v průměru chytřejší, ale jen mírně. Podle jejich údajů má průměrný levák hodnotu IQ 100, průměrný pravák zase 101,5.

Jenže pak jim do toho trochu chodila vidle organizace Mensa, která sdružuje lidi s IQ v horních 2 % celkové populace. Tvrdí totiž, že mezi jejími členy je až 20 % leváků...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Den leváků

Leftyfretz.com: 25 Amazing Facts About Left Handed People

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články