Jak rodičovství změní intimní život: Touha poklesne, ale otevřou se nám jiné možnosti, tvrdí terapeutka

Jak rodičovství změní intimní život: Touha poklesne, ale otevřou se nám jiné možnosti, tvrdí terapeutka
Zdroj: Unsplash

Narození dětí změní v životě partnerů spoustu věcí. Jednou z těch složitějších oblastí je intimní život, který často jde stranou. Neurovědkyně a sexuální terapeutka Nan Wise vysvětluje, proč je tomu tak a co s tím lze dělat.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 14. 03. 2023 16:30

Příchod dítěte může rozhodit i otrlé povahy. Člověk se v noci moc nevyspí, nemá chvilku pro sebe či partnera a život celkově se změní. Není to samozřejmě jenom o negativech, ale není důvod zavírat před nimi oči. Jedním z nich je dopad rodičovství na intimní život partnerů.

Rodičovství a sex

Je zcela běžné, že rodiče obecně, a matky zvláště, prožívají „sexuální hibernaci“. Tedy období, během kterého erotické já dřímá a sex je to poslední, na co myslí," píše Nan Wise ve svém sloupku pro magazín Glamour.

Wise je neurovědkyně a sexuální terapeutka a napsala třeba knihu s názvem Proč záleží na dobrém sexu. Tvrdí, že máme od přírody vestavěný tzv. systém péče. Ten se aktivuje v průběhu rodičovství a dojde k hormonálnímu posunu. Může se zvýšit hladina hormonů jako je prolaktin a oxytocin, což posiluje pečovatelské a ochranitelské instinkty. Na druhé straně může dojít ke snížení hladiny pohlavních hormonů, tedy estrogenu a testosteronu, který je zodpovědný za sexuální touhu u mužů i žen.

Jinými slovy, delší období péče může utlumit naše libido do té míry, že aktivní sexuální touha – nebo subjektivní pocit nadrženosti a chtíče – ochabuje," vysvětluje Wise. Ale podle ní není důvod na paniku a apokalyptické vize, že se náš intimní život vrátí do původního stavu až v době, kdy děti vyletí z hnízda.

Intimní život rodičů

Rodičovství je běh na dlouhou trať a ať chceme nebo ne, vždy ovlivní náš sexuální život. Podle Wise se po narození dětí změna stává novým normálem. Píše, že bychom se měli naučit ocenit, že sexuální touha přichází v různých formách. Dělí ji na dvě - aktivní a vnímavou. Zatímco ta první by se dala pojmenovat nadrženost a má tendenci být silnější u mužů, ta druhá převládá u žen a v dlouhodobých vztazích. Ukrývá se pod povrchem a nastartuje ji třeba romantika nebo doteky.

Není pochyb o tom, že aktivní forma sexuální touhy může být rozdrcena delším obdobím péče. Klíčem k udržení touhy naživu je tomu porozumět a dobře využít vnímavou touhu. Ano, vyžaduje si více úsilí, ale může to vést k záchraně sexuálního života v období rodičovství," míní Wise.

Základem je komunikace o intimitě, což podle jejích zkušeností bývá jednou z nejtěžších věcí. Ale páry, které se naučí, jak mluvit o potížích, mohou kultivovat svůj sexuální potenciál. Terapeutka dodává, že není všechno jen o souloži a orgasmech. Erotika může zahrnovat cokoli, co nám činí potěšení. Svou vlastní definici sexu můžeme rozšířit na spoustu věcí. Například hlazení a dotýkání může být příjemné, ať už končí sexuální aktivitou nebo ne.

Zdroje informací:

Askdoctornan.com: Sex and Parenthood

Glamour.com: How Parenthood Will Change Your Sex Life, According to a Neuroscientist

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články