Intimnosti ve viktoriánské éře: Ženy měly jenom rodit, rozkoš jim byla zapovězena

Sex ve viktoriánské éře: Dámy si mohly zadovádět jen za účelem plození dětí
Zdroj: Wikimedia Commons/John Pettie, Public domain

Pravidla, kterými se lidé ve viktoriánské éře řídili v oblasti intimního života, byla vskutku zvláštní. Masturbace? Velké tabu. Veřejná nahota se naopak nosila. A to není zdaleka vše. Jak to vlastně bylo s intimnostmi ve viktoriánské éře?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 03. 2023 16:00

Viktoriáni jsou obecně považování za nudnou a prudérní společnost, v níž mohli být lidé zatčeni i za to, že někde ukázali nahá kolena. Jenomže i oni byli lidé s určitými potřebami, které se snažili ventilovat skrze bizarní a mnohdy nepochopitelné zvyky.

Nahota ve viktoriánské éře

Všimli jste si, že prakticky na každé fotografii z viktoriánské doby mají na sobě muži obleky a kabáty? Zejména tehdy, když jsou v přítomnosti dámy... Důvod byl prostý. Šlo o kontrolu tělesného zápachu. Každodenní hygiena a koupání byly spíše utopií. Vrstvami tlustého oblečení se tak, dle etikety, potlačoval nežádoucí odér.

Na pláži to ale bylo každému jedno. Tam šly košile, saka, kabáty, podvazky, šaty a halenky jednoduše dolů. Téměř všichni tam byli zcela nazí. Protestovali snad jen klerici, kterým vadilo, že na ně během procházky často vyskakují "nemravné části lidského těla".

Masturbace ne, pedofilie ano

John Harvey Kellogg byl muž, který světu přinesl kukuřičné lupínky. Vynalezl je po sérii neúspěšných pokusů vyrobit z kukuřice chleba. Proč se ale o to vůbec snažil? Byl totiž toho názoru, že obyčejný chléb nutil lidi k masturbaci. A jelikož shodou okolností provozoval v 19. století sanatorium, vymyslel několik tipů, jak porazit tuto "neřest osamělých", která prý postihovala zejména teenagery.

Nejdůležitější bylo zavést nízkokalorickou dietu bez masa. Dále doporučoval intenzivní cvičení, časté jogurtové klystýry a obřízku pro chlapce i dívky. No a když ani to nepomohlo, měly se genitálie puberťáka zaklapnout do speciální klece napájené elektřinou. Kdykoli si chtěl sáhnout na ona nepatřičná místa, měl dostat pořádný šok.

Lewis Carroll, autor Alenky v říši divů, byl naopak zcela jiného názoru. Sice byl na první pohled pravý viktoriánský džentlmen - matematik, spisovatel a člen anglikánské církve, jenomže si rád fotil malé holčičky v poněkud spořejších róbách. Někdy byla dívka zcela nahá. Vše korunoval fotografií, kde se dvě malé dívky líbají a stahují si přitom z ramen šaty.

A nakonec zase sex...

Ve viktoriánské éře měly ženy jako hlavní úkol plození děti. To měl být jejích smysl života. Jenomže jakýkoli pohlavní styk mimo plození dětí byl považován za nemorální.

V roce 1894 tak vyšla kniha s názvem Sexuální rady pro manžele a manželky, která měla párům pomoci zvládat jejich sexuální život. Ruth Smythers v ní radila, že by ženy měly dělat drahoty. Pokud budou manželům povolné, začnou s nimi chtít spát z čirého potěšení, což se pak zvrhne v nepřípustné orgie. Ale kde začít? Tak třeba u polibku. Když bude chtít muž dát své ženě pusu, měla by odvrátit hlavu, aby polibek dopadl na tvář. V současnosti se spíše používá jednoduchá fráze: „Bolí mě hlava." A jak funguje...

Nejhůře ale na tom byly ženy trpící hysterií nebo epilepsií. Lékaři se domnívali, že za to může přílišná "nadrženost". To se pak řešilo odstraněním klitorisu a stydkých pysků.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Viktoriánské období

Allthatsinteresting.com: Victorian Sex Was Bizarre And Filled With Contradictions

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články