Skutečná Alenka v říši divů aneb Podivný vztah Lewise Carrolla s jedenáctiletou dívkou

Skutečná Alenka v říši divů aneb Podivný vztah Lewise Carrolla s jedenáctiletou dívkou
Zdroj: Wikimedia Commons/Oscar Gustave Rejlander, Public domain
Lewis Carroll se proslavil příběhem Alenka v říši divů.Inspirací pro knížku Alenka v říši divů se mu stala mladičká Alice Liddell (uprostřed). Ač se Lewis Carroll vídal i s jejími sestrami, Alice byla pro něj něčím výjimečná. Byla jeho múzou. Přátelství dospělého muže s mladými dívkami však nebylo normální ani ve viktoriánské době.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pohádka Alenka v říši divů od Lewise Carrolla je klasikou dětské literatury. K jejímu vzniku se váže neobvyklý příběh. Hlavní postava je totiž inspirována jedenáctiletou Alicí Liddell, se kterou měl mít spisovatel poněkud nevhodný vztah.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 04. 2022 11:00

Lewis Carroll, skutečným jménem Lutwidge Dodgson, byl nejen spisovatel, ale také matematik a velmi zručný fotograf. A právě kvůli fotografiím si někteří lidé mysleli, že má pedofilní choutky. Většina snímků totiž zachycuje předpubertální dívky.

Velký den Lewise Carrolla

S Alicí a jejími sestrami se Lewis poprvé setkal 25. dubna 1856. Tehdy mu bylo čtyřiadvacet let a do deníku si napsal, že šlo o velmi významný den. Sestry si nejdříve hrály na zahradě, když však zjistily, že fotí nedalekou katedrálu, šly se tam podívat. Zaujalo to nejen je, ale i jejich rodiče, kteří ho požádali, aby je zvěčnil všechny.

To nejdůležitější ale mělo teprve přijít. Na počátku července roku 1862 se Lewis vydal i s reverendem Duckworthem na projížďku lodí. Společnost jim dělaly všechny tři sestry Liddellovy: osmiletá Edith, desetiletá Alice a třináctiletá Lorina. Spisovatel měl za úkol dívky pobavit, a tak jim začal vyprávět příběh plný podivných a neobvyklých postav. Alice v něm byla hlavní hrdinkou. Vyprávění se jí líbilo natolik, že jej požádala, aby příběh sepsal. V tento den se zrodily dvě věci: památná knížka a neobvyklé přátelství.

Lewis Carroll měl Alici nejraději

Historik Martin Gardner napsal v roce 1960 ve své knize The Annotated Alice, že se Carroll spřátelil s mnoha mladými dívkami, Alice však u něj byla vždy na prvním místě. Jaký měl vztah s těmito dětmi ve věku 10-15 let? Jeho portréty odhalených a nahých dívek vzbuzovaly podezření, že je pedofil. I sám Lewis Carroll řekl, že dívka ve věku dvanácti let je pro něj ideální kráska.

Ve viktoriánské době nebylo zvykem pořizovat takovéto akty. Děti byly symbolem nevinnosti a čistoty. Zajímavé ale je, že odmítal fotografie a obrazy s nahými chlapci. Dle jeho názoru měli zůstat raději zahaleni. Otázkou tak je, zda skutečně pociťoval ke svým “kamarádkám” nezdravou náklonnost, nebo na ně nahlížel pouze z uměleckého a estetického hlediska. Historici nemají v této oblasti dodnes jasno.

Alenka v říši divů dospěla a vdala se

Do roku 1863 se Carroll s Alicí vídal pravidelně, pak najednou vše ustalo. Existuje teze, že mohl její rodině navrhnout svatbu. To samozřejmě nebylo přijatelné. Bylo jí pouhých jedenáct let. Po roce se opět začal stýkat s jejími rodiči, k Alici se však již nemohl přiblížit.

Naposledy se mu ji podařilo vyfotit v osmnácti letech. Pokud jsou oči skutečným oknem do duše, zjistili bychom, že ji začala celá situace unavovat. Ona sama později uvedla, že už nechce být Alenkou v říši divů. Jako puberťačka se zamilovala do prince Leopolda, nemohli se však vzít, neboť nebyla královské krve. Nakonec se tedy provdala za jistého Reginalda Hargreavese. Leopold ale na ni nezapomněl a dal své dceři jméno Alice. Alice zase pojmenovala svého syna Leopold. Princ se dokonce stal jeho kmotrem.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Lewis Carroll

Ranker.com: The Real Alice In Wonderland Was An 11-Year-Old Girl Lewis Carroll Had An Unusual Relationship With

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články