Nejšpinavější muž světa: Amou Haji se prý nemyl 67 let, mohlo za to zlomené srdce

Muž, který se nemyl: Amou Haji prý odolával mýdlu a vodě 67 let
Zdroj: Pixabay

Když loni na podzim zemřel 94letý Íránec Amou Haji, jeho osud zaujal i BBC. Byl totiž považován za nejšpinavějšího člověka na světě. Nemyl se až 67 let. Proč by ale někdo tak zpustl? Odpovědí je prý nešťastná láska...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 02. 2023 16:00

Místní mu říkali pouze Amou Haji, jeho skutečné jméno není známo. A předpokládá se, že se nekoupal přesně 67 let. Proč se tak choval? Podle BBC si všichni mysleli, že musel v pubertě prožít nějaké trauma. A skutečně tomu tak bylo. Zamiloval se do ženy, která ho odmítla. Jenomže "nemytí" nebylo jeho jediným zlozvykem. Měl ještě další a mnohem odpornější...

Je libo shnilého dikobraza?

Amou Haji tvrdil, že se živí speciální dietou, která spočívala v tom, co "dala silnice". Jeho libůstkou byli rozkládající se dikobrazi. Nebylo to tak, že by neměl přístup k čerstvým potravinám. Jen je neměl rád. Když mu vesničané přinesli potraviny a čistou vodu, s křikem je zahnal zpět.

Dehydratace mu ale nehrozila. Sbíral vodu z louží, kterou pak usrkával z rezavé plechovky. A když měl chvilku klidu, nacpal si do dýmky zvířecí výkaly. To muselo být velmi kvalitní pokouření. Když nebyl trus, "stačily" tabákové cigarety, kterých dokázal vykouřit i pět najednou.

Bizarní životní styl muže, který se nemyl

Amou měl rád svůj klid. "Bydlel" kousek za malou vesnicí Dejgah a jeho postelí byla díra v zemi. Vesničané mu postavili zděnou chatrč, kde se mohl ukrýt, když bylo venku zima nebo pršelo. Kupodivu ji využíval.

Vykoupat se sice odmítal, ale i tak mu záleželo na tom, jak vypadá. Vousy a vlasy si zkrátil jednoduše tak, že je přidržel nad plamenem, dokud neuhořely. V zrcátkách aut zjišťoval, jestli se strefil do správné délky. Život v izolaci mu zjevně vyhovoval, jednou ale prý řekl, že ženu by u sebe snesl.

Pokud jde o jeho koníčky, rád diskutoval o politice a válkách. Mezi jeho přátele patřil i místní guvernér, jenž řekl, že i přes nevábný vzhled se s Amouem příjemně hovoří. Nahlas také odsoudil výtržníky, kteří se na Amoua snažili házet kameny a nadávat mu.

Překvapení pro lékaře

Na to, že se nekoupal téměř sedmdesát let, měl prý Amou překvapivě pevné zdraví, což udivilo i lékaře. Takový přístup k životu totiž nemůže doporučovat a zkoušet nikdo soudný. Amou je možná jenom hříčka přírody. Kůži měl pokrytou sazemi a hnisem, po čemž patrně nikdo netouží.

Lékaři mu zjistili trichinelózu, za což mohla konzumace syrového masa. Ale ani to ho neohrožovalo na životě. Rovněž měl mít velmi dobrý imunitní systém. Ve zdraví a špíně se dožil 94 let. Šlo o přirozenou smrt. A možná by ještě pár let dožil, těsně před smrtí ho ale vesničané donutili ke koupeli. Byla to jeho zkáza?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Amou Haji

Allthatsinteresting.com: Meet Amou Haji, The World's Dirtiest Man - Who Didn't Bathe For Seven Decades

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články