Fast food ve středověku: Mizerná hygiena a zkažené maso, ale zato levné jídlo

Fast food ve středověku: Mizerná hygiena a zkažené maso, ale zato levné jídlo
Zdroj: Pixabay
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

I ve středověku žili lidé v poměrně uspěchané době. Častokrát neměli čas najíst se doma a zvolili rychlé občerstvení. Ano, i tehdy již existovala jakási prvotní verze současného fast foodu. Podle univerzity v Pensylvánii se koncept fast foodu dokonce objevil již ve starověkém Římě. Čím tedy mohli lidé kdysi zahnat hlad?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. září 2021

Rodiny žijící v městských oblastech obývaly často velmi malé příbytky. Neměli přístup ke sklepům, kde by mohli uchovávat potraviny, chyběly jim také hrnce, pánve a nádobí. Jedna studie ze čtrnáctého století, která byla provedena v anglickém Colchesteru, uvádí, že jen 3 % domácností platících daně měly vlastní kuchyň. Rychlé občerstvení bylo jedinou možností, jak se najíst.

Pivo ve středověku: Bylo zdravější než voda, ženy jej vařily doma a podávaly i dětem
Mohlo by Vás zajímat:

Pivo ve středověku: Bylo zdravější než voda, ženy jej vařily doma a podávaly i dětem

Masové koláče a paštiky

Co měli nejraději středověcí hosté restaurací s rychlým občerstvením? Mezi nejoblíbenější jídla patřily masové koláče a paštiky. Třeba právě onen masový koláč byl díky pevné krustě velmi dobře přenosný. Bylo možné ho sníst i venku, třeba jako současný hamburger.

Za masovou náplň koláčů si navíc prodejci mohli účtovat jen zákonem danou odměnu. Najedli se tak i ti, kteří měli po kapsách jen velmi málo hotovosti. Nezapomínalo se však ani na koláče, palačinky a oplatky. To vše jste si mohli snadno s sebou odnést. Dále to byl velmi levný chléb, vyráběl se totiž ze snadno dostupné mouky.

Lazebnictví ve středověku: Hladké oholení i pouštění žilou na jednom místě
Mohlo by Vás zajímat:

Lazebnictví ve středověku: Hladké oholení i pouštění žilou na jednom místě

Špatná pověst středověkého fast foodu

Dalším společným rysem, který spojuje středověký a současný fast food je špatná pověst. Kuchaři, jenž tato jídla připravovali, nedbali na hygienu. Rádi také své zákazníky šidili. Často se různé pokrmy vyráběly ze zkaženého králičího masa a klobás. Paštiky měly těsně před datem spotřeby a hovězí bylo vydáváno za divočinu.

Nelibý zápach a chuť byla maskována výrazným kořením. Mohli si to dovolit. Takovýto druh pohostinství nebyl nijak regulován. V současnosti máme sice již i v této oblasti nastavena určitá pravidla, přesto se doporučuje zdravější typ stravování.

Tajemství středověkých záchodů: Zbraň hradního pána i neobvyklý zdroj obživy
Mohlo by Vás zajímat:

Tajemství středověkých záchodů: Zbraň hradního pána i neobvyklý zdroj obživy

Jedli lidé ve středověku nezdravě?

Za špatný zdravotní stav lidí ve středověku nešlo vinit pouze masové koláče nebo zkažené ingredience. Chudí trpěli nedostatkem živin a vitamínů pro správné fungování těla. Tyto problémy se ale nevyhnuly ani šlechtě. Rolníci měli paradoxně ještě tu výhodu, že si mohli častěji dopřát ovoce a zeleninu. Navíc, co si sami vypěstovali, měli zadarmo.

Středověká strava se skládala primárně z karbohydrátů. A i když takto jednostranné stravování s sebou přinášelo mnoho rizik, někteří odborníci zastávají názor, že tato jídla byla mnohem zdravější než to, co konzumujeme nyní. Kde je tedy pravda?

Nejzvláštnější povolání středověku: Pojídači hříchů jedli přímo z mrtvol
Mohlo by Vás zajímat:

Nejzvláštnější povolání středověku: Pojídači hříchů jedli přímo z mrtvol

Zdroje informací: 
Grunge.com: The Truth About The Dangers Of Medieval Fast Food 

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články