PORADNA: Dítě se v noci budí s neutišitelným pláčem. Jak ho zbavit nočních děsů, radí zkušená psycholožka

PORADNA: Dítě se v noci budí s neutišitelným pláčem. Jak ho zbavit nočních děsů, radí zkušená psycholožka
Zdroj: Shutterstock

Stalo se vám, že se vaše dítě vzbudilo uprostřed noci se zoufalým pláčem, který jste dlouho nedokázali utišit? Nejste v tom sami. Podobně děsivé příhody zažívá spousta rodičů. Jak dětem pomoci, aby noční děsy nezažívaly, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 05. 10. 2021 12:00

Noční děsy souvisejí podle odborníků s dozráváním nervové soustavy. Dítě během nich zažívá úzkost a paniku, která se mimo jiné projevuje tím, že máchá rukama, kope nohama a není k utišení. Po probuzení si pamatuje jen prožitý strach, nikoli obsah snu. Jako rodiče bychom dítěti rádi pomohli, ale kolikrát netušíme jak.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Ať už se kdokoliv v noci budí s děsivým neutišitelným pláčem, vždy je potřeba to řešit. Z čeho přesně má dítě strach? Je nezbytné to zjistit a pokud se to nepodaří – ne vždy si dítě vzpomene, vybaví si to, umí to pojmenovat - tak navštivte psychologa, který zjistí, co se v té malé hlavičce odehrává.

Rozhodně je tam „něco“, čeho se bojí. A s tím je potřeba pracovat. Čím déle necháte takovou situaci ležet ladem, tím více se u dítěte prohloubí pocity úzkosti. Pokud se vám dítě probudí v noci s pláčem, tak jej vezměte do náruče, obejměte, hlaďte a klidným hlasem na něj mluvte.

Určitě nepomáhá rozsvícení světla, polití vodou a další „zaručené“ recepty, těm se prosím vyhněte. Mohou způsobit obrovský a někdy nenapravitelný šok – prohloubí strach dítěte a dítě „ustrne“ v té hrůze, která se mu zdála, nebo začne koktat, atd.

Proto vždy utěšujte dítě klidným hlasem, konejšením. Pokud víte, čeho se dítě bojí, je to první krok k tomu, abyste tento strach mohli odstranit. Je potřeba o něm mluvit, ptát se dítěte, čeho konkrétně se bojí, co nejhoršího by se mohlo stát. Cílem je, aby dítě přišlo na to, že se není čeho bát. Pokud nevíte, čeho se dítě bojí, je potřeba to zjistit. Pokud si nebudete jisti postupem, jak s tím pracovat, v každém větším městě je dětská psychologie, nebojte se ji navštívit. Je dobré vyřešit věci hned, aby si je dítě „netáhlo“ s sebou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články