PORADNA: Přála bych si holčičku, ale čekám kluka. Jak se srovnat s nepříjemnými pocity, radí psycholožka Samsonová

PORADNA: Přála bych si holčičku, ale čekám kluka. Jak se srovnat s nepříjemnými pocity, radí psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

V životě ženy není mnoho krásnějších okamžiků, než když na těhotenském testu uvidí vytoužené dvě čárky. Od té chvíle si začne představovat, jak bude její potomek vypadat, jaký asi bude a také, jestli to bude holka nebo kluk. A nezřídka dává přednost první variantě. Když se pak na ultrazvuku dozví, že čeká chlapce, může to znamenat velké zklamání. Jak s tímto pocitem naložit, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 23. 11. 2021 12:00

Markéta snila celý život o tom, že bude mít holčičku. Těšila se, jak jí bude kupovat šatičky, česat vlásky a později s ní sdílet dívčí tajemství. Nyní čekají s manželem první miminko, ale podle ultrazvuku, na kterém byli minulý týden, se zdá, že se jim narodí kluk.

A Markéta cítí rozčarování. "Vím, že je nejdůležitější, aby miminko bylo zdravé. Měla bych se na něj těšit a milovat ho, jenže mně to pořád nejde. Jsem zklamaná, že to není holčička. Jak s tím bojovat? Přejde to někdy?" ptá se nastávající maminka.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Já bych si do hlavy vůbec nedávala slovo „boj“ a jak s tím „bojovat“. Víte, jak to funguje. Na co myslíte, co si do hlavy dáte, to se vám pak také děje. A nikdo z nás určitě nechceme bojovat, ale naopak si vše užít a být šťastní.

Víte, mám spoustu klientek, které mají dcery, a rozhodně ne každá z nich chce oblékat šatičky, česat nejrůznější účesy a mnohdy sdílení tajemství přijde až opravdu v době, kdy je dcera sama třeba maminkou.

Chlapci bývají velmi často mazlivější a v období puberty právě vůči maminkám výrazně otevřenější. Mnohdy chodí za mámou pro radu, zatímco dcery si chodí „postěžovat“ spíše tatínkovi. Věřte, že jakmile se miminko ve vás začne hýbat, jakmile ho poprvé budete moci držet v náručí – to je láska, která se nedá popsat, nedá se naplánovat. Jestli má miminko pohlaví takové či oné, bude v tu chvíli bezpředmětné, každá z maminek se bezmezně zamiluje.

Nechte to plynout. Vše je tak, jak má být. Pokud vám Vesmír poslal syna, asi to tak mělo být a důvod se dozvíte až během života. A kdo říká, že v budoucnu nepřijde dcera? Užívejte si to nejkrásnější období, které vás čeká. Zaměřte se na to „mít ráda sama sebe“, užívat si volné chvíle s partnerem, užívat si vaše „spolu“ a věřte v to, že Vesmír vám posílá přesně tu lásku života, kterou nyní potřebujete.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články