PORADNA: Zjistila jsem, že sedmnáctiletá dcera kouří marihuanu. Co s tím, prozradila psycholožka Samsonová

PORADNA: Zjistila jsem, že sedmnáctiletá dcera kouří marihuanu. Co s tím, prozradila psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

V pubertě lidé zkoušejí kdejaké věci, kouření marihuany nevyjímaje. Jak rodič pozná, kdy jde o neškodnou vylomeninu a kdy o vážnější problém a jak s ním eventuálně naložit, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 16. 11. 2021 12:00

Problém tohoto ražení řeší se sedmnáctiletou dcerou i paní Veronika. Zjistila, že Naďa příležitostně kouří marihuanu. "Vůbec se mi to nelíbí. To jsem jí také řekla a požádala ji, aby toho nechala. Dcera se ale urazila, že prý mi do toho nic není, a nezdá se, že by s tím chtěla skoncovat," svěřila se Veronika, která vůbec netuší, jak se teď zachovat. Má strach, aby dcera časem nezačala experimentovat s tvrdými drogami nebo aby na marihuaně nebyla závislá.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Děti v pubertálním období nezřídka zkoušejí návykové látky a není neobvyklé, když jde o marihuanu. Důležité je zjistit „motiv“. Proč to dcera kouří? Zkuste zavést s dcerou na toto téma řeč. Pokud se jednalo o nějakou „zkoušku“ jen tak mezi kamarády, tak to nemusí nic zásadního znamenat.

Avšak pokud se například dostala do party nebo ještě hůř bude vzhlížet k nějakému chlapci, který na marihuaně "jede", a bude se mu chtít zalíbit, tak by opravdu mohl vzniknout problém. Nejen závislost na marihuaně, ale časem i na něčem dalším.

Dokud není dceři 18 let, máte jedinečnou šanci s tím něco dělat. Pokud to nejde „po dobrém“, tak dceru vezměte k dětskému lékaři, požádejte o odběry krve a zjištění látek, které dcera užívá. Po této „akci“ u většiny dětí stačí s nimi „vážně“ promluvit a vysvětlit jim, že jestliže s tím nepřestanou, dáte je na odvykací kůru.

Pochopitelně, pokud dcera s vámi jedná způsobem „nic ti do toho není“, tak je otázkou, proč nemá domácí vězení? Proč nedostane doma trošku „vojnu“, jak říkával můj tatínek? Má dcera dostatek povinností doma? Plní si je? Jaký má prospěch? Dostává kapesné? Pokud ano, jestliže „jede“ na marihuaně, proč ho ještě dostává?

Pokud by nepomohla promluva s dcerou a nastavení „režimu“, tzn. že si bude plnit domácí povinnosti, známky ve škole budou odpovídat vašim představám, nějaký čas bude mít „zaracha“ (nejen nechodit ven, ale stop kapesnému, stop telefonu, wifi, tabletu, počítači…), bude dcera zřejmě potřebovat více času na to, aby mohla uvážit, co pro ni je a není vhodné.

Pokud nevyužijete čas teď, než jí bude 18, co zmůžete po jejích 18. narozeninách? V osmnácti se stane právně nezávislou a vy nezmůžete vůbec nic. Nemůžete jí nakázat testy, nemůžete ji dát na odvykací kůru. Ona bude moci jít, kam chce, a nemusí se vám zpovídat.

K tomu určit, jaké kroky přesně zvolit a jak závažná je její závislost, nemám dostatek informací, ale rozhodně bych to nepodceňovala. Každopádně zde platí „čím déle to nebudete řešit, tím horší důsledky to bude mít“. Nevím, ze kterého města jste, mrkněte na mapu, kde máte nejblíže centrálu pro pomoc (drogy-info.cz). Dceru tam vezměte, ať vidí, co ji čeká a jaké má její chování důsledky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články