PORADNA: Sourozenci se neustále perou, co s tím? Nechte je, ať se spojí proti vám, radí koučka

PORADNA: Sourozenci se neustále perou, co s tím? Nechte je, ať se spojí proti vám, radí koučka
Zdroj: Freepik

Vysnili jste si, jak vaše děti budou tvořit skvělý tým, a ony se místo toho v jednom kuse hádají a dělají si naschvály? Nejste v tom sami. Podobný problém řeší spousta rodičů a zkušená koučka Sylvie Mobagi má pro ně nejen recept, jak vztah sourozenců harmonizovat, ale také jednu dobrou zprávu.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 22. 12. 2022 11:30

Monika má s manželem syny ve věku 6 a 5 let. "Mysleli jsme si, že když si jsou věkově blízcí, budou si rozumět, ale vůbec to tak nevypadá. Věčně se perou, jeden druhému škodí, nebo na sebe křičí," smutní Monika, která by byla ráda, aby si kluci spolu v klidu hráli. "To se občas i poštěstí, ale třeba třikrát denně i víckrát musím řešit jejich rozbroje. Co s tím?" táže se.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Ke vztahu sourozenců patří i tyto ne zcela pozitivní záležitosti, ale uklidním vás. Existuje studie, která proběhla v Nizozemsku a ve které bylo zkoumáno chování sourozenců v dospělosti vzhledem k tomu, jaké vztahy měli mezi sebou v dětství. A občasné šarvátky byly uvedeny v kolonce „pro“ lepší vztah v dospělosti.

Klukům je 5 a 6 let, s oběma se tedy již dá mluvit. Doporučuji začít tím, že si spolu sednete, řeknete jim, že je máte moc rádi a že vás trápí, když se k sobě nechovají hezky. Že jste rodina a ta drží při sobě. Nastavte pravidla. Nepíšete důvody hádek mezi nimi, ale určitě pomůže, když nastavíte přesně to, v čem kdo z nich doma pomáhá a kdy. Nastavte jim to stejně, aby jeden nepomáhal více a druhý méně. Například jeden chodí s košem jeden týden a další druhý týden.

Určitě by chlapci v tomto věku měli mít svoje povinnosti, s čím vám doma pomáhají, krom úklidu po sobě. Odměňte je za to, že se k sobě budou chovat hezky. Řekněte jim, že když to zvládnou, budou si pomáhat a plnit svoje povinnosti, pak mohou být chvíli na YouTube, koukat na telku, atd.

Vy jakožto rodiče jste těmi, kteří určují co bude, a co nebude. Je na vás je nasměrovat. Pokud chcete, aby k sobě našli cestu, je možné, že budete muset sem tam říct, že se nechovali dobře. Je jedno, kdo z nich začal, oni musí začít pracovat jako tým a být jeden na druhém „závislí“, zda bude pohádka, či ne. Takže pokud se budou hašteřit, jsou bez pohádky.

Budou prskat, budou si nadávat a časem to přeroste v to, že „vy jste hrozná“ či táta je hroznej. A to je dobré znamení, v tu chvíli začínají spolupracovat a táhnout za jeden provaz. Je to opravdu velmi jednoduché, chce to jen jednu důležitou věc - důslednost. To, co nastavíte, musíte dodržet, jinak vás to vrátí zase tam, kde jste teď. Hezké Vánoce.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články