Fermentovaný sirup oxymel podpoří imunitu: K jeho výrobě stačí jablečný ocet a med. Používá se i jako dochucovadlo

kombucha
Zdroj: Freepik
Med je základním stavebním kamenem oxymelu.Jablečný ocet doplňuje léčivé účinky medu.Pokud je med tuhý, předem ho rozpusťte ve vodní lázni.Česnek mírně rozdrťte nožem.+ 7 fotek+ 8 fotek

Býváte často nemocní? Sáhněte po jablečném octu a medu a vyrobte si oxymel. Kvašený starověký nápoj nakopne imunitu rychlostí blesku.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 23. 11. 2023 14:00

Co to ten oxymel vlastně je? Oxy + mel představuje spojení kyseliny a medu. Historie tohoto nápoje přitom sahá až do starověku, konkrétně k Řekům, Římanům a Peršanům, kteří jej užívali k léčbě různých nemocí, včetně astmatu, artritidy a nachlazení.

Oxymel s bylinkami i kořením

Nejen, že je mírně zkvašený oxymel chutný, navíc jeho domácí výroba bývá snadná, protože se skládá pouze ze dvou ingrediencí: medu a jablečného octa. Tohle silné duo pak mohou doplnit bylinky a koření zvolené podle toho, s čím potřebujete pomoci.

Vhodná je třeba šalvěj, jež se v tradiční medicíně aplikuje pro úlevu od bolesti, ochranu těla před oxidačním stresem, záněty a bakteriálními či virovými infekcemi. Obvykle stačí tři větvičky čerstvé bylinky, ale protože už je po sklizni, bude se hodit informace, že sušené byliny mají silnější účinky, takže jich budete potřebovat méně než polovina čerstvých.

Základní recept se v poměrech ingrediencí různí. Tradičně se vyrábí v poměru 1:1, ale existuje určitá flexibilita. Pro sladší profil použijte více medu, pro kyselejší chuť naopak přidejte ocet. My si připravíme mírně sladší oxymel s česnekem a skořicí na podporu imunity.

Recept na oxymel na podporu imunity

K ruce si vezměte 1 díl kvalitního nepasterizovaného medu (já zvolila hrnek o objemu 200 mm), 3 díly jablečného octa (ten klasický, který se používá k dochucování pokrmů, není vhodný, protože je chuťově až příliš kyselý a pro výrobu oxymelu nemá správné vlastnosti), 1/2 lžičky skořice a 2 stroužky česneku.

Česnek oloupejte a nožem narušte jeho strukturu. Vložte jej do větší sklenice, zasypte skořicí a zalijte octem a medem. Všechny ingredience pořádně zamíchejte. V případě, že je med tuhý, předem ho rozehřejte ve vodní lázni.

Sklenici důkladně uzavřete, první 3 dny ji nechte stát při pokojové teplotě (urychlíte kvašení) a poté zajistěte její přesun na chladné a temné místo (garáž a sklep patří k dobrým tipům). Za ideální se považuje konstantní teplota 10-12 °C.

Doporučené dávkování oxymelu

Oxymel po dobu 14–21 dní fermentace pravidelně protřepávejte (asi tak obden). Po uplynutí doby směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a uložte ji do lednice. Čistý a nezředěný oxymel se užívá asi ½ hodiny před jídlem. Podávejte polévkovou lžíci až dvě denně. Také je možné ho rozmíchat ve vodě či čaji, dokonce poslouží i jako zálivka do salátů, a podle zvolených bylin skvěle zastoupí dochucovadlo nejrůznějších pokrmů.

Redakční tip: Kdo chce, sáhne při přípravě oxymelu i po zázvoru nebo citronu.

Zdroj informací:
ncbi.nlm.nih.gov

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články