Nejbizarnější fobie: Panický strach z větru, vybitého telefonu či koupání

10 nejbizarnějších fobií: Víte, co je nomofobie, anemofobie nebo chorofobie?
Zdroj: Unsplash
Spektrofobie je strach ze zrcadel. Většinou plyne ze strachu, že se může v zrcadle zjevit přízrak, či z nízkého sebevědomí a problémů s fyzickým vzhledem.Když se bojíte provazů, trpíte linofobií.Pokud se děsíte mytí, koupání či sprchování, vaše diagnóza je ablutofobie. Vyskytuje se více u žen a dětí. Chorofobie trápí ty, kteří nemají rádi tanec, anebo situace a osoby s tancem spojené. Problém asi spočívá ve strachu z davu. + 4 fotky+ 5 fotek

Dnes dokážeme popsat stovky různých fobií. Některé jsou víceméně pochopitelné (kupříkladu strach z výšek a pavouků), jiné se řadí do kategorie bizarních. Někdo se totiž bojí větru, jiný arašídového másla, jenž by se mu mohlo přilepit na ústa... Z čeho všeho ještě lidé mají strach?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 03. 2023 16:00

Fobie (z řeckého slova fobos) je úzkostná porucha charakterizovaná chorobným strachem ze situací, lidí anebo objektů. Tento stav může být až ochromující, čímž narušuje každodenní fungování člověka v běžném životě.

Nomofobie

Začneme aktuálním tématem. Nomofobie je úzkostný stav, který mohou pociťovat lidé, jenž jsou příliš závislí na svém telefonu. Pokud ho nemají zrovna po ruce, není nabitý či nemá dostatečný kredit, zažívají vskutku těžké chvilky. Odborníci odhadují, že touto fobií může být do určité míry postiženo až padesát procent uživatelů mobilů.

V extrémních případech člověk neustále kontroluje, zda mu někdo nevolá nebo nepíše. Častokrát se mu také zdá, že telefon vibruje, i když tomu tak není. Dle britského průzkumu z roku 2013 jsou takto postižení hlavně mladí lidé okolo dvaceti let.

Anemofobie

Lidé trpící anemofobií jsou úzkostliví venku a poblíž otevřených oken, neboť mají panickou hrůzu z větru. Záchvat může vyvolat i vysoušeč rukou na toaletě nebo různé větrací otvory a šachty. Má se za to, že příčinou je nějaký prožitek, jenž je uložený hluboko v podvědomí člověka.

Ač jde o iracionální strach, dokáže hodně znepříjemnit život. Jestliže se fobie neléčí, může mít člověk problém i vyjít z domu. Co kdyby bylo zrovna větrno? Častokrát také tato osoba bezdůvodně předpovídá katastrofy, které mohou způsobit silné poryvy větru. Zajímavé je, že v současné době je možné pacienta zocelit virtuální technologií. Nemusí být na skutečném větru, nejprve si může zvykat na ten "umělý".

Pokud trpíte nějakou fobií, s léčbou vám může pomoct Psychologická a psychiatrická klinika AdiCare nebo vám odborníka doporučí váš lékař.

Další neuvěřitelné fobie najdete v galerii...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Fobie

Allthatsinteresting.com: Ten Completely Bizarre And Completely Weird Phobias

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články